2016. május 31., kedd

Máriakéméndi angyalok… Mégis kinek az érdeke ?

Mindenkivel, akit esetleg érdekel, szeretném közölni, hogy mik is történnek néhanap kedves kis hazánkban…..a jóakaratú emberekkel....

Megtudakoltuk a kerületileg illetékes egyházi személytől, hogy 2016-ban mikor lesznek búcsúk Máriakéménden – és azt terveztük, hogy ezeken az ünnepeken is fogunk adományt gyűjteni az angyalok felújítására.
Az illetékestől az alábbi időpontokat kaptuk:

Búcsúk Máriakéménden 2016-ban

Német: május 22 du. 15.00 óra Szentháromság vasárnap

Július 2 szombat este 18.00 óra Mária látogatása Erzsébetnél, Sarlós Boldogasszony

Augusztus 15 hétfő este 18.00 óra Mária mennybevétele, Nagyboldogasszony
Mint olvashattátok, május 22-én kint voltunk, igaz, csak az utcán, mert nem találtattunk méltónak arra, hogy a templom közelében kérhessünk adományt a templom angyalainak felújítására....
Megdöbbenve értesültünk, hogy az elmúlt vasárnapon (május 29) IS VOLT BÚCSÚ – méghozzá kb. háromszor akkora, mint egy héttel előtte.
Emiatt a környék összes falujában elmaradt a vasárnapi mise, és mindenhonnan ide jöttek, 4 oltár volt felállítva az udvaron és még körmenet is volt. Árusok is voltak !

Bizony most is lehetett volna adományt gyűjteni az angyalokra – ha mi is tudunk erről az ünnepről. (Pécsi lakosokként mégis hogyan értesülhettünk volna róla ??????) De úgy tűnik, illetékes elvtársnak szúrjuk a szemét… erről a megmozdulásról, lehetőségről nem kaptunk értesítést. Talán még szomorúbb, hogy a máriakéméndiek SEM szóltak - mert azt elég nehéz elhinni, hogy nem tudtak legalább páran róla....

Mit is akarunk mi itt tulajdonképpen ? Magam sem tudom. Sem a falut, sem az egyházat nem érdekli az erőlködésünk... Meg sem érdemlik az erőfeszítéseinket.

Azt hiszem nem is értik ezt az egészet...Szégyellem és sajnálom, hogy az angyalokról egyáltalán írni kezdtem, és ha lehetne, letagadnám, hogy közöm van hozzájuk, ill. az ügyhöz. Csak betyárbecsületből nem kérem vissza a pénzt, amit adtam....

És nem írom tovább azt, amit érzek. Gondoljon mindenki, amit akar. Én is ezt teszem.Egyébként az alábbit most elolvastam, mert jó tudni, hogy igenis ki lehet lépni az egyházból:  

http://lexikon.katolikus.hu/K/kil%C3%A9p%C3%A9s%20az%20Egyh%C3%A1zb%C3%B3l.html

Megfontolom.




7 megjegyzés:

  1. Nem menteni szeretném a katolikusokat, de most vasárnap Úr napja volt, ami nem helyi búcsú, hanem minden egyházközség ünnepe. Mi Zsámbékon, és Mányban voltunk ezen a napon, és ott is, mint minden helyen körmenet van a templom körük. 4 faágakkal, és virágokkal díszetett sátrat építenek, ahol miséznek és úrfelmutatás is van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben, ezt a választ levélben már mástól is megkaptam. De ismerve a szituációt, ha te vagy a kéméndi pap és tudod, hogy a gyűjtést szervező egyesület elnöke miért kérdezi tőled a búcsúk idejét - hát akkor erre nem hívod fel a figyelmét??? Tényleg nem ???? És ha én nem katolikus vagyok, hanem református, vagy zsidó és nem ismerem a katolikus ünnepet - akkor én minden igyekezetem, jóakaratom és segítőkészségem ellenére egy senki vagyok ???????? És a faluban sincs egyetlen jóakaratú ember sem, aki figyelmeztetne ???
      Hát milyen emberek ezek ?????

      Törlés
    2. Én most legszívesebben mindenkinek visszaadnám a pénzt, aztán pusztuljanak el mindörökre az angyalok (is).

      Törlés
  2. Sajnálatos, hogy a pap nem említette, de az élet megy tovább a gyűjtés is megy tovább. Bár erről most lemaradtunk, de lesz még rá másutt lehetőségünk. Nem gondolnám, hogy szándékosan titkolták el, csak mindenkinek ezer dolga van, és nem biztos, hogy a mi angyalaink vannak az első helyen. Az összeg nagyobb része megvan, meglesz a többi is. (Pl. ugyanezen a napon én a világ másik felén voltam és ott is összeszedtem némi adományt.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maradj mindig ilyen optimista.Örülök, hogy téged nem bántott az eset - engem annál jobban. De végülis maradjon ez is, és a jövőben még igen sok más is, teljes mértékben magánügyem.

      Törlés
  3. Megertem az elkeseredesed,szomorusagod. Tudom ez nem valtoztat semmin.
    Te is tudod,hogy zenehallgatashoz,zeneleshez nem kell karmester... Föleg nem olyan aki mas zenet jatszik.

    VálaszTörlés