2016. május 15., vasárnap

Spórolni kéne...



Kicsit kapcsolódva a tegnapi témához - vagyis a világ permanens változásához...
A takarékosság, (amin tegnap 'kiakadtam') ma más formában került a szemem elé...


Ugyan nem túlzottan kedvelem a franciákat – de most kivételesen egy elismerésemre méltó hírrel találkoztam, ami náluk lesz kötelező a jövőben:

Egyszer volt, hol nem volt egy ici-pici házikó...

Nekem régóta nagyon szimpatikusak ezek az u.n. zöld tetők, meg a mindenfélével befuttatott/beültetett házak és nagyon sajnálom, hogy nem vagyok gazdag, mert akkor nem csak a házam fala lenne zöld teljesen, de bizony a tetőm is. Jól "bemohásítanám" - mert a "mohokat" nagyon kedvelem    :-)  De még szívesebben költöznék egy olyan helyre, ahol a földbe lehet fúrni/túrni, mint egy kis vakond - és akkor onnan nézegetném a világot, kacagva azokon, akik kívül rekedtek....

Már csak a tetőre kellene valami kis zöldség....
  
Na, valami ilyesmire gondolok....

   
...de ez talán még jobban tetszik....


A családomban  már több helyen van napelem a háztetőn, s úgy tűnik, megéri – persze már ha van legalább egymilliód a felszereltetésre az elején. Nekem sajna nincs, így hát bármennyire is szeretnék spórolni az energiával, ezen a  módon nem tudok. Gyanítom, nekem – koromra tekintettel – már ekkora kölcsönt se adnának. (Persze nem fordult ez meg a fejemben, de úgy gondolom, nem  kapnék, ha kérnék se. És fordítva is igaz, azt hiszem már nem kérnék akkor sem, ha mégis kapnék. Rövid az idő a visszafizetésre…..)


De visszatérve a zöld tetőhöz, nyilván nem kell felsorolnom, hányféle előnye van, az esztétikán kívül. Én csak azt nem értem, hogy az állam(ok – mert lehet, hogy máshol se támogatják túlzottan az energia-takarékos életmódot) – szóval azt nem értem, miért nem adnak mindenféle kedvezményt annak, aki megpróbál takarékosabb életmódra váltani ? Minden, ami „igazi”, vagy igazán jó, (legyen szó zöldségről, festékről, csomagolóanyagról, egyáltalán: életmódról) minden ilyesmi drágább, mint az, ami a környezetre káros.

Ezt nem vagyok képes agyilag felfogni, miért van ez így ? Vagy „csak” az az oka, hogy az energiatermelőknek ez a mostani állapot jövedelmezőbb – hiszen amíg a drága áramukat, gázukat veszed – addig az ő zsebük dagad, míg ha felszereled a napelemet, akkor az annyi, mintha pénzt csórnál ki a zsebükből…


http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1307/20130731-csalad-bubajos-haziko-egymillio-forintbol4.jpg

10 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves, s rendkívül ügyes bloggerina Móni. Ők szalmaházat építettek. Nézd meg:http://hendimedi.blogspot.hu/search/label/szalmaház
    Érdemes olvasni a költségvetése miatt is-.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó leírás - és irigylésre méltó, amit véghezvittek. Tudod, ha nem "hetessel kezdődnék" - nagy a valószínűsége, hogy próbálkoznék valamivel...de így....

      Törlés
  2. Mivel minket nem érintett ( értsd épp' a pályázatok megjelenése előtt nem sokkal cseréltük a mosógépet meg a gázkazánt is,utóbbi költségeit "borítsa homály"... nem 2 fillérbe került,-Viessmann)Szóval a "népnek kiírt" pályázatokat csak felületesen olvastam. (+ a sz**keverés,hogy "politikusok" + feleség nevén- stb. is megkapták) - állítólag megemelték a keretet és aki pályázott, mindenki kapott. ( lehet,ez csak a napelem esetében volt így?- ma már nem tudom.) Aztán csak-csak voltak/vannak azok a hőszigeteléssel,nyíláscserével stb. kapcsolatos pályázatok. Igaz, társasházban éltünk még, mi s kaptunk pl. fűtéskorszerűsítésre. (egycsöves rendszer átalakítása) - szóval : a mértékét / nagyságát esetleg lehet kritizálni !- de azt nem, hogy kies hazánkban (...) ne lennének ilyesmik. (Az is igaz, mindegyikhez kell önerő is és talán emiatt sem akaródzott neked pályázni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Önerőm sincs, meg túl sok időm se...nagyobb befektetés az én életemben már "nem kifizetődő".....

      Törlés
  3. (2)Érdekes, hogy a francia történet : "elismerésre méltó,"- nem pedig az, hogy "nehogy má' nekem megmondja a hatóság,hogy milyen legyen a háztetőm!" (Olvasom benne,-állítólag- lesz "felmentés" is, nem lesz kötelező,ha helyette más energiatakarékos módszert választanak.) Nem azért, mert én is részt vettem (2014-ben volt a pályázat ?- igaz,csak mint műkedvelő) -szóval tudom : kb. itt vannak a hazai példák : Magyar zöldtetők/zöldfalak itt Az egyik pécsi építész (régebbi) cikkei Dombház témák itt (és a koos.hi-ban vannak még zöldtetők is, meg a szalmaházról is írt régebben)
    Más : mivel volt az a pécsi Guinness-rekord (virágültetés)... (amit nem minősítenék) - azzal kapcsolatosan keresgéltem adatokat... ill. ilyesmikkel múlattam időmet Pécs Zöld Főváros Projekt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A magyar próbálkozásokról itt-ott már én is olvastam - de ezek száma az összlakossághoz képest elenyészően kevés....
      A Zöld Főváros projekten meg .... hát sajnálkozva nevetnem kell, bár elismerem, Pécsnél sokkal sivatagosabb,rondább helyek is vannak a Földön. (Épp készülök írni ezzel kapcsolatban, csak egyelőre a "dokufotóim" hiányoznak, az eső miatt...)
      A virágültetési akcióról: megvan a véleményem az efféle őrületekről. Emlékszel, hogy pár éve a Havihegyen volt mandulafa ültetési láz....Hát abból egy se maradt meg !!! A fát/virágot nem elég elültetni, azt öntözni, gondozni is kell - ehhez azonban hiányzik az erő, a gondolkodásmód és a növények szeretete.

      Törlés
  4. "Minden, ami „igazi”, vagy igazán jó, (legyen szó zöldségről, festékről, csomagolóanyagról, egyáltalán: életmódról) minden ilyesmi drágább, mint az, ami a környezetre káros."
    Nos, hosszútávon szerintem nem. Igen-igen sokba fog kerülni az utókornak a környezetvédelem, aminek jelei már most is mutatkoznak (pl. hova a felhalmozott radioaktív szeméttel).
    Ilyen zöld tetők már naálunk is vannak, épp a napokban láttam a helyes kivitelezését a tv-ben lépésről lépésre. Arról még nem hallottam, hogy kötelezővé tennék nálunk.

    A takarákossággal kapcsolatban úgy általában már az előző bejegyzésben kommenteltem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy drágább a környezetkímélő, de nem értem, miért ? Amikor valamit el akarunk nagyon adni, akkor annak éppenséggel le kellene vinni az árát, hogy vegyék/vigyék. Ezért gondolom, hogy NEM akarják "a hatalmasok", hogy igazából környezetkímélően éljünk, mert nekik momentán a környezetszennyezőkből nagyobb a hasznuk.
      Arra nézve nincs tippem, hogy "az utókor" miképp fog megbirkózni az ősök szemetével, a töménytelen (igazából nem is tudjuk mennyi) káros anyaggal, kezdve az elsüllyesztett atombombáktól a nylonzacskóig....

      Törlés
  5. Mifelénk a panelprogram keretében nem csupán a nyílászárók cseréjére és a falszigetelésre került sor, nagyon sok épületre szereltek fel napelemeket, amik a ház melegvíz ellátását támogatják.
    Akik akkoriban a különféle riogatásokra hallgatva nem vágtak bele a beruházásba, ma már nagyon bánják.
    Sajna az a hajó már elment.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tény, hogy az embereknek meg kell barátkozni bizonyos új dolgokkal. De oly sok minden (majdnem minden) a jó reklámon és főleg az anyagi érdekeltség kiemelésén van/lenne. Az emberek többsége eleinte idegenkedik bizonyos újításoktól, de talán ha rávezetik, ha segítik a megértést - akkor a dolog könnyebben menne.

      Törlés