2016. augusztus 28., vasárnap

Egy kis nosztalgia…keserű szájízzelSzörnyű izgatottan vártam a szombat estét a Servus Tv műsorán, ugyanis réges-régi szerelmetes énekesen volt a főszereplő. Időtlen idők óta nem láttam koncerten, nem hallottam "élőben", az utolsó az volt, amikor az Északi sarkra történő kalandos útjáról volt egy film – de abban nem elsősorban az énekesi tehetsége volt kihangsúlyozva, habár ott a jeges északon is zenélt az eszkimóknak…

Na, szóval szörnyen vártam ezt a műsort. Én tudom, hogy ezt az énekest Magyarországon nem nagyon ismerik. Amikor én felfedeztem magamnak, akkor meg még végképp senki nem tudott itt róla, hiszen a karrierje kezdetén volt. (1989-90 körül volt ez.)
Nem tudom megmondani, mennyi pénzt költöttem arra, hogy külföldről meghozassam a CD-it. Van egy jó tucat belőlük…. Magyarországon ezek nem voltak kaphatók, s akkor még Youtube sem volt….(2005-ben alakult csak !)
Én elismerem, hogy furcsa a stílusa, volks-rock-nak mondják ma már – akkoriban, amikor ő kezdte, ez a kifejezés még nem is létezett. Zenéjének alapja a német népzene, de ilyen-olyan formában ezeket átírja/szerkeszti, ill. az előadásmódjukat változtatja meg. A régi dalai nekem nagyon tetszettek – hát persze, azok a régi német népzenén alapultak…A dallam rockosított volt – de alapjában megmaradt. Megmaradt többnyire az eredeti szöveg is.
Tudom persze az egész élet-történetét, és azt, hogy a világot bejárta, s mindenhol "felcsippentett" valami kis muzsikát, amit itt-ott beépített az előadásaiba, dalaiba.  Ez a fajta zene már  nem volt az esetem, s nem az ma sem.

Épp ezért volt a tegnap esti koncert óriási csalódás számomra. A nagyon jellegzetes zenei játék-stílusát ugyan megtartotta, de a zenéjét „lecserélte”. Valami (számomra) szörnyűséges vegyes-felvágott volt, operett-daltól a fene tudja miféle muzsikákig…"világ-zenélt"  csak egy-két régi sikerét énekelte el újra, s azokat se úgy, ahogy én azokat ismertem/szerettem.... Jaj, alig vártam, hogy vége legyen.

Elnéztem a közönséget, s visszaidéztem magamban a régi koncertek hangulatát. (Olyan CD-im is vannak más, németországi rajongóktól, amin a régi koncertjeiről vannak videók…) Ott a szó szoros értelmében magán kívül volt a közönség… Hát ezek tegnap este…igen, tapsoltak… tapsoltak…. de hol volt ez a régi koncertek izzó hangulatához képest !!!!!
Szerencsére (vagy készakarva?) a végére maradtak az ismertebb nagy slágerei, addigra már a közönség is "bemelegedett" -  valami picinyke visszajött a hajdani izzó hangulatból...
(Itt van pár sor a koncertről, ill. a zenészről:  https://www.projekt-spielberg.com/musikfestival/hubert-von-goisern.html)  

Na, mindegy. Csalódni sok mindenben lehet, énekesben is.
De a fene egye meg, hát miért kell folyton, folyton azzal konfrontálódnom, hogy már semmi sem a régi….
Még H.v.G. sem.


Hát ilyen volt, amikor megismertem:  "Hallod, hogy múlik az idő…."
(Mellesleg ezt az alábbi dalt választotta a mostani koncert záró számának - ami nagy kár volt... ugyanis aki ismeri az eredeti felvételt - mint pl. én - az tudja, hogy sehol se volt a tegnap esti az alábbihoz képest...) 
Ezer éve volt talán…vagy több. De a dallam, a kép és az egésszel kapcsolatos érzelmeim soha nem fognak kitörlődni (remélem) a fejemből. Nekem sokat mondanak ezek a képek – még ma is.

És hogy múlik az idő, annak bizonyítására HvG-ről itt egy mai fotó….
                                      (Istenem, hát nem csak én öregszem ?)


Ismertető róla németül és a 2016-os kép: https://de.wikipedia.org/wiki/Hubert_von_Goisern


És mivel a két személy  az én emlékeimben mindörökre összetartozik, itt egy csodálatos dal Zabine-vel is, akivel együtt kezdte karrierjét, de "ilyen-olyan" okok miatt szétváltak. Nagyon nagy kár.....
A teljes fesztiválprogram (3és fél óra) itt megnézhető:

 

5 megjegyzés:

 1. Valahol (valamennyire) megértelek, de tegyem hozzá (szerencsére) ilyen problémáim nincsenek. Még ha lenne is (?) - én a régi -magyar - együtteseket sem nézném meg,- szerencsére nem nagyon mutogatják őket a tv-ben. Igaz, igyekszem "naprakész" lenni (?) - pl. a TV2-őn (esténként) bele-belenézek az Én vagyok itt (Petőfi Live )műsorba,aztán látom, kikért van oda manapság a fiatalság. ( Tegyem még hozzá : ( a szembesüléshez ) - csak magadat okolhatod (...) ha sokat rágódsz azon, hogy semmi sem a régi... (beleértve saját magunkat is )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem rágódom azon, hogy "minden elmúlik egyszer" - de tényként naponta észlelem.
   Azért köszi, hogy te kommenteltél - tudtam, a téma szinte senkit nem fog érdekelni, valójában ezt a posztot csak "magamnak" írtam. :-)

   Törlés
 2. Itt vagyok en is :) Nem hallottam soha rola, de nagyon erdekes stilusa van. Legjobban tetszett a kozos szamuk Zabinevel. Fogok keresni meg toluk. Koszi :)

  VálaszTörlés

 3. Nagyon örülök !! Én megértem, hogy ízlések és pofonok....
  Nem tehetek róla, nekem valahol feltehetőleg a véremben van a német népzene szeretete. Amikor Huberttel "találkoztam" - először csak virtuálisan persze, egyszerűen beleszerettem ebbe a megmodernesített alpesi muzsikába. Aztán később, amikor személyesen is találkozunk a mohácsi koncertjén, a zenéje ott is feldobott - de bevallom, a viselkedése nem...De fátylat rá. A zenéjét szeretem és kész. Itt a régi számokból egy pici válogatás neked, szeretettel :-)
  https://youtu.be/w_LjWBGSQlI ................. Oben und unten
  https://youtu.be/eGbOYVteuC8 ................. Weit, weit weg
  https://youtu.be/6UIY1jAbNgo.................. Wieder Hoam
  https://youtu.be/ejuhSK7ErK4................... Kuahmelcher
  https://youtu.be/bwH3D9L4jnc .................. Solide Alm
  https://youtu.be/-5CocLWnxPU......... Iawaramoi & Schleininger
  https://youtu.be/6GOCl6K8nJc ................ Kren und Speck
  https://youtu.be/MT87b7GaNzw .............. Koa Hiatamadl
  https://youtu.be/U1roHatzGQg ................ Von der hohen Alm

  VálaszTörlés
 4. Oh,akkor eloben is lattad koncertezni. :) Az mindig extra elmeny, a zene mindenkepp! ha a viselkedes nem is. Kertel autogramot tole? :)
  Nagyon szepen koszi a valogatast!! :) mind meghallgatom majd sorjaban :)
  Teljesen ertem a nemet nepzene iranti szereteted, en hasonlokepp vagyok a gorogokevel. Fosulis koromban imadtam gorog tanchazba jarni is.

  VálaszTörlés