2016. június 16., csütörtök

Felsőegerszegen jártam
A napokban ismét a Sásd melletti Vargán voltam. Egy régebbi útról és a falu nevezetességéről itt lehet olvasni:
Most elhatároztam, hogy a könyvtáramból a Sásdi Sándor által írt könyveket, (26 db.) valamit a nekem írt levelét, a vargai Sásdi Emlékháznak ajándékozom. A  ház jelenleg felújítás alatt van, majd ősszel visszamegyek, akkor hozok friss fotókat…

Hazafelé indulva – mivel sosem jártam még ott és útba-esett – benéztem Felsőegerszegre. Cseppnyi zsákfalu, száznál alig több lakossal, de szemet-vidámítóan szép. (Keserű tüskeként lapul a szívemben a halódó Máriakéménd, ha ilyesmit látok…)
Barátságos, virágdíszes, tiszta, és igen csendes picurka falu, és mégis határozottan látszik rajta, hogy lakói, ill. vezetői fontosnak tartják településüket. 


Aranyos, kicsi templomuk 1997-ben készült, turisztikai látványosságként emlegetik.  Sajnos a templom zárva volt, oda nem tudtam bemenni. 
A 2.és 3. képet innen hoztam: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91egerszeg
A gólyák  csak dekorációként szerepelnek itt  :-)  Igazi fészket sajna, nem láttam.Egyre gyakrabban látogatnak ide a művészeti élet jeles képviselői, kortárs alkotóművészek. Bocz Gyula szobrászművész carrarai márványból  alkotta meg az „Áldott madonna” alakját, a szobor a faluház melletti terecskén áll, talapzatán megörökítve a világháborúk hősi halottainak névsorát is.

Az utca (Fő utcának hívják mindegyik részét, pedig többfelé is tekereg) tiszta, amikor ott voltam, a közmunkások épp kaszálták az út mentét.
Van valamilyen fedett „közösségi tér” – ugyan nem kérdeztem meg, hogy mire hasznosítják, de felépítése annyira egyértelmű, hogy más nem is lehet. Ha „buli” van, azt biztos itt tartják.A szobor ügyében informátort keresve bekopogtam egy nyitott ajtón. A szobron ugyanis sajnálatos és eléggé el nem ítélhető módon sehol egy szignó, egy felirat az alkotóról (itt tudtam meg, hogy ki készítette). Szóval benéztem ebbe az épületbe s kissé meglepődve láttam: ez egy  mini-könyvtár, mert egy cseppnyi, de plafonig könyvekkel megrakott, barátságos szobából jött ki hozzám az ügyintéző, megválaszolni a kérdésemet.

Határozottan kellemes érzéssel jöttem aztán el, hazafelé indulva. És bár a Kishajmás előtti úton, Abaliget felé autóztam haza (oda másik úton mentem) és eszembe jutottak az erdőben megbújó szerencsétlen Zsolnay angyalok – de NEM mentem fel, és NEM hagytam, hogy az addigi jókedvemet elrontsa megint valami, amin nem tudok változtatni.

Az idő pazar volt. Már majdnem leértem a városba, amikor a Kőbányánál valami fantasztikus virág-mezőre bukkantam. Ezt, ilyent itt még sosem láttam. Jókor voltam jó helyen. Itt is készítettem pár képet.
 
És tudom, messze nem tökéletesek a fotóim.... De amelyek a szívemben lettek „előhívva” azok gyönyörűek, s azok is maradnak mindörökre.

20 megjegyzés:

 1. Tökéletesség ide vagy oda , kinek kinek mi az .........
  Néztem a képeidet amik szépek. De mikor a kőbányánál megláttam azt a kék eget, attól elgyengültem :-) Gyönyörűűű...
  Szép helyet fedeztél fel ismét !
  Kora reggel megalapoztad a napomat.
  Köszönöm !
  mmama

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Komolyan mondom, semmihez nem nyúltam, az ég kékje és a virágok színe mind, mind ilyen pompás volt.

   Törlés
 2. Nem vagyok a szobrászati alkotásoknak hozzáértője, szakértője, de ez a Madonna szobor elképesztően gyönyörű. Feltételezem a valóságban még szebb, ebből a szépséges, fehér márványból!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyszerű és az egyszerűsége adja a nemességét. Valóban szép alkotás.

   Törlés
 3. Ha a vezetés figyel rá, mozgósítja a lakókat szépek a falvak. Most a kiránduláson figyeltem meg, s a házigazda, aki polgármester ezt el is mondta. Tényleg jókor voltál jó helyen! S még a szobor is szép. Ez jó kör volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van: ha a vezetők jók (ügyesek) és szeretik is a falujukat, van esélyük. De ha nem ? Akkor lásd: M.kéménd.... :-(

   Törlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. elrontottam, bocsi!

   Mihez képest nem tökéletesek a fotóid? miért kellene tökéletesnek lennie? én olyan élvezettel nézegettem a beszámolód, hogy ihaj!

   Tetszik az a falucska, nagyon szeretem az ilyen tip-top, rendezett településeket, sok virággal, nem elhanyagolva. És milyen jó érzést vált ki egy odatévedőből!

   ...és az a szobor! egyszerűségében gyönyörű!

   Törlés
  2. A képek ahhoz képest nem igazán jók, hogy egy jó géppel egy tehetséges ember ezekből még szebbet tudott volna csinálni.
   Amúgy valóban igen kellemes emlékként fogom eltenni magamnak ezt a kis kirándulást.

   Törlés
 5. Örömmel és élvezettel olvastam beszámolódat. Mennyire más így egy falu, ha tiszta és rendezett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ...és ha van olyan vezetője/vezetése, amelyik sajátjának érzi, tudja a települést. A gazdátlan falvak halálra vannak ítélve.

   Törlés
 6. Vannak rendezett és tiszta falvak, vannak ám. Szívesen bóklásztam volna veled ott. És az a partszakasz... azok a rózsaszín hajnalkák pont úgy néznek ki, mint amiket most én is Andalúziában fotóztam. Nem? Felismerted? A fehér virág mi lehet? Nem ismerem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A fehér virág az Orlay murok - elég gyakori erre mifelénk. A picuri rózsaszín az meg egy egyszerű kis borzas szulák - gyomnövény, de milyen szép ! És igen, pont olyanok, mint amiket te is fotóztál :-)

   Törlés
 7. Érdekesek ezek a zsákfaluk, én is ilyenből származom, ami most éppen halódik, és mennyi érdekes ellenpélda van. Varga nekem is érdekes - ahol eredetileg voltál -, mert ott készítették a legjobb rokkákat Baranyában. A mi falunkból is oda jártak rokkát venni, de gyapjút is szívesen vittek Vargára, mert ott híresen jól dolgoztak a gyapjúmosók is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mit nem mondasz.... Ősszel, ha visszamegyek a vargai múzeumba, utánajárok ennek a rokka-dolognak - még sosem hallottam....

   Törlés
 8. Nagyon szép a szobor... és minden. Az utolsó kép virágai elképesztőek! Így együtt a legszebb.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És tudod, egy eldugott kis zsákfalu terecskéjén rábukkanni erre a szoborra - hát mondatom kissé hátborzongató érzés volt. Mennyi pécsi szemét a lába kisujjával nem ér fel !!!

   Törlés
  2. Sosem jártam ott, pedig karnyújtásnyira van tőlünk. Meg is fogom nézni! Hja, a pécsi szemetek! Vajon kik a megrendelők, engedélyezők..., na és a "mesterek"!?:(

   Törlés
 9. Szép kis séta lehetett. (pontosabban volt)
  (Én sem akarnám a történéseket pl. a legújabb "pécsi szobor" történetével elrontani.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó volt - és el is gondolkodtam, hogy tán többet kellene ilyen világvégi helyekre járni, hátha másutt is vannak még meglepetések. Én pl. az első fekedi utamat se felejtem. Szemem-szám tátva maradt....
   http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2014/06/a-het-szobros-feked.html

   Törlés