2016. szeptember 3., szombat

Ilyeneken (is) gondolkodom….


Nem tudom, ki mennyire járkál nyitott szemmel – avagy figyel-e ilyesféle apróságokra…
Mert azt kérdezném: feltűnt-e valakinek, hogy egy bizonyos fajta fű teljesen eltűnt és egy másik bizonyos fajta pedig totálisan eluralkodott.
Persze hozzá kell tennem azonnal, hogy én ezt itt a környékemen tapasztalom, de nagyon meglepő számomra.
És hozzá kell tennem azt is, hogy nem csak a világválságok érdekelnek, hanem Berci macskám egészségvédelme, emésztésének javítása  érdekében ilyesmik is. 
Van egy bizonyos gaz, az egérárpa, tutti, hogy mindenki ismeri, ez:


Amióta eszem tudom, erre mifelénk folyton ilyen gaz nőtt úton-útfélen, nagyon utáltam, mert beérett állapotban a darabokra eső toklász veszélyt jelentett a kutyára (pl. ha belekerül valahogy a fülébe, komoly gyulladást okozhat).
Na, már most ez a gaz teljesen eltűnt.
És idén bármerre nézek mindenütt a muhar virít: 



Szerencsére  a jobbik fajta, az, amelyik nem „ragad”. (Bár hát nem tudom, azt tudja-e valaki rajtam kívül, hogy van ragadós fajta is, az meg a macska szőrébe szeret irgalmatlanul beleragadni, egyetlen megoldás az eltávolításra: az olló…)

Ilyeneken gondolkodom: Mi lehet az oka az efféle, szó szerint drasztikus  növény-váltásoknak ?  Hogy egyik évben van, a másikban meg egy szál se ? Mit csinál eközben a tavaly lehullott mag ? És honnan bújt elő az, ami idén ott virít mindenütt ? És ezt máskor is, máshol is, másféle növényeknél is megtapasztaltam(régen Lilivel a Gyükésben).

Nem tudok rájönni a rejtélyre…..  

Növényismertető, képek:  

Amúgy nem csúnya fű...

15 megjegyzés:

  1. Azt figyeltem meg, hogy minden évnek megvan a maga gaza. Az idei ez. Megnéztem a filmet, jó volt. Kösz, hogy közreadtad. Döbbenetes képek, s amiket mondott. Az ember nem is sejti mik is vannak a világban. Érdekes élete lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem em lékszem, hogy láttam-e ilyen drasztikus váltást...Persze lehet, hogy csak nem figyeltem eléggé.
      Örülök, hogy tetszett a film.

      Törlés
  2. Sajnos csak ma olvasom. (vasérnap) A napokban én is bóklásztam... (igaz,amióta alaposan megismerte egyik unokám a csalánt ( 5 éves)- kevesebbet mászkál(unk) a gazosban. Viszont épp' szombaton délután találtunk ( nem sok) muhart - ( azt sem én vettem észre...) - egérárpával meg nem találkoztunk. ( Lehet, az is lett volna ?...) Más : (esetleg,talán) - ahogy a szabadban élő állatoknak is - egy-egy évben - hol több,hol kevesebb utóduk van (?) - lehet, hogy a növények is tudnak valamit. (?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nincs egy növénytudós blogolvasóm, ő tán meg tudná magyarázni, mi ennek az oka ?

      Törlés
    2. Én botanikus vagyok :) nem lehet, hogy damilos kaszával vágják a füvet?
      Egyébként az is lehet, hogy a túl meleg tél az oka.

      Törlés
    3. és ok lehet a trágyázás is. A muhar szereti a tápanyagban dúsabb földeket

      Törlés
    4. Nem hinném... ahány helyen ilyen fű van most, ott SOHA nem kaszálnak és nem műtrágyáznak. Lásd:esővízlefolyók, járdaszegélyek, ház menti repedések és a leglehetetlenebb helyek. Persze máshol is van ilyen fű, csak ezeken a helyeken is...és akkor továbbra se értem a dolgot. Egyedül a túl meleg tél jöhet szóba. Na de akkor az egérárpa eltűnésének mi az oka ???

      Törlés
    5. kiszorítja a muhar. Ugyanolyan ökológiai igényeik vannak, ugyanazt a niche-t foglalják el. Amikor egy olyan tényező módosul ami egyiket jelentősen favorizálja akkor egyszerűen elnyomja a másikat.
      A trágyázás nem kimondottan arra a területre kell vonatkozzon, a vizek elszállítják az anyagokat.

      Törlés
    6. No, majd jövőre meglátjuk :-)

      Törlés
  3. Nekünk mind a két gaz van... ajjaj../Bár csak ez a két fajta gaz lenne/// ÚÚÚÚÚúútálom, mert nem csak a kutyába- macskába megy bele, de a ruhába is szeret belekapaszkodni, nem könnyű kiszedi sem...Micsoda témákat találsz mindig... szeretem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont az az érdekes, hogy amerre én járok, ragadós fajta sehol sincs..Tényleg nem értem ezt az egészet...

      Törlés
  4. Jé, ez nálunk is éppen így van. S ez a szerencsétlen muhar kiirthatatlan(nak tűnik)...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várd ki a végét ! Lehet, hogy jövőre majd kibújik egy újabb - eddig nem látott - változat és akkor nehogy visszasírjuk ezt !
      Ennek egyébként - próbáld kitépni - nagyon picike gyökere van, tehát gazolni könnyű.
      Ha valaki megkérdezne, mondanám, hogy nekem ez jobban tetszik, mint az egérápra és főleg jobban, mint ennek a ragadós változata!

      Törlés
  5. Jé, én nem is tudtam, hogy a muharból van nem ragadós fajta. Én csak ragadóssal találkoztam eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont így voltam én is. Egyszerűen elképzelni nem tudom, hogy ez a fajta - s ráadásul ilyen mennyiségben - hol bujkált eddig ???

      Törlés