2016. június 19., vasárnap

Új szobrok a Zsolnay negyedben



Itt olvastam a hírt – s pár nap múlva már mentem is fotózni….
A kiállított szobrok alkotói: Éles Lóránt, Lengyel Péter, Mráv Balázs, Parlagh István, Tóth Csaba, Váraljai László.
                                   *****************
Dühös szavakkal kezdem – pedig örültem, amikor olvastam, hogy a ZSKN-ben (Zsolnay Kulturális Negyed) fiatal szobrászok alkotásait állították ki.
Tessék, tessék, nyugodtan szidjatok a facebukon, mutogassatok rám az utcán, nem érdekel, mert a véleményemet minden körülmény között felvállalom…

Mert:
Kérdezem én, miért divat az Magyarországon (és CSAK ITT), hogy az alkotók neve, netán az alkotás címe,  szinte  soha, SEHOL NEM SZEREPEL az alkotáson ??  Lusták azt a pár betűt belefaragni ? Szégyellik ? Valamiért hivatalosan tilos (Magyarországon minden elképzelhető) ezeket a fontos adatokat közölni ?
Szóval, ha valaki tudna erre a kérdésemre választ adni, t.i. hogy miért nincsenek sem címek, sem nevek az alkotásokon, igen hálás szívvel köszönném meg.
Na, morgás vége.

Ettől függetlenül: tetszettek.
Szeretem (többnyire) a modern alkotásokat, mert az én fantáziámat megmozgatják, valójában azt gondolok bele, amit akarok. Kérdezhetitek, hogy hát akkor miért hiányolom a szobor címét ? Nos azért, mert szeretném tudni, az alkotó mit akart megmutatni, függetlenül attól, hogy ez sikerült-e neki, vagy se. Attól még szép lehet egy alkotás, hogy a szobrász is, meg én is mást látunk benne. Sőt. Így izgalmasabb.


 Itt vannak a szobrok, itt-ott pici magyarázattal…. 



Ezzel legalább a füvek már kezdenek barátkozni....

Mint egy félbetört kődió....


Ez ugye "A kulcs" - vagy "A bánatos/ lekonyult kulcs" mi más lehetne a címe ?


Felhőkarcoló labirintus


Nos, ezen az egyen volt valami jel/titkos írás. Majd érdeklődöm az Illuminátusoknál...

A kedvencem ! Ez nem lehet más, mint "A  gyükési felhagyott bányagödör"   :-)
Igen sok képet csináltam még, ha lesz egy kis időm, feldolgozom és megmutatom azokat is, habár zömét - aki olvas - már látta. De itthon elgondolkodtam azon, hogy olyan nagyon nem utálhatom ezt a ZSKN-t, ha 109 képet készítettem róla másfél óra alatt  :-)

A szobrok egyébként a 6-os út déli oldalán lévő részen vannak. Készítettem pár más jellegű képet is:


A Csipke hídtól jobbra lévő épületeben keresd a szobrokat.....(Plakátot sehol nem láttam....)
Az első-belső udvar....    
A Csipke híd a déli oldalról
Az autóparkoló alatti téren van a kiállítás
Ha visszanézel, a bejárati kaput és az egyik díszes kéményt láthatod....

Egy pillanatig azt hittem, ez is valami "alkotás"...De nem...mert

... a vasúti sínekre lehet a kis kilátóból lenézni....
Ez az opálos ablaksor "csak úgy" megtetszett...

Búcsúzóul pedig egy szép virág,  a cserszömörce. Ilyen  fehér virágút még nem is láttam.....  Ilyen bokorsor van a garázsok mellett.
 

10 megjegyzés:

  1. Most mosolyogtam azon,hogy nincs szignózva a mű,mert az jutott eszembe,hogy hátha a talpán van...meg kellett volna fordítani és alánézni.Ne haragudj ezért a hülye ötletért,de ha sehol máshol nincs,talán ott...
    Egyébként tényleg,miért nincs neve,mű címe,alkotója?
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom miért "titkolják" a dolgot az alkotók, de (legalábbis Magyarországon) a lefényképezett közel 600 szobor zömén (!) nem találtam alkotó nevet....

      Törlés
  2. Én is hiányolom a címeket, alkotók neveit. Amúgy a modern művészethez képest szépek a szobrok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok a modern művek ellensége - legfeljebb mást látok bele, mint amit az alkotó mutatni akart - de ezt nem tartom bajnak.

      Törlés
  3. A bányagödör "ötlet" tetszik a legjobban, na meg a Csipke híd.
    Lehet, hogy még nem teljes a kiállítás és később kapnak névtáblát..?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan elgondolkodtam rajta, hogy meg kéne keresnem ennek a bányagödrösnek az alkotóját, mert ha nem erről a külszíni fejtésről mintázta, akkor nagyon meglepődnék... A Csipke híd nevet - amióta megépült én favorizálom, soha, senki más rajtam kívül nem nevezte így, pedig szerintem pompásan illik rá. De hát én sajna kis ember vagyok....

      Törlés
  4. Régi, bosszantó dolog, hogy nincs alkotónév és szoborcím, nem tudom a miértre a választ és azt sem, hogy vajon honnan kéne tudni ezekről a kiállításokról? Plakát sincs! Ez is régi dolog, több évvel ezelőtt is morgolódtál már érte, velem együtt.
    Jó, hogy megmutattad mi van a túloldalon, még nem jártam ott, csak autóból láttam a parkolót. Nekem a legszebb mindebből - ha nem haragszol - a cserszömörce.:) Ja és a legtalálóbb cím a gyükési bányagödör!:))) Nagyon jó!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem a ZSKN-t és nem értem az alkotókat, vagy a kiállítókat sem. Hát dicsekedni kellene az ilyesmivel - de valahogy ennek semmi nyoma. Persze lehet, hogy fent van a facebukon, de NEM mindenki tag ott, sőt... Máskor és más témában is megfigyeltem, azzal, hogy felteszik a fb-ra, azt hiszik, a dolog el van intézve, pedig bizony nagyot csalódnak....
      A cserszömörce valóban gyönyörű én ezt a fehér óriásvirágú fajtát még soha nem láttam. Ha eszembe jut ősszel, megfigyelem, lesz-e olyan szép a levele, mint a "közönséges", másik fajtának ?

      Törlés
  5. Természetesen én sem tudom a választ... Lehet,majd ha meghalnak... és említésre méltók lesznek...(és Pécsett lesznek eltemetve) lesz egy kis tábla a sírjuk mellett. Amúgy meg írtam régebben, elhangzott egyszer (önkormányzat) - kellene (lenne ?) majd tábla a pécsi szobrok mellé. Hogy Pécs szobrait ( igaz, vannak "unalomig ismételt alkotások"...) mennyien fotózzák- látható a Facebookon - volt egy "időszakom" amikor csak annyit tettem, hogy beírtam a kozterkep.hu linkjeit,- ma már ezt sem teszem.)Ma már ezzel sem fogom múlatni az időmet,mások helyett. (2) Azt se vegye senki sem "zokon tőlem" - arról lehet tudni, amiről akarunk ! Igaz, időigényes... ill. az sem árt, ha egy-egy hír megosztása előtt pontosítjuk" (igaz-e egyáltalán)-és stb. (Pl. 2016-ban én annyira már nem hiányolnám pl. a plakátokat... ill. talán az "ingyenes" újságokat sem kellene (olvasatlanul) a KUKA-ba dobni. Nem a Facebookról veszem ezt sem : hol és mennyien említik pl. a Csipke hidat...de maradj meg a "hitednél"- igaz,azt,hogy Kaptár... (azt főleg te "favorizálod"... :-) ) - ( mellesleg az X helyen (sok helyen) olvasható újabb "szoborrongálással" foglalkoztam... ( bár magam sem értem az okát...minek is szedtem össze jó pár linket... azzal kapcsolatban.) (Olvasom : nem Facebookon... bár én ott osztottam meg...) lesz lehetőség a (volt ?)szoborpark látogatására ( Villány)- az Ördögkatlan fesztivál progr.keretében.) Összegezve : attól, hogy van aki blogot ír,- van aki e-mailekben küldözgeti, és van aki Facebookozik... egyiktől sincs "semmi sem elintézve." (szerintem)- de az más történet (lehetne) ki akarja "megmenteni a világot"... "otthagyni bárkit is az út szélén..." ) - és ilyesmik.

    VálaszTörlés
  6. Hát én a neten bizony sehol se találom azt, hogy sokan emlegetnék - az általam kitalált nevet, t.i. hogy "Csipke" híd.....Márpedig szerintem ennél találóbb neve nem lehet(ne) ennek a hídnak. Igaz, manapság nem divat normális nevet adni semminek. Se hídnak, se gyereknek.
    A Kaptár pedig kaptár. Annak készült, azt nem én találtam ki....
    A szoborpark - tudomásom szerint - nem zárt be, látogatható volt, én tavaly is jártam ott....
    A világot én egyébként nem akarom megmenteni, egyszerűen csak "hangosan, vagy "láthatóan" gondolkodom - és azt, hogy "otthagyni bárkit az út szélén" - hát már megbocsáss, de ezt aztán nem értem, mi köze a mai poszthoz ???

    VálaszTörlés