2016. május 17., kedd

Nem hanta a Planta


Nem mondanám, hogy az idei május túlzottan kedvezett eddig  a gyógynövény gyűjtésemnek… Egyedül a zsurlóból tudtam eleget szedni, de siralmas a bodzavirág adag, a citromfű se nagyon akar virulni a kertben, a szederlevélre meg nem maradt elég időm, mert cseperegni kezdett az eső…
Mindegy, megyek én majd az esős napok múltával a Gyükésbe, remélem, lesz ott még mindenből.
A szederlevélről eszembe jutott, hogy mintha ezt régen Planta teának hívták volna. Gyerekkoromban mi, gyanítom, többnyire ilyent ittunk. (Vajon a mai fiatalok ismerik-e, használják-e ezt az ingyen elérhető, egészséges teát, vagy csak a különféle ízesített műteákat isszák ? Sejtem rá a választ….)

Zsurló, szeder, bodza, citromfű

Rákerestem a neten a planta-teára, s Erdőkóstoló blogjában nagyszerű leírást találtam:
Én nem szoktam a leveleket így kezelni, egész egyszerűen zölden hagytam eddig megszáradni, majd kicsit összetörtem és úgy használtam a teakeverékeimben. De most ezt a fermentált formát is ki fogom próbálni !
Ha találtok valami forgalomtól félreeső helyen, szedjetek és próbáljátok ki ti is ! 
Ingyen van !



...és telente és nyaranta nincs ital jobb mint a Planta,
halld az új kor szent parancsát, ha teázol, idd a Plantát.
Demokraták, plutokraták, igyák csak az angol teát,
nem úgy aki győzni akar, Plantát iszik minden magyar.

Jobb a műnap mint a nap, anyagnál a műanyag
fogsornál a műfogsor, doktornál a műdoktor
tyúkszemnél a műtyúkszem, zabszemnél a műzabszem,
nemzetnél a műnemzet, rendet rendet műrendet...
és telente és nyaranta győz a hanta.. győz a Planta
Allelúja, Giovinezza, tarka lepkék.. győz a hanta...

10 megjegyzés:

  1. Pont reggel morfondíroztam, kinek hozhatnék még citromfüvet, majd rád ontom. Anyám úgy főzte a planta teát, hogy szegfűszeget is tett bele, majd ízesítette és lehűtötte, rendszeresen ittuk. Nagy kedvencem volt, valahol a kamra szegletében lehet, még most is fellelhető egy zacskóval. Ez a fermentálás nagy macera, de lehet hogy rászánom magam. A tüskétlen szeder most "jó lehet" vagy jó? (HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a tüskétlen is szeder, nem hinném, hogy nagyon különbözne a levele a tüskéstől és most még zsengék a levelek, én mindig ilyenkor szedem...Ezt a szegfűszeges variációt mindenképp kipróbálom, nem lehet rossz. A citromfű jöhet ! Köszönettel befogadom a bodza mellé ! Idén elég kevés citromfüvem van, valószínű sokat kigyomláltam :-(

      Törlés
  2. én is hallottam róla, sőt
    amikor szedjük, a friss leveleit az ujjak között szétmorzsolva megállítja a vérzést, amit a tüskéi okoztak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nocsak. Erről nem tudtam, hogy vérzéscsillapító hatása is van.

      Törlés
  3. Soha nem hallottam ezt a kifejezést. Szederből annyi van, fogok én is gyűjteni csak legyen már szárazabb idő. A hétvégén némi fenyőrügyet szedtem és cukroztam le illetve mézbe is került egy kevés. Alig vannak rügyek, kellene a napfény. A bodzára is várok, most kezdene nyílni.

    Ha nem fermentálom, akkor már nem is akkora az élvezeti/használati hatása? Túl macerás nekem is az eljárás, valószínű, hogy snassz szárítással fogok élni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miképp írtam én még sosem fermentáltam - hogy őszinte legyek, nem is gondoltam, hogy a levéllel valamit kellene/lehetne tenni a megszárításon kívül. Talán magában nincs elég aromája, de egy kis citromfűvel megbolondítva jó lehet. Vagy mentával, ha azt jobban szereted. (Én azt nem kedvelem...)

      Törlés
  4. Jé! Én most hallok először a planta teáról....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig valamikor régen "divat" volt - tekintve, hogy nem nagyon lehetett válogatni úgy, mint manapság, a teák között. És a dalt sem ismerted ? :-)

      Törlés
  5. Mondom én, jó ez a blogvilág, mindig lehet tanulni valamit:)

    szeder felénk nem volt, így teljesen kimaradt az életünkből, de nem maradtunk gyógytea nélkül, gyerekkoromban állandóan borsmenta és fodormenta teát ittunk, mindig volt a kertünkben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencséd, hogy volt, aki megmutatta, aki rávezetett, hogy mi az, ami ehető/iható. Egy mai városi gyerek hol tanulhat ilyesmit ? (Hacsak nem tartozik valami rendesebb családba, vagy túrázó csoporthoz.)Neki jó a "bóti"...

      Törlés