2016. június 16., csütörtök

Felsőegerszegen jártam




A napokban ismét a Sásd melletti Vargán voltam. Egy régebbi útról és a falu nevezetességéről itt lehet olvasni:
Most elhatároztam, hogy a könyvtáramból a Sásdi Sándor által írt könyveket, (26 db.) valamit a nekem írt levelét, a vargai Sásdi Emlékháznak ajándékozom. A  ház jelenleg felújítás alatt van, majd ősszel visszamegyek, akkor hozok friss fotókat…

Hazafelé indulva – mivel sosem jártam még ott és útba-esett – benéztem Felsőegerszegre. Cseppnyi zsákfalu, száznál alig több lakossal, de szemet-vidámítóan szép. (Keserű tüskeként lapul a szívemben a halódó Máriakéménd, ha ilyesmit látok…)
Barátságos, virágdíszes, tiszta, és igen csendes picurka falu, és mégis határozottan látszik rajta, hogy lakói, ill. vezetői fontosnak tartják településüket. 


Aranyos, kicsi templomuk 2000-ben készült, közösségi munkában, turisztikai látványosságként emlegetik.  Sajnos a templom zárva volt, oda nem tudtam bemenni. 
A 2.és 3. képet innen hoztam: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91egerszeg
A gólyák  csak dekorációként szerepelnek itt  :-)  Igazi fészket sajna, nem láttam.



Egyre gyakrabban látogatnak ide a művészeti élet jeles képviselői, kortárs alkotóművészek. Bocz Gyula szobrászművész carrarai márványból  alkotta meg az „Áldott Madonna” alakját 1997-ben, a szobor a faluház melletti terecskén áll, talapzatán megörökítve a világháborúk hősi halottainak névsorát is.









Az utca (Fő utcának hívják mindegyik részét, pedig többfelé is tekereg) tiszta, amikor ott voltam, a közmunkások épp kaszálták az út mentét.
Van valamilyen fedett „közösségi tér” – ugyan nem kérdeztem meg, hogy mire hasznosítják, de felépítése annyira egyértelmű, hogy más nem is lehet. Ha „buli” van, azt biztos itt tartják.



A szobor ügyében informátort keresve bekopogtam egy nyitott ajtón. A szobron ugyanis sajnálatos és eléggé el nem ítélhető módon sehol egy szignó, egy felirat az alkotóról (itt tudtam meg, hogy ki készítette). Szóval benéztem ebbe az épületbe s kissé meglepődve láttam: ez egy  mini-könyvtár, mert egy cseppnyi, de plafonig könyvekkel megrakott, barátságos szobából jött ki hozzám az ügyintéző, megválaszolni a kérdésemet.

Határozottan kellemes érzéssel jöttem aztán el, hazafelé indulva. És bár a Kishajmás előtti úton, Abaliget felé autóztam haza (oda másik úton mentem) és eszembe jutottak az erdőben megbújó szerencsétlen Zsolnay angyalok – de NEM mentem fel, és NEM hagytam, hogy az addigi jókedvemet elrontsa megint valami, amin nem tudok változtatni.

Az idő pazar volt. Már majdnem leértem a városba, amikor a Kőbányánál valami fantasztikus virág-mezőre bukkantam. Ezt, ilyent itt még sosem láttam. Jókor voltam jó helyen. Itt is készítettem pár képet.








 
És tudom, messze nem tökéletesek a fotóim.... De amelyek a szívemben lettek „előhívva” azok gyönyörűek, s azok is maradnak mindörökre.









22 megjegyzés:

  1. Tökéletesség ide vagy oda , kinek kinek mi az .........
    Néztem a képeidet amik szépek. De mikor a kőbányánál megláttam azt a kék eget, attól elgyengültem :-) Gyönyörűűű...
    Szép helyet fedeztél fel ismét !
    Kora reggel megalapoztad a napomat.
    Köszönöm !
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan mondom, semmihez nem nyúltam, az ég kékje és a virágok színe mind, mind ilyen pompás volt.

      Törlés
  2. Nem vagyok a szobrászati alkotásoknak hozzáértője, szakértője, de ez a Madonna szobor elképesztően gyönyörű. Feltételezem a valóságban még szebb, ebből a szépséges, fehér márványból!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerű és az egyszerűsége adja a nemességét. Valóban szép alkotás.

      Törlés
  3. Ha a vezetés figyel rá, mozgósítja a lakókat szépek a falvak. Most a kiránduláson figyeltem meg, s a házigazda, aki polgármester ezt el is mondta. Tényleg jókor voltál jó helyen! S még a szobor is szép. Ez jó kör volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van: ha a vezetők jók (ügyesek) és szeretik is a falujukat, van esélyük. De ha nem ? Akkor lásd: M.kéménd.... :-(

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. elrontottam, bocsi!

      Mihez képest nem tökéletesek a fotóid? miért kellene tökéletesnek lennie? én olyan élvezettel nézegettem a beszámolód, hogy ihaj!

      Tetszik az a falucska, nagyon szeretem az ilyen tip-top, rendezett településeket, sok virággal, nem elhanyagolva. És milyen jó érzést vált ki egy odatévedőből!

      ...és az a szobor! egyszerűségében gyönyörű!

      Törlés
    2. A képek ahhoz képest nem igazán jók, hogy egy jó géppel egy tehetséges ember ezekből még szebbet tudott volna csinálni.
      Amúgy valóban igen kellemes emlékként fogom eltenni magamnak ezt a kis kirándulást.

      Törlés
  5. Örömmel és élvezettel olvastam beszámolódat. Mennyire más így egy falu, ha tiszta és rendezett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és ha van olyan vezetője/vezetése, amelyik sajátjának érzi, tudja a települést. A gazdátlan falvak halálra vannak ítélve.

      Törlés
  6. Vannak rendezett és tiszta falvak, vannak ám. Szívesen bóklásztam volna veled ott. És az a partszakasz... azok a rózsaszín hajnalkák pont úgy néznek ki, mint amiket most én is Andalúziában fotóztam. Nem? Felismerted? A fehér virág mi lehet? Nem ismerem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fehér virág az Orlay murok - elég gyakori erre mifelénk. A picuri rózsaszín az meg egy egyszerű kis borzas szulák - gyomnövény, de milyen szép ! És igen, pont olyanok, mint amiket te is fotóztál :-)

      Törlés
  7. Érdekesek ezek a zsákfaluk, én is ilyenből származom, ami most éppen halódik, és mennyi érdekes ellenpélda van. Varga nekem is érdekes - ahol eredetileg voltál -, mert ott készítették a legjobb rokkákat Baranyában. A mi falunkból is oda jártak rokkát venni, de gyapjút is szívesen vittek Vargára, mert ott híresen jól dolgoztak a gyapjúmosók is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit nem mondasz.... Ősszel, ha visszamegyek a vargai múzeumba, utánajárok ennek a rokka-dolognak - még sosem hallottam....

      Törlés
  8. Nagyon szép a szobor... és minden. Az utolsó kép virágai elképesztőek! Így együtt a legszebb.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És tudod, egy eldugott kis zsákfalu terecskéjén rábukkanni erre a szoborra - hát mondatom kissé hátborzongató érzés volt. Mennyi pécsi szemét a lába kisujjával nem ér fel !!!

      Törlés
    2. Sosem jártam ott, pedig karnyújtásnyira van tőlünk. Meg is fogom nézni! Hja, a pécsi szemetek! Vajon kik a megrendelők, engedélyezők..., na és a "mesterek"!?:(

      Törlés
  9. Szép kis séta lehetett. (pontosabban volt)
    (Én sem akarnám a történéseket pl. a legújabb "pécsi szobor" történetével elrontani.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó volt - és el is gondolkodtam, hogy tán többet kellene ilyen világvégi helyekre járni, hátha másutt is vannak még meglepetések. Én pl. az első fekedi utamat se felejtem. Szemem-szám tátva maradt....
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2014/06/a-het-szobros-feked.html

      Törlés
  10. Kedves "aranyos fodorka"! Az én kis falumban, Felsőegerszegen jártál Varga felől érkezőben.Jól esik olvasni a kedves sorokat településünkről. Két pontosítást szeretnék tenni: Templomunkat 2000-ben építettük közösségi munkában és a szobrunkat Bocz Gyula Munkácsy-díjas szobrászművész alkotta 1997-ben. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet, a hiányzó márványtáblát hamarosan pótoljuk! Tisztelettel: Papp Magdolna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a pontosítást, javítottam az anyagot.

      Törlés