2016. augusztus 25., csütörtök

Készülődnek



Ilyent én még sosem láttam....

Megnéztem a reggeli friss híreket a szörnyűséges olaszországi földrengésről – de annyira tele van a fejem az engem mindenhonnan szorongató „rosszal” – hogy rövid idő után kikapcsoltam a gépet és kimentem a kertbe megnézni, hogy a tegnapi paradicsomtermést lehet-e szedni.
S  egyszer csak hihetetlen fecske-csicsergésre lettem figyelmes. Hatalmas fecskeraj körözött pont fölöttem, aztán a szomszéd háztetején lévő régi tv-antennára ültek le páran pihenni. De csak pár másodpercig maradtak, máris röppentek fel, s kezdték elölről a csivitelést és repülést.
Edzenek a hosszú útra…megértem.
De én ilyent, ennyi fecskét egy helyen még nem láttam.
Berohantam a gépemért, hogy egy kis örülni-valót tudjak másoknak is mutatni.
(Mellesleg @ x írta, hogy tegnap este tücsökmuzsikát hallott… Majd ma újra éjjel kimegyek én is, hátha meg lehet duplázni az örömömet.)
Talán tényleg van még remény…




16 megjegyzés:

  1. Az elmúlt hetekben többször is eszembe jutottál a környéken repkedő fecskékről.
    A panelfelújítást követően nagyon megritkult a számuk, de mostanság egyre többen vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen nem láttam ennyit, mint a napokban. Nem igazáén tudom az okát, de évekig nálunk is kevés fecske volt.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a fecskéket. Egy időben a mi házunknál is fészkeltek, aztán néhány évre eltűntek, de most megint láttam, hogy voltak - igaz, a nálunk lévő fészküket mi nem romboltuk le, de a verebek összerondították... azzal nem is tudom mit lehet csinálni... leromboljuk, hogy újat építsenek, vagy ne? Abba sajnos beköltözni már nem fognak, pedig annyira szívesen látjuk őket... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, nem vagyok "fecske-szakértő" - a verebek által összerondítottba biztos nem mennek, de talán ha az a fészek üres és most leveritek, jövőre újra próbálnak oda építeni. Láttam már ilyent, leesett, vagy levert fészek helyén újat csináltak.

      Törlés
  3. Napok óta eszembe jutsz, mert tücsök zenét hallani esténként...Fecskét alig látni erre...Remélem sikerül majd fotózni őket...
    szépségesek ezek a képek... Szeretem nézni ahogy a szúnyogokat kapkodják...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen! Pár napja késő este én is hallok némi kis pirregést...Örülök is neki. Bár azt nem tudom, hogy miért csak ilyen későn, nyárvégen szólaltak meg.

      Törlés
  4. irigyellek a látványért. Én itt reggel csak azt figyeltem nagy csapat lent röpköd, de eső nem lett. Készülődtek ők is? Ki tudja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma nem volt nálam a gép, amikor jöttem hazafelé még ennél is többet láttam egy villanydróton pihenni. Nem emlékszem, láttam-e ennyi fecskét valaha is egy helyen. Mindenesetre örülök neki.
      Szerintem készülődnek. Vége a nyárnak a jövő héten.

      Törlés
  5. Budapest X.-ker.lakótelep.Tegnapelőtt itt készülődtek a fecskék és szokott lenni tücsökzene is! :-)
    kisbela

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ott a városi dzsumbujban ? Ennek is tudok örülni, mert azt jelenti, hogy bár elvettük az életterük javát, de azért ők csak csak találnak még maguknak olyan helyeket, ahol élni érdemes.
      Fentebb írtam, pár napja én is hallottam tücsköt !Örültem is kellőképp.

      Törlés
  6. Én tavaly láttam ilyen fecskeindulást, csodálatos volt! Szeptember második hete körül szabályosan ellepték a kertet meg az utcánkat és aztán elindultak,csak tavasszal láttuk újra őket.

    Tücsök itt is van!!! :):):)

    És köszi a kaszáspókos bejegyzést is, a miénk is ál-kaszás :(, viszont az ablakban lakó keresztesem él és virul. De ő magányos és nem tudom azt sem - fiú-e vagy lány. Télen mi lesz vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én olyan "vigasztalónak" "reményt-ébresztőnek" érzem ezt a sok fecskét....és őszintén örülök nekik.
      Nálunk is hallani most már tücsökmuzsikát - igaz nem sokat, nem olyan intenzívet, mint rég, de vannak. És ez fontos (nekem legalábbis).
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2014/09/pokos.html
      Itt látod a különbséget hím és nőstény között.(Elég sokat foglalkoztam a pókjaimmal - szeretem őket :-) )
      Sajnos, télen elpusztul, de talán valahol csak lerakta egy rendes póklány az utódokat tartalmazó zsákocskát:
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2009/05/az-ugy-kezdodott.html

      Törlés
  7. A neten egyre több ismerősömtől látok fotókat, ahogy odahaza már gyülekeznek. Fecskék, gólyák. Itt még nem láttam.
    Picit mindig szomorú érzés, mikor elrepülnek, de annál jobb érzés, mikor megjönnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én napok óta a számukon örömködöm. Úgy vagyok ezzel, mint sok más egyébbel: ha a természet megmutatja, mit tud, akkor még van remény. És néha megmutatja és akkor csodálkozni örülni és hálásnak lenni kell - hiszen annyira erőszakosan tesszük tönkre....

      Törlés
  8. Ahogy Kavics is írta, nekem is az jutott eszembe, ilyenkor szomorúan nézem a gyülekezésüket, és arra gondolok, vajon hányan jutnak el oda és vissza is tavasszal?
    Már gyerekként is imádtam őket, mindig volt otthon a melléképületben fecskefészek (most is van, költöttek is benne)
    Annyira szerettem hallgatni a csivitelésüket, felültek a villanydrótra ami a házba vezetett és onnan kiabáltak a világba :) Gyönyörű kis madárkák!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos egy részük vagy oda se ér, vagy vissza nem tud már jönni - de hát az élet már csak ilyen kegyetlen, minden szépségével egyetemben. De ha sokan vannak, akkor csak él az emberben a remény, hogy jó páran közülük vissza fognak jönni.
      Egyébként nem értem, hogy miért itt fölöttünk köröztek, rep-gyakorlatoztak, mert errefelé a családiházas övezetben sehol nem tudok fecskefészekről. Igaz, kicsit lejjebb - és ez is eléggé érthetetlen számomra - hatalmas irodaházak ablakaiban fészkelnek. Néha gondolok arra, jó lenne tudni, hogy az állatok mit, miért csinálnak. Hátha tanulhatnánk tőlük.

      Törlés