2016. július 26., kedd

Ne mondd tovább....




Ne mondd, ne mondd már tovább – nem akarom hallani….
- szól egy ismerős a telefonomból… és én csak ülök magamba roskadva… Lenyomnak, megfullasztanak a rám törő hírek. Jó, nem kellene tévét nézni/híreket hallgatni. Vagy örülni kellene, hogy nem Magyarországon történik (egyelőre) mindez…
De vajon ismerősöm azzal, hogy hallani sem akarja azt, ami történt  (vagy lassan már folyamatosan történik) itt a közelünkben, azzal a dolog el van intézve ? Ha kizárom a fejemből a rosszat, akkor én megmenekültem ? Az lenne a megoldás ?

Egészen elképesztő  az erőszakos cselekedetek ugrásszerű megnövekedése, ma mindjárt kettő is történt,  az elmúlt napokban is több  – és meglehet nem is tudunk minden kisebb ügyről.
Tudom, hogy nem vagyunk egyformák és mindenki másképp dolgozza fel az eseményeket, de azzal, hogy befogom a fülem, sőt a fejemet is a homokba dugom, még semmi sem változik. Igaz, azzal se, ha  „rágom magam” olyasmik miatt, amin változtatni nem tudok.

Ülök itt magamban és nem értem a világot. Vagy tényleg csak én lennék az egyetlen, akinek ez a mostani helyzet lelki problémát jelent ? Aki elbizonytalanodik és nem tudja, merre megy a világ ?
Mindenki más – jó esetben - megnézi/hallgatja a híreket és megy tovább, nem törve sem a jelenen, sem a jövőn a fejét ?  vagy töri, de nem beszél róla ? Jó mélyre lenyomja és inkább a virágokra gondol, meg a szép kék nyári égre ? 
Miképp csinálja ? 
És én miért nem vagyok erre képes ? 

Este még találtam ezt a cikket:
http://valasz.hu/vilag/papot-gyilkolt-az-iszlamista-terror-a-legrosszabb-forgatokonyv-johet-europaban-119693 

10 megjegyzés:

  1. Mari különbözőek vagyunk mi emberek, ezért különbözően is reagálunk dolgokra, ki így, ki úgy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmmm.... Ki meg langyosan. Mert én vagy kiállok valami mellett és megmondom a véleményemet, vagy nem beszélek róla. Szélsőséges vagyok ezáltal ? Vállalom.

      Törlés
  2. En arra várok, hogy a "józan" Islam - felemelje a hangját vagy az utcára menjen, föleg a szabad demokratikus államokban, ahol élnek. Eddig semmilyen megnyilvánulást nem hallottam/láttam tölük, pedig a saját embereik is áldozatok lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletesen egyetértek veled ! nekem is megfordult a fejemben, hogy a "rendes" iszlám vallásúak miért nem hangoztatják, hogy az Allah nevében gyilkolászókhoz semmi közük ? Bár, ha a keresztes háborúkra gondolok, hát akkor csak azt tudom mondani, a történelem ismétli önmagát.

      Törlés
    2. Nem mintha védeném őket,- ill. pontosan már nem emlékszem, ki volt az ? ( vallási vezető) - aki elítélte az ilyesmit, ill. küldött is üzenetet, hasonlóan pl. egyes kormányfőkhöz.

      Törlés
    3. Mindenesetre a "normálisak" hangja sehol sincs az IS "reklámjához" képest !

      Törlés
  3. Igen, különbözőek vagyunk és eképp különbözően is reagálunk dolgokra. Lehet úgy "védekezni", hogy nem veszünk tudomást a dolgokról/tényekről. De azok azért még vannak, megtörténtek.
    Én megnéztem azt a szörnyű videót is. Meg nem történtté nem tudom tenni, be is csukhattam volna, hogy ne legyen rám hatással, de attól az még valóság. Megnéztem, magam miatt. Nem, nem változtat az ügyön semmit, viszont bennem változtat dolgokat, a nézeteimen. Mert igazan akarok élni, nem (szépítő, ferdítő) (ön)magyarázkodásokban.
    Mégis hiszem, hogy meglátom a szépet a virágban, a kék égben, olykor az emberben... sőt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A baj ott van, hogy miközben keresed a szép virágokat, állandóan belebotlasz a szörnyűség valamilyen formájába. Nem is értem, miképp képes a ember agyában két ilyen szélsőséges dolog egyáltalán elférni ? Csoda, ha megbolondulnak emberek ?
      Persze igyekezni kell azon, hogy gondolatainkban a "jó" domináljon - de ez egyáltalán nem olyan könnyű.

      Törlés
  4. A keresztesháborúkkal kapcsolatban csak annyi, hogy azóta mi haladtunk és nem lehet a mai civilizált világot az akkorival összehasonlitani. Az IS pedig szellemileg a középkorban él, de a legmodernebb eszközöket használja a propagandájára , a komunikációra és a harcra. Ez a probléma .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg még az is probléma és számomra érthetetlen - bár nyilván azért mert a világpolitikai jászmákban nem vagyok otthonos - hogy bár "mi" vagyunk többen, mégse merünk/tudunk/akarunk szembeszállni "velük".

      Törlés