2016. július 20., szerda

Az én tejszínkrémsajtom



Szoktatok otthon tejszínkrémsajtot csinálni ? Én nagyon régóta és meglehetősen gyakran készítek. A receptet a Nagymamámtól tanultam – vagy tán lestem el – de annyira egyszerű, hogy 3 elemi se kell hozzá….Egyébként ez nem is igazán tejszínből készül, de mivel mi ezt otthon így neveztük, hát én se hívom másképp.
(Bár hát alapjában a tej-föl micsoda ? nem a tejnek a színe-java?? – na csak a szójáték kedvéért írtam ezt…)
Látom a neten, millió variáció van – és valóban lehet(ne) tejszínből is készíteni.

A lényeg a jó minőségű (20 %-os) tejfölön van. Az egyszerűbb (nagymama-féle) változat az, hogy egy kevés sóval elkeverem a tejfölt, majd egy, csak erre a célra használt, vékony vászon kendőbe kötöm, főzőkanálra felakasztom egy magas falú lábos fölé függesztem és beteszem a hűtőbe. Min. 24 óráig szikkad, csöpög, de ha két napig áll így, akkor sem lesz baja.

Amikor a kendőből kiveszed, igen kellemes ízű, lágy, jól kenhető tejszínes ízű sajtfélét kapsz. Próbáltam már snidlinggel, petrezselyemmel ízesíteni, de nekem a natúr ízlik a legjobban. Zöldpaprikával, retekkel….
Pofonegyszerű és messze nem kerül annyiba, mint a bolti krémsajtok. Ja és a tejfölön kívül semmiféle adalékanyag nincs benne.









Itt a végeredmény.....


13 megjegyzés:

  1. Már múltkor is akartam kérdezni, csöpögtetés előtt nem kell meglangyosítani? Mint az aludttejet túrókészítés előtt.(HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ahogy kiveszem a hűtőből, belekeverem a sót, felkötöm és visszateszem a hűtőbe. Másnap, (az állagtól függően) kiveszem a vászonból és tányérra téve újra visszamegy a hűtőbe. Ha túl hígnak találom, akkor még egy fél napig a vászonban hagyom.

      Törlés
  2. Én is ezt szerettem volna kérdezni. Langyosan, hidegen, szobahőmérsékleten sózod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd fentebb. Ahogy kivettem a hűtőből, sózom bekötöm és visszateszem.Semmi "kunsztozás". :-)

      Törlés
  3. Ez nagyon finom és mascarpone helyett is ezt használom süteménybe!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sütiben nem használtam, de lehet, hogy akkor ezt is kipróbálom egyszer.

      Törlés
  4. Ilyet még nem csináltam. De jó, hogy feltetted! Nem mintha ennénk krémsajtot, mert tiltó listán van a zsír miatt, de a gyerekek biztos imádni fogják. Köszi!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ízleni fog nekik és ügyesen lehet ezzel-azzal ízesíteni, szóval érdemes kipróbálnod.

      Törlés
  5. Szuper! Köszi a receptet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fog - neked is ajánlom, hogy esetleg kísérletezz különféle fűszeres ízesítéssel is.

      Törlés
  6. Köménymagos, petrezselymes, :-) Próbálkozunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írd meg, melyik lett jobb ! Én nagy petrezselyem-barát vagyok (pl. iszom teának is) de sok ételbe teszek. Gondoltam, legközelebb én ezzel fogom keverni.

      Törlés