2016. július 14., csütörtök

Gondolataim egy pécsi házról

Nem tudom volt-e mindenki már úgy, hogy egy bizonyos helyzettel/hellyel szemben vegyes érzelmek keletkeztek benne. Tetszett is, meg nem is, de mivel csak "kívülről" tudta megítélni - bizonytalanná vált  legbensőbb énjében. Persze tudom, erre az a válasz, ha bizonytalan, vagy kíváncsi valaki, menjen el, fedezze fel, nézze meg, győződjön meg a valóságról személyesen. 
No de mi van, ha belül valami visszatart ettől, ha igazából mégse kívánkozom oda, és különösebb magyarázatot nem is tudok adni emiatt, még magamnak se ?

(Hogy bonyolult a "lelki-világom"? Elfogadom.  A blogomban gyakran (mindig?) az önmagammal folytatott beszélgetések olvashatók - ezért hát azt gondolom, szégyenkezés nélkül leírhatom, ami a fejemben mocorog. Bántani senkit nem akarok, befolyásolni se.)


A reklám alapján  elegáns, de otthonos szálláshely:
Ha megnézed a neten látható pár fotót, nívós, kellemes, szép helynek tűnik, de valami miatt bennem rögtön olyan érzés is felmerült, hogy  az egész egy  cseppnyi sznobizmussal van fűszerezve. (Bár ez utóbbi jelző nem tényeken, csak a megérzésemen alapul.) Azt hiszem nem mindenki lenne szívesen látott vendég itt - de persze erre sincs bizonyítékom.


Igaz, kívülről semmit nem mutat – és pont ez a különös benne, hogy egy nagy, szürke, nem különösebben feltűnő ház miket is rejthet ! Pl. ilyesmit: 
 
http://www.pecsma.hu/abszolut-no/trend/auguszt-haz-rendhagyo-terek-pecsen/


A külső megjelenése zavarba-ejtő - legalábbis számomra. Sehol semmi felirat, a kapu zárva, ha be szeretnél menni, csengetni kell. (Az merült fel bennem, hogy tán valami kamerán keresztül még azt is látják, hogy ki a becsengető - de ezt ott nem ellenőriztem...)
Szóval mindent egybevetve én  különösnek, (tán kicsikét sznobnak ?) de semmi esetre sem igazán vendégvárónak/hívogatónak  érzem ezt a házat.
De ez senkit se tartson vissza egy esetleges látogatási kísérlettől és nagyon örülnék, ha valaki, az itt megtapasztalt csodás/kellemes élményéről beszámolna. Hátha még egyszer én is el mernék menni, megnézni belülről is...


Készítettem pár felvételt (csak kívülről - mielőtt itthon rákerestem a neten is.)


"Cégér",  felirat, nyitvatartás, programok, behívogató tábla sehol.....


Amúgy az utca (Orsolya) nagyon jó helyen van, csendes, de mégis pár perc csak akár a belváros, akár a Zsolnay negyed. Lefényképeztem még két öreg házat is: 

A kapu fölötti fülkéből már évekkel ezelőtt ellopták a kis Szent György (vagy Flórián?) szobrot

Három tulajdonos van :-)  Ilyen is csak Magyarországon képzelhető el....
És ha már öreg házról írok, akkor ott a közelben, az Ágoston téren van még egy épület, eladó,  jó régóta hirdetik, de senki nem veszi/viszi… Pedig kár érte, évek óta áll üresen, valaha a kesztyűgyár részlege volt itt, aztán a krisnások használták, most pedig hamarosan össze fog dőlni…





Ennyi fért a délutánba. 
"Pécs sokszínű város." 
Igaz.
 

10 megjegyzés:

  1. Ez valóban csak Magyarországon képzelhető el. Az országon belül szinte bárhol tapasztalhatjuk ezt. Én nemrég Tatán részesültem hasonló látványban. Érdekes, hogy kívülről nem sokat sejtet. Valahol érthető is. Minek a helybeli direkt marketing, amikor jön ügyfél az internetről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez a "stílus" furcsa. Egyáltalán nem érzem magam "megszólítva", nem érzem, hogy várnak, szívesen lát(ná)nak...

      Törlés
  2. Valószínűleg megvan a kör, akik már ismerik és odajárnak, lehet így is telt ház van, mindenféle reklám, cégtábla nélkül. Bár én úgy tudom a cégtábla hiányát büntetik.

    Amúgy szép az épület kívülről, belül meg... nem tudom eldönteni, hogy vonz vagy taszít (?) ez nem igazán jó szó rá, inkább úgy mondanám nem passzol az én életfelfogásomhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is ez a helyzet. Megvan a "kör" - a többiek meg nem számítanak....

      Törlés
  3. Én olyan emeletes házat láttam Zircen pár éve, hogy a legfelső emelet saroklakása volt kifestve kívülről. Tudod, ezt fel is kellett állványozni nekik. Úgy látszik így is megérte. Szépek a régi házak, tudod, a gyengéim.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért olyan szomorúan nevetséges ez a megosztottság erre mifelénk..nem hinném, hogy pl. Ausztriában ilyent enegedélyeznek.

      Törlés
  4. Mostanság egyre több ilyen és hasonló szálláshely van. Az ismerősömék örököltek egy lakást Pesten, amit viszonylag kis ráfordítással felújítottak és bebútoroztak, és most az airbnb-n keresztül fogadnak vendégeket.
    Ha nyernék a lottón, megvenném a kesztyűgyár épületét. Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maga a felújításra váró hatalmas épület talán okos, ügyes módon még hasznosítható lenne, de nagyon rossz helyen van (nagy a forgalom)- s talán ezért is nincs rá vevő. Ki szeret olyan helyen pl. aludni, ahol éjjel-nappal autók járnak ?

      Törlés
  5. Én elég hülye vagyok a használathoz, hisz tudod: nem jöttem rá, hol derül ki a pontos cím. Bizonyára jó bulizós hely, egy társaság kiveszi, nem kell az otthonod nyilvánossá tenni, hely van, tágas,kulturált, nem is hivalkodó, nem látok benne sznobságot, esetenként nagyon szerény -nem költséges- eszközökkel él.Nincs a világ végén, még hét közbeb is könnyen használható. A módira is adnak, minimális foglalási idő:egy éjszaka. (HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy igazad van, megvan a fix vendégköre és akkor nem nagyon kell már hirdetnie.És egymásnak adják tovább a vendégek a "jó kis hely" címét. Elképzelhető, hogy így is tud üzemelni ma egy ilyen ház.A sznobság meg úgyis divat mindig.

      Törlés