2016. május 11., szerda

paypass rosszabb mint a bypass…

Sajnos fél füllel és félig hallottam csak egy hírt valamelyik híradóban, vagy nemistudommilyen műsorban:  vannak, akik szerint ki kellene már vonni a készpénzt a forgalomból és mindenhol csak bankkártyával kellene fizetni !! Ők mondják: sokkal egyszerűbb lenne…
A rövidke riportban még számok is elhangzottak, hogy ez az ötlet bizony sokaknak nem tetszik merthogy Németországban még nagyon sokan (a lakosság túlnyomó többsége) csak készpénzt, vagy készpénzt is használ.



Igaz, hogy csak egy rövid hír volt, igaz, hogy Németországról/ból szólt – de olyan ideges lettem, hogy azt elmondani nem tudom. Tisztára  Orwell 1984!!! De most tényleg !!! Hát gondolj bele – jóformán semmi sem titkos már az előtt, aki valamit meg akar tudni rólad. Lásd Internet és a vele kapcsolatos millió dolog, meg a drónok és tudomisén hogy még mi…. Hát azt is tudják, hogy milyen fogamzásgátlót használsz, de lehet, hogy ennél intimebb dolgok sem titkosak már.
De eddig legalább volt lehetőséged, ládafiában, matrac alatt tartani annyi milliót, amennyit csak akartál, s akkor költötted és arra, amikor és  amire akartad. Talán, azért azt is tudták valahogy „ellenőrizni”,  hogy ki, mire, mennyit, hol és hogyan….de ez a mai módi mégsem egyenlő a totálisan ellenőrizhető és bármikor drasztikusan szabályozható bankkártyás rendszerrel.

Mai hír, hogy valahol (szintén Németországban) megbolondult valami automata (vagy pénztárgép,  vagy nem tudom mi) és a bevásárlások összegét kétszer vonta le a bankszámláról…Hát köszönöm szépen…Nekem erre, ilyesmire nincs szükségem. Nincs is bankkártyám, az ördög a szenteltvíztől nem irtózik annyira, mint én ettől a kártyától. Nagyon remélem, hogy nem akarják ezt a dolgot minden áron erőltetni, (pláne kötelezővé tenni) legalábbis addig, amíg én élek.
Aztán ha nem leszek itt, azt csinálhat a világ a pénzével, amit akar. „A nép, az Istenadta nép…, ha akarom, mint a barom...” pedig majd szépen beveszi, hogy az a jó neki…..Áldásom rá. Csinálják, de nélkülem.

Mellesleg – többek között - magyarul itt áradoznak a csoda-kártyájukról….
Kicsi naívkáim….. de nagy pofára esés lenne, ha valaki belenyúlna a pénztárcátokba…
Akkor aztán hova mennétek sírni ????

11 megjegyzés:

  1. Mivel az egész irományom küldés előtt törlődött... nem ismétlem meg.
    Talán annyit : ez megint egy olyan történet,amin (szerintem) feleslegesen idegesítetted fel magad,- vagy egyes olvasóidat. (engem kivéve) :-)

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is fura és idegen az a gondolat, hogy készpénz nélkül fogunk valamikor élni, de tény az, hogy a skandináv államokban már régen majdnem mindent kártyával vásárolnak (fagyi, ital, minimális összegekért, söt a templomi adakodásokat is kártyával végzik). Van elönye (pl. visszament a bankrablások és egyébb pénzrablások száma) de hátránya is van : nincs "dugipénz" vagy fekete piac, stb. Én mindenesetre nem izgulok emiatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak azért nem izgulok nagyon, mert remélem, előbb meghalok, mint ezt bevezetik.
      Nem értek vele (ezzel se) egyet).

      Törlés
  3. (2) Ami azt illeti, én a napokban azt olvastam ( "nem fél füllel," vagy "félig" és magyarul) pl. kivonnák az 500 €-t ( sőt még említették az 1000 frankot - a 100 dollárt -és az 50 fontot is )- mert a titkolt tranzakciókkal ill. a terrortámadásokkal hozzák összefüggésbe. Nem keresgéltem utána,hogy pl. Magyarországon mennyien kapják kártyára a fizetésüket vagy az egyéb juttatásokat 8segélyek és egyebek) -és mennyien nyugdíjukat. Maradjunk annyiban,hogy sokan. Nálunk elég nagy hátrány a kevés pénzfelvevő automata, ill.a boltosok sem igyekeznek kártyaleolvasót beszerelni. Arról sincs pontos adatom (fejből) - mibe kerül (itthon) a gyakori pénzcserélés, nemcsak a kopás/tönkremenetel miatt. Minden bizonnyal lennének előnyei,ha a készpénzforgalom megszűnne.Nekem tetszene ! [- remélem nem lenne arról is népszavazás !- mert az olyasmi kb. 5 milliárdba kerül... ] (2) Amúgy meg köztudott,minden orvosi vizsgálatod,a gyógyszervásárlásodat nyilvántartják. Mivel a közüzemi számláidat átutalással fizeted (?) - nyilvántartják,- és a többi mást ne is említsem. ( ... hogy miket írsz a blogodba... vagy,hogy mikre "kattintasz" rá- de ez egy más történet.)Ennyit talán a "totális ellenőrzéshez" - bár manapság már ettől sem kell annyira kiakadni, továbbra is ez a véleményem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, persze, hogy tudom, hogy "szemmel vagyok tartva" többszörösen is. Hát épp ezért legalább a pénzemmel való gazdálkodás lehetőségét ne vegyék el tőlem. Nem bánom, ha meglesik, mire költöttem - biztos erre is van mód - de az érzet, hogy ÉN vagyok a gazdája a pénzemnek, legalább az maradjon meg !

      Törlés
  4. Igen, nálunk már egyre "hangosabban" pedzegetik, hogy beszüntetnék a pénz és csak kártyán keresztül történne minden tranzakció.
    A nép (az Isten adta nép) természetesen tiltakozik ellene, mert nagyon jól tudja, hogy az a teljes kontroll felettünk.
    Gondoljunk csak bele, aki ahhoz jogosult pontosan tudja, hogy mit, mennyiért, hol veszel, hol tartózkodsz. Mennyi megy be, mennyi megy ki, mire. Megszünne a fekete munka/kereskedelem. (bár ez nem hiszem, mert lenne erre is megoldás) Azonnal lenne rálátás hol mennyi kp van "elfekvőben", amire "állam bácsi" rá teheti a kezét. És ahogy Murphy megmondta, amire ráteheti, arra rá is teszi... :-)
    Ezt a nép (az Isten adta nép) nagyon jól tudja.

    Igen, itt Németo-ban, egész pontosan itt délen történt a múlt hétvégén, hogy az Aldi vásárlói, akik kártyával fizettek - a meghibásodott pénzutaló rendszer miatt - esetleg duplán fizették ki a számlájukat, mert a gép ( az Isten adta gép) kétszer vonta le a számláról az összeget. Khm, azon a hétvégén épp mi is az Aldiban kártyával fizettünk... azonnal elelnőriztem, de nálunk "csak" egyszer vonták le az összeget.
    Gondoljunk csak bele, az ifjabb generáció már nem (is) fogja a kp-t megismerni. Elveszíti a kontrollt a számlája felett. Ki, mit, mikor, mennyit von le a számládról ill. neked magadnak kell utalni, fizetni nap mint nap. Ki képes arra, hogy azt napi szinten tudja mire adtam ki pénz. A pénztárcánban ennyi van, estére annyi maradt, slussz. Így is rendszeresen kell a számláinkat kontrolállni. Ha lehet nem engedem a levonást, inkább én tartom kézben és én utalok. Akkor tudom, hogy mikor mennyit mire.

    Hogy a bankrablások megszünnek elenyésző ahhoz képest mennyi visszaélés és mennyi cyber-bankrablás lesz, ami "egy-két" gombnyomás és még csak bepiszkolni sem kell a kezüket érte. Két számla közti átmozgatás és volt "pénz, nincs pénz" a számládon. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiszem, hogy a világ "megjobbul" ha mindenkinek bankkártyája lesz. Miért nem lehet az emberekre bízni, hogy ki, hol, hogyan akarja tartani/használni a pénzét ? Amúgy is egy agyonterrorizált, ellenőrzött, irányított világban élünk, hát legalább annak az illúziója maradjon meg, hogy az én pénzemmel CSAK ÉN gazdálkodhatok. De hangsúlyozom, engem a dolog csak addig érdekel, amíg élek. Az után felőlem akár kagylókkal, vagy aranyrögökkel is fizethetnek....

      Törlés
    2. Na, na, a kagylókat hagyjuk csak meg a természetnek. :-)

      Törlés
  5. Pár éve abban a faluban, bocs már város, ahol az anyuék laknak, nyugdíjfizetési napon, szinte minden házba betörtek. Ugyanis a nyugdíjasok, nem tudom miért, azonnal elszaladtak a boltba. Ez alatt az idő alatt rabolták ki őket. Sajna anyuékat is. Akkor beszéltük rá őket a kártyára. Idegenkedtek tőle, de végül beletanultak.
    Nekem van kártyám, és szeretem is. Otthon nem tartok készpénzt és a tárcámban sincs komoly összeg. Egyszer karácsonyra akartam vásárolni és ahol kinéztem az ajándékot nem fogadtak el kártyát. Hogy, hogy nem a tömegben kizsebeltek. Gondolom nem kell magyaráznom mit éreztem. Korábban én is csekken fizettem, de mindig közbejött valami, vagy csak elfelejtettem, így sokszor késtem, ami persze plusz költség volt.
    Most már a számláimat a neten utalom, be van állítva a limit, így nem érhet meglepetés. Ha fizetek, akkor még ki se érek a boltból, már jön az SMS. Vagyis bármilyen pénzmozgás van a számlámon, kapom az SMS-t. Így napra készen tudom, mikor mit csináltam és mennyi pénzem van. A számlakivonat havonta jön a neten, tételesen felsorolva, mikor hol, mennyit fizettem. Nekem ez így kényelmes és sokkal precízebb, mintha kockás füzetbe írogatnám a tételeket.
    Most megtudja valaki, hogy a Pennyben vásároltam, vagy a Lidlben, na és. Tudja. Nem izgat különösen.
    Az kevésbé tetszik, hogy a minden lében kanál szomszédasszonyom, érdekes módon mindig akkor lép ki a lakásból, amikor a bevásárlásból megyek haza - hetente illetve havonta egyszer - és lesi, mi van a szatyromban.
    Ami a gépeket illeti, nos ahogy minden, ezek is elromlanak. Tőlem is vontak már le kétszer, de még mielőtt telefonálhattam volna, jött az SMS a stornóról. Biztosan szerencsém volt.
    Nem tudom, mitől féljen jobban az ember, attól hogy a számlájáról tűnik el a pénze, vagy attól, hogy betörnek a lakásába és elviszik mindenét. Tényleg nem tudom.
    Ami a készpénz kiszorítását illeti, van benne logika, sok mindennek gátat szabna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben nem értek egyet veled. Illetve, aki akar, használjon kártyát, aki meg nem, annak hagyják meg azt, amit megszokott. Legyen meg a lehetőségem, hogy olyan fizetési formát használjak, amilyent akarok. Én kitartok a kp. mellett. Amúgy meg a világ cseppet sem lenne "jobb" - ha mindenki bankkártyát használna.

      Törlés