2016. július 3., vasárnap

Nyári találkozó




Mi már nagyon régóta évente tartunk találkozót. Nem is igazán azt mondjuk,  hogy „érettségi találkozó” – pedig hát az alap az: együtt jártunk gimibe, együtt érettségiztünk….
Sokáig nem volt nekünk semmiféle találkozónk, aztán egyszer szerveztem egyet, majd valahogy végre hazajött (jöhetett) az egyetlen „disszidensünk” is – és attól kezdve az ő itthon-léte, hazai tartózkodása adta a ritmust. Nyaranta, ha jött, mindig összejöttünk, hol egyikünk-másikunk lakásán, hol egy bizonyos cukiban. Sosem volt teljes a létszám – de 10-12 ember általában eljött. Ők már igazán fix tagnak számítanak és hacsak valami eget-rengető fontos dolog nem történik, akkor jönnek is.
Egyébként sem voltunk nagy létszámú osztály, mindössze 25-en érettségiztünk, ebből hatan már meghaltak, öt nem Pécsett él, vagyis elvileg  25-6-5= 14 ember jöhetne össze.
És tegnap 13-an együtt is voltunk. 14.-nek beültettük magunk közé a vendéglátó lány férje-urát, hogy ne szerencsétlen számú szék vegye körül a vidám asztalt.

Mindenki ismeri mindenki élet-történetét. Hány gyerek, hány unoka van, itt a legfrissebb kép, már óvodás/iskolás/egyetemista … minden alkalommal ők előbbre, mi hátrább kerülünk  a mesék szövésében.
És jó… milyen jó felidézni régi történéseket, megemlékezni tanárokról, volt (de menet-közben kimaradt) osztálytársakról…. És sajnos vannak néhányan olyanok is, akik már nem lehetnek köztünk, „igazoltan” hiányoztak.

Eszünk, iszunk, nevetgélünk, fotókat mutogatunk…mindenki egyszerre beszél, kívülről tán kissé káoszosnak is tűnhet ez a „kerek-asztal” – de azt hiszem, este mégis mindenki azzal a jóleső érzéssel fekszik le az ágyba, hogy jó volt együtt lenni, újra találkozni  !
Szerencsések vagyunk, hogy még együtt lehettünk. …A hetvenkettedik évünkbe lépve….

"...Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek...."
Ha valakit esetleg érdekelne a torta-recept: 
(Merthogy természetesen mi egymással megosztottuk...vagyis én leírtam, s elküldtem mindenkinek…)
Piskóta:
9 tojás sárgáját kikeverünk
8 evőkanál cukorral, hozzáadunk
5 evőkanál lisztet
½ csomag sütőport
2 evőkanál kakaót
1 db. citrom reszelt héját, valamint
½ kávéspohár étolajat
A tojások fehérjét felverjük habnak és a masszához keverjük
180 fokon megsütjük.

Krém:
3 csomag vanília pudingot megfőzünk
1 liter tejben
25 dk. cukorral
Ha kihűlt, hozzáadunk egy Rama-t

A piskótát kettévágjuk, megkenjük meggylekvárral, erre rákenjük a krém egyik felét majd tejbe-rumba áztatott babapiskótát teszünk a krémre, majd a krém másik felét is rákenjük.
Végül rátesszük a piskóta másik felét  is és beborítjuk tejszínhabbal.


Nagyon finom volt......
 

8 megjegyzés:

  1. Nálunk is a pécsiek évente találkoznak, ősszel készünk a 45.-re. Guszta a torta, kösz, hogy receptet is megosztottad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes a sütit kipróbálnod, igen nagy sikere volt !

      Törlés
  2. 72 év... fantasztikus! Gratulálok mindannyiótoknak!
    Régi jó sztorik mindig megmelengetik a szívet, majd elfeledett érzések kerülnek a felszínre, a közösségben újraélhető a múlt és töltekezhető belőle egy időre. :)
    Guszta a süti, köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, öröm, hogy megértük ezt a kort - és hogy "csak" hatan haltak meg.Nem tudom, a mai fiatalok tudnak-e majd ennyi idős korukban összejönni,hogy emlékezzenek az iskolás éveikre. Bár kívánom nekik, mert igen jó dolog.

      Törlés
  3. Nagyon jol nez ki a torta! Te sutotted? Koszi a receptjet! 8 tojasbol szoktam sutni a tortaalapot es nem teszek bele olajat, de most igy fogom kiprobalni. Nagyon klassz a piskotas toltelekkel es mindennel egyutt,mutatos es finomnak latszik!
    Tenyleg szerencsesek vagytok, jo ilyen osszetartasrol olvasni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem én sütöttem, én voltam a "szervező", meg a fuvarozó...Akiknél összejöttünk, ők készítették és a lányok kérésére leírták a receptet, amit én sokszorosítottam, és a fotókkal együtt elküldtem mindenkinek, aki megadta az Emiljét...
      Azt hiszem mindannyiunknak öröm és sokat jelent ez az évenkénti rendszeres találkozás.

      Törlés
  4. De jó lehetett! Egy ideje mi is évente találkozunk és ez nagyon jó így. Igazán ők ismerik jól életed egy szakaszát és - pl. esetemben - sok mindenre emlékeznek, amire te nem, vagy épp fordítva.:) Nem jártál még így?
    A torta étvágygerjesztő, mentettem, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ifjúságom tanúi. Másokkal már nem lehet a 14-18 éves korunk sztorijait megbeszélni. Egészen más a mi egymáshoz való viszonyunk, mint pl. a volt kollégákkal. Én nagyon örülök, hogy nálunk ez így alakult - mert tudom, nem természetes és nem is mindennapi....
      nem fogod megbánni, ha kipróbálod a tortát.

      Törlés