2016. augusztus 24., szerda

Összeomlottam… (arachnofóbiások ma ne olvassanak….)




Ismétlem: aki utálja a pókokat, ma ne olvasson !!! 


Én, én, akinél nagyobb kedvelője a kaszás pókoknak nem volt, találtam a neten valamit, ami megrengette az érzelmeimet…

A dolog úgy kezdődött, hogy idén valami miatt a „rendes” keresztes pókjaim – egyrészt a „szokott helyükön” semmiképp nem akartak megjelenni ill. hálót szőni,  s akiket oda telepítettem, másod vagy harmadnapra eltűntek…Másrészt, tudom, hogy százszámra kelnek ki a kis keresztesek tavasszal, mégsem látok belőlük túl sokat, s akik itt-ott hálót szőnek, azok is  az idő előre-haladtához képes kicsikék. De a leggyanúsabb az, hogy a  hálók, benne a pókok egyik napról a másikra gyakran eltűnnek.

Ezzel egyidejűleg (valójában én már tavaly nyáron is láttam), megjelentek az udvar két pontján a kaszáspókok, akik eddig csak az előszobám egy sarkának védelmét élvezve szaporodtak…De kicsit gyanúsak voltak, még szemüveg nélkül is úgy tűnt, ezek a kintiek mintha nem egészen olyanok lennének, mint a bentiek.
No, hát miért van az embernek internetje ? Elkezdtem keresgélni a kaszások ügyében.
És majd leestem a székről, amikor az alábbi cikkre bukkantam:  

Tehát az enyémek itt az előszobában nem is igazi, hanem csak ál-kaszáspókok. Már ez is csalódás volt. De aztán….

...miképp tegnap írtam, bár csak kisebb takarítás volt szombaton, de kicsit alaposabban utánanéztem, mi is van a pókom hálójában. (Ez a kaszás egyébként teljesen másfajta hálót sző, mint az ismertebb keresztes, szinte nem is látszik, csak az, hogy ott csücsül a semmiben egy pók...) Azt látszott, hogy valami félig-meddig elfogyasztott izé van ott beakadva – gondoltam én, valami légyféle….hát nem… Kérem tisztelettel a sarki nagy hím hálójában két aranyos kis nőstény maradéka hintázott. 
Szóval kannibálok. Nagyon nagy volt a csalódásom, én ezeket eddig szerettem, meg is engedtem, hogy otthont teremtsenek nálam – de most gondolkodom, hogy kitakarítom őket az előszobámból. Csak azért nem döntöttem, mert hátha muslincákat és egyéb kisebb repülőket is fogyasztanak, másrészt meg….hát szóval sajnálom őket. Olyan kis törékenyek, én meg egy döhe nagy ember vagyok… Engem talán azért mégse esznek meg...És ott kint az előszobában egyáltalán nem zavarnak. Más kígyókat, vagy akár patkányokat tart háziállatként, hát azoknál azért a pókok kedvesebbek....

Ezek után megnéztem alaposan a kertieket is. Valóban jó volt a meglátásom, az ott kint a másik fajta. De hát azok meg a skorpiókkal „rokonok”…  Az azonban nem derült ki, hogy megeszik-e  a másfajta pl. gyerek-pókokat.
Teljes bizonytalanságban vagyok…
Nem egy örömteli dolog, ha kiderül valakiről, hogy nem az, aminek hitted… Akár ember, akár pók….

Az "ál"....

...meg a "rendes"'

Itt van mindkettőről a hivatalos leírás:

A kaszás ismertetőből pár érdekes sor (ha valaki lusta lenne elolvasni):
A kaszáspókoknak…”Ma mintegy 6500 fajukat ismerjük, de egyes becslések szerint ez a szám meghaladhatja a 10 ezret is. Az Antarktisz kivételével a valamennyi kontinensen megtalálhatók. A csoport hosszú evolúciós múltra tekint vissza, hisz legkorábbi leleteik a skóciai Rhynie mintegy 400 millió éves, devon korú rétegeiből kerültek elő. Franciaországból 305 millió éves kőzetekből kerültek elő kaszáspókok fosszíliái, amelyek alapvetően megegyeznek a ma élők morfológiai és anatómiai jellemzőivel; a kaszáspókok testfelépítése tehát nem sokat változott a paleozoikum óta."
Istenkém, hol vagyunk mi - legalábbis "korban/időben" - hozzájuk képest...

Ő a kedvenc keresztesem - etetés után


11 megjegyzés:

  1. Lehet, nem is az a baj,hogy a pókok sem igaziak,- lassan már sok minden más sem. Más : ha csak rövid ideig is, ( egy cigaretta elszívási ideig) tegnap este tücsök ciripelést hallgattam. (Hogy valami jót is írjak.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök a tücsök-hírnek ! Majd este kimegyek, hátha mégiscsak errefelé is eljöttek....

      Törlés
  2. Nézz be hozzám légy szíves, nekem milyen pókom van? Én a bentiekkel nem vagyok megbékülve, pókolok, félóra múlva ugyanúgy mászkálnak. Én meg hallgatok csak miattuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kommenteltem... A tiéd darázs-pók.
      Hja, jól el tudnak ám bújni :-) ha kell.....

      Törlés
  3. Meglehetősen semleges a viszonyom a pókfélékkel. Bevallom én kitelepítem őket a lakásból, max. a teraszig engedem a letelepedést.
    De hogy Te milyen dolgokat fedezel fel...!
    Egyébként meg " Nem egy örömteli dolog, ha kiderül valakiről, hogy nem az, aminek hitted… Akár ember, akár pók…." ezzel teljesen egy véleményen vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes a viszonyom a pókokkal. Én már kisgyerek koromban se féltem tőlük, sőt... De honnan a csodából "jön az emberbe" ilyen érzelem ? Tán pók voltam előző életemben ? :-)

      Törlés
  4. Lehet megköveznek most páran...én kitelepítem őket a lakásból. Ha szerencséjük van, kiviszem, ha nem, akkor lapos...
    bocsi...
    Lehet nagyon hasznosak, de valahogy én nem vagyok jó viszonyban velük...Lehet azért, mert lánykoromban is csak azt láttam otthon, hogy Nagymamám is kipaterolta őket...nem is tudom miért alakult ez így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem szerethet mindenki mindenkit. Egy biztos: a pókok nem károsak. A rohadék legyeket megfogják - azokat utálom, mert elgondolom, hogy előbb a lótrágyára szálltak, most meg pl. a vajaskenyeremre. Szóval a pókok sokkal jobb állatkák, mint a legyek. Azokat keményen irtom is.

      Törlés
  5. Hű, most megleptél... eddig én is elvoltam a házikóban a pókokkal, nem igazán foglalkoztam velük, de most hazamegyek és jól megnézem magamnak őket, hogy kifélék-mifélék :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lenne több időm "pókológus" lennék... Fantasztikus kis élőlények és - legalábbis számomra - élvezet figyelni életüket, hétköznapjaikat. Hát van, aki nyulat tenyészt...én meg a pókokat lesem :-)

      Törlés