2016. augusztus 1., hétfő

Közmunka



http://propeller.hu/images/cikk/2016_01/kozmunka-qpr.jpg

Nem mertem és nem akartam lefényképezni a mi utcánkban dolgozókat… De az ablakom nyitva volt...
Minden nyáron egy, vagy két alakalommal megjelennek és itt, ill. a környéken a terméskővel kirakott esővíz-lefolyókból, meg a járdaszegélyből kiszedik a gazt.

Kiszedik, de hogy ? Van kapájuk – de ha valaki már próbált kövek között fűszálakat kapálni, az tudhatja, hogy bár nagy hanggal, de rendkívül eredménytelenül lehet ezzel dolgozni. Kapálni nem követ, kövek között kell. Ott mondjuk gyomirtózni kellene, de akkor mit csinálna a város a sokszáz közmunkára kényszerített emberrel ?
Igaz, láttam már őket utcát söpörni és szemetet nylonzsákba szedegetni is – de gondolom annyi szemét nincs, mint amennyi közmunkás…  még ebben az egyébként koszos városban se…

36 fokos melegben dolgoznak a tűző napon – és ami a legfelháborítóbb, hogy olyan kápókat (igenis azok!) alkalmaznak melléjük, akiknek már csak a hangjától felmegy az én vérnyomásom. (is) Megállás nélkül „noszogatja” őket, de olyan alpári, gúnyos és megalázó módon, hogy a napokban is nem sok kellett volna még hozzá, hogy kimenjek és jól elküldjem az édesanyjába.

Lehet, most „csőből visszalő” nekem  valaki, hogy hát „ezekkel” máshogy nem lehet beszélni….
De egy 35 körüli dagadt cigánygyerek, a meghatározhatatlan korú, de igen rozzant ugyancsak cigány asszonynak miképp mondhatja üvöltve, hogy:
- Mozgasd már a seggedet, mert újranő a fű, míg vacakolsz ! vagy:
- Mi van Józsi fűtik a láthatósági mellényedet, azért nem húzod fel ? vagy:
- Igyekezzé má, nem csak tiéd az árnyék (Gondolom, nem láttam, aki a tűző nap elől épp egy  kis árnyékosba ért, tán lassabban mozgott. )
-Bérelt helyed van ott ? hagyd má' abba! (ez a járdaszélen ülő és a kapát egyengető férfinak szólt.)
Minden mondatnak vagy a eleje, vagy a vége b...meg volt. 

És ez így megy megállás nélkül, a szellemesnek ítélt mondásaival „vidámítja” a rabszolgáit. Én csak azon csodálkozom, hogy nem lázadnak fel - vannak vagy harmincan – és verik jól agyba-főbe ezt a szemét kápót….

És kapálnak, kapálnak úgy, hogy 3 utcányira is hallik. És kiskéssel vakargatják a kijönni nem akaró rohadék füveket. És szerintem ezt az egészet, a felfújt, beképzelt cigó-vezérrel együtt a poklok fenekére kívánják. Mit gondolhat vajon a köztük levő nem is kevés számú, „fehér ember” ? Hogy lehet ezt az egészet eltűrni ????

(Kérdezheted: és a többit, a még sok más helyen alkalmazott, finomabb fajta kápóskodást…. hogyan ???  Csak a keserves kenyérért…. )

Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy most, miután jól kikapálták a gazokat, az első eső a – valószínű megmozgatott - burkolóköveket  kimosta és az utca végébe görgette. A lyuk ott marad, a következő eső majd hozzáteszi a magáért, vagyis elviszi az újabb köveket.

Pécsett, vagy Magyarországon valószínű nem ismerik a gyomirtót…Ami nem lep meg, hiszen Magyarország így is jobban teljesít - fűzhetném még ehhez a  szöveghez – gúnyosan….vagy szomorúan.

Nos ilyen, így épül-szépül új világunk. És mindegy, hogy én most az esővízlefolyókról beszéltem. Írhattam volna másról is.

18 megjegyzés:

  1. :-) Azért látszik hogy nem volt még dolgod közmunkásokkal! Na de hagyjuk! Ne legyen soha.
    Te azt mondod miért nem gyomirtóznak, más meg azt mondaná miért éppen azzal. Szerintem az alapvető probléma nem ez! De ez már megint egy rázós téma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, nem volt "dolgom" velük - és akár azt is elhiszem, hogy nem diplomás emberek azok, akik gazt kaparnak. De emberek és rossz hallgatni, amikor az egyik (ugyanolyan) ember így beszél a többiekkel. Kápó stílusban - pedig valószínű nem több és nem másabb, mint azok, akik a gazt irtják.
      Jó, lehet, hogy a gyomirtó se lenne jó. De akkor mi a megoldás ? Lehet, hogy az, amit évtizedekig páran csináltunk, hogy a gaz nagyját kitépkedtük, a kicsi meg úgyis elhalt a télen, egyébként sem akadályozta a víz lefolyását ? Valójában senkit nem zavart az a kis gaz a kövek között. A vizet se, a lakókat se.

      Törlés
  2. Ebben a témában sem vagyok "naprakész"... (régebben pl. a MÁV "gondjait" olvastam a vegyszeres gyomirtásról...) - úgy tudom (?) - a vegyszeres gyomirtás az be lett tiltva. (vagy be van tiltva) Nem túl lényeges : még ha azt hiszi is az ember,hogy gyökerestől kitépett egy gazt, az sok évvel később is képes ismét kinőni,de ne bonyolítsam. (Lehet,hogy a "manapság" "kitépett" gaz, az még akkor is ki fog nőni, amikor már rég' nem lesz közmunka ! ( melynek "értelmét" se' vitassam itt és most.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínű a gazok és az ember küzdelme ősidők óta fennáll. Szerintem a gaz fog győzni :-)
      (Nem csak növénytani értelemben....)

      Törlés
  3. Kicsit nyugatabbra onnan - itt nálunk is - szoktam látni, amikor gazolják a fő út menti virágágyásokat, szedik össze a szemetet, ültetik a virágokat, vágják le az elszáradtakat, szórják el a mulcsot, stb. Ergo többször egy évben. Nincs kápó (legalább is nem tűnt még fel sosem) fiatal, idős együtt dolgozik és itt is kézzel, egyéb eszközökkel szedik ki a gazt. Nincs gyomírtózás. Szerencsére! Megölheti a rovarokat, bekerül a talajvízbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában nem is a gazolással van nekem bajom, csak a stílussal....

      Törlés
  4. ha lehetőség lenne gyomirtó használatára, akkor sem lehetne, mert akkor gyorsan végeznének... A közmunka sokszor sziszifuszi munkákról szól, amiknek szinte semmi értelmük nincs. Vagy rabszolga munkáról. Utóbbiban volt részem, sokszor csak azt tartotta bennem a lelket, hogy a munkámmal másokon segítek (idősek otthona).

    Nem igazán hálás dolog közmunkásnak lenni. S nem a pénz miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de pontosan erről van szó (a gazon kívül)! A közmunkás is ember, bármilyen a bőrszíne. Igaz - mint fentebb NR is írta, nem volt még "dolgom velük" - de számomra nem kellemes élmény hallgatni, miképp aláz meg egy ember egy másikat. Jóllehet tisztában vagyok azzal, hogy mióta ember létezik, vannak alá és fölérendelt viszonyok - de másképp tényleg nem vagyunk képesek kommunikálni ? csak alpári, lealázó módon ?

      Törlés
  5. Úgy látszik ezt a módszert "központilag" találták ki mert nálunk a megrepedt járdák közt szintén ezzel módszerrel zörögnek, mert ez minden csak nem hasznos munka:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, "központilag" miképp központilag hozták ilyen helyzetbe az országot is. Nem emlékszem, hogy 30-40-50 évvel ezelőtt is voltak ilyen helyzetek. Voltak ugyan utcaseprők, de nem voltak kápók.

      Törlés
  6. A megalázás az,amitől ökölbe szorul a kezem. Senkit nem szabad megalázni és sárba döngölni. De sajnos vannak olyan lények,akik ezt élvezik.Borzasztó!
    Volt néha olyan,hogy a buszsofőr a diákokat alázta le , nekem ilyenkor felmegy az agyvizem, és már kinyitom a számat: miért kell velük így beszélni, amikor nem tettek semmi rosszat? .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "... a stílus maga az ember. Georges-Louis Leclerc, Buffon grófja mondta ezt 1733-ban, akadémiai székfoglalóján, és a mondat a mai napig érvényes, sőt, ma talán még jobban, mint Buffon korában." (nol.hu)
      Nem a „noszogatás” tényével van bajom, hanem a stílussal. Bár hát azt is meg kell nézni, hogy ki mondja, nem csak azt, hogy kinek mondják.

      Törlés
  7. Igen,ilyen a közmunka.Az esetek többségében fölösleges és megalázó!
    Más,egy kicsit számolgattam.A közmunkás bruttó 79000Ft-ot kap,ez nettó 52000,vagyis 300Ft/óra.(Alapeset,kerekítve,napi 8 órával)Viszont pénzbírságot le lehet dolgozni napi 6 órával,5000Ft-ért.Ez 830Ft/óra.Fizetni csak nettóból lehet és a 220000Ft bruttója 830Ft nettó óránként.Vagyis,ha nem akarsz fizetni és a kereseted ennél kevesebb,akkor elméletileg érdemes ledolgozni!Egyszer megbüntettek 3000-re jegy nélküli parkolásért.Kiszámoltam,hogy 216 percet majd elkapálgatok nyakamban egy stopperrel,de nem lehetett.Csak olyat ami maradék nélkül osztható 5000-rel.
    kisbela

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy miket nem írsz ! :-O
      Nekem eszembe nem jutott, hogy mennyi lehet pl. az útkaparók órabére, igaz azt sem tudom napi hány órát dolgoznak. Semmit sem tudok róluk, csak azt, amit látok és valahogy nem szeretem ezt látni...

      Törlés
    2. Bevallom, nem értem kristálytisztán ezt: "Fizetni csak nettóból lehet és a 220000Ft bruttója 830Ft nettó óránként."

      Törlés
    3. Havi bruttó 220000Ft nettója 146300Ft.Havonta-teljes munkaidőben-átlag 176óra van.Így kb.830Ft-ot kap kézhez óránként.A pénzbüntetést le lehet dolgozni 5000Ft/6órás tarifával,ami szintén 830Ft/óra.Amennyiben valaki fizikailag kibírja-általában nem szakadnak meg-és el tudja viselni a munkavezető stílusát-többnyire hatalmi mámorban úszó primitív ember-,akkor 220e bruttó fizetés alatt anyagilag jobban jár ha ledolgozza a büntetést.Én ki szerettem volna próbálni,de a feljebb írt 3000-rel nem lehetett.Most néztem tarifákat.A legkisebb közlekedési szabálysértés 10000Ft.Pl.tilosban megállás alapesete,amikor nem akadályozom a forgalmat.Augusztus végéig szünet van és unatkozom.
      kisbela

      Törlés
  8. Én is láttam a Ferencesek utcájában a gazkaparásos munkát...Azért csinálják igy, mert igy dolgoztatják közmunkásokat /neve van a gyereknek... kömunkaprogram/...a gyomirtó ha földre ér, elveszti erejét... csak a gazra hatásos... Nálunk is van ilyen program... Egy tiz méteres árokba 20 centis nyomvonalat ástak 20 centi mélyen hatan egy hétig...szóval ilyenkor felmerül a kérdés... hogy az 52 ezer...kevés vagy sok...

    erről jutott eszembe a tanuló éveim... Szombathelyen egy híres modern Kertész Tsz-ben voltunk tanulók...Azért hogy bennünket tudjanak a gyakorlaton foglalkoztatni a szegfű hálót mi készítettük, holott már akkor is lehetett készen kapni... de akkor nem lett volna nekünk mit csinálni a szakmai gyakorlaton...
    Ez egy nyaka tekert világ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony fura világban élünk - de elismerem, régen sem volt fenékig tejföl az élet. Engem igazán - miképp írtam - a "stílus" zavar.....

      Törlés