2016. szeptember 1., csütörtök

Mit jelent ?


Ijedten hallgatom napok óta a német tv-adók híradóit: arra szólítanak fel, hogy tartalékoljon a lakosság „vészidőkre” élelmiszert, főleg vizet (!) de akkumulátort, gyertyát, benzint, mosószert és a csoda tudja még mit…. amire szükség lehet valamiféle „vész” túléléséhez.
Összeszorul a gyomrom….
Mi jön ? Mit (t)akarnak ezek a hétköznapinak szánt, de mégis (legalábbis bennem) rettenetet keltő figyelmeztetések ?
Nem tudom, felfigyel-e rá mindenki, de mivel Kavics is említette levelében, KELL hogy felfigyeljenek az emberek az efféle – bár csak pár perces, de mégis úgy érzem - valamire figyelmeztető felhívásokra.

Megúsztam (anyukám hasában) a II. vh. utolsó napjait. (Bár a béke első napjára azért már kíváncsi voltam :-)…)  Aztán 11 évesen éltem át 1956-ot. A Mecsek-oldali házunkban volt mitől rettegni akkor is. A mai napig bennem él annak a kisgyereknek, aki akkor voltam, rettentő félelme.
Lehet, hogy a szüleim-nagyszüleim háborús rémmeséi és a későbbiekben elolvasott töménytelen háborús témájú könyv is oka annak, hogy bennem ilyen páni félelem van. De nem az a lényeg, hogy mi okozza a félelmemet, hanem az, hogy bennem van. Velem él, kel és fekszik. NEM tudok megszabadulni tőle…..

És annyira reménykedtem, hogy „megúszom”…De még ha nekem 72 évesen szerencsém is lesz, s a hátralévő pár évemben nem tör ki háború – mit hagyok itt a gyerekeknek ? Milyen jövőt ?
Tehetetlenül állok és nézem, hogy rohan vesztébe a világ.

Kép: http://kornye.hu/wp-content/uploads/2015/12/kornye.hu_tartos-elelmiszer.jpg
S hogy nem csak engem foglalkoztatnak efféle gondolatok, itt a bizonyíték:


22 megjegyzés:

  1. Bennem is erősek most a félelmek a háborútól. Lehet, hogy azért is mert épp Lénárd Sándor könyvet olvasok :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi lennék, mi erről a témáról a fiatalok véleménye ? Azoké, akik nem étlek meg egy napot sem a háborúból...Egyáltalán érdekli őket ?

      Törlés
  2. Félünk vagy sem,nem lesz háború...mert már VAN!!!
    Hallgatom a hírekben,hogy Európában háború van.Csendes megszállás.Aztán majd jönnek a fegyverek is...Európa már megszállás alatt van.Ki nem látja??!
    Tényleg figyelembe kell vennünk a tartós élelmiszer betárolását,mert hiába van tele egy hűtőláda,ha két napig nincs áram,kidobhatjuk.
    Alapvető élelmiszerek,só(ami aranyáron volt elérhető a háború alatt),én bizony spájzolok a családnak.Nekem már nem kell mesélni és szépíteni a dolgokat,elég öreg vagyok ahhoz,hogy nem hiszek el mindent...Bizony,nekem is fennakadt a szemem,amikor Merkel közzétette a felhívását a spájzolásra.Hogy védve legyen,Ő legalább szólt-csak azt nem mondja ki,hogy neki köszönhetjük mindezt.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javaslom olvasd el!
      http://24.hu/belfold/2016/06/02/bild-orban-tudatosan-hazudott-a-menekultek

      Törlés
    2. Mostanában "nem lógók a neten" - ugye magyar tévét nem nézek, újságot nem olvasok: ezért nem tudom, hogy az emberek zöme miképp érez, gondolkodik ? Nyilván erre nem fognak közvéleménykutatást csináltatni (és egyébként is ha kínos adat jönni ki, azt meg elhallgatnák) - de azt gondolom, a mi korosztályunkból mindenki, kivétel nélkül tele van félelemmel. De hát tudunk-e tenni a történések ellen bármit is ? Szerintem nem.

      Törlés
  3. szerintem ők most nagyon félnek. Túl sok ismeretlen idegen van náluk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nálunk, ahol nincsenek idegenek ? A félelem itt is érezhető...És azt hiszem, joggal. Jelen témát illetően nincs jelentősége, hogy hol fél az ember. Európában ma félni kell.

      Törlés
    2. Annamari, ne gondold, ami itt történik nem hat ki más országokra, főleg egész európára. Még ha lennének is határok ezeknek a "dolgoknak" nincs határ.

      Törlés
    3. Én is úgy gondolom, hogy bizonyos dolgokat a szögesdrót kerítés sem tud megállítani.

      Törlés
  4. Ez a cél. Hogy mindenki féljen. Aztán hipp-hopp lehet radikalizálni a népet! Babi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mi várható - de sajnos minden rosszat el tudok képzelni....

      Törlés
  5. Ne is mondd :( gyomrom/szívem/lelkem szorul, hogy mi lesz még itt.
    És úgy ahogy Te is, nem magamra gondolok, hanem a gyerekeimre és az Ő gyerekeikre...
    félek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha megfeszülsz se tudod őket megóvni. Mondanám, küldd őket külföldre...de tudsz egy helyet a Földön, ahol ma biztonságos élni ?

      Törlés
  6. Olvastam a bejegyzést és a linkeket, közben a tegnap látott videó jutott eszembe, a GPS-szel irányított bombákról, az összeomló házakról, a romok között tanácstalanul botorkáló emberekről.
    Mekkora esély van arra, hogy a kamrában felhalmozott élelmiszerek túlélnek egy ilyen támadást?
    Talán azon kéne törni a fejünket, hogy lehetne az annyira féltett keresztény, európai értékek mentén megoldást találni a problémára.



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, a "kisembereknek" azoknak, akik élelmiszer-tartalékot gyűjtenek szorgos hangyaként - van-e egyáltalán valamiféle beleszólási lehetősége a világpolitikába ? Az az érzésem, hogy nincs.Vezérkos nélküli birkanyáj vagyunk, melyet hajtanak a vágóhíd felé. Csak bégetni tudunk.

      Törlés
    2. Nem tudom miért de ez jutott eszembe: "Inkább haljak meg állva, mint éljek térdelve".

      Törlés
    3. Vajon hányan gondolkodnak így ?

      Törlés
    4. A "féltett keresztény, európai értékek"-et elcserélték jóindulatú naivsággal. A humanitás zászlaja alatt menetel egy tömeg és azt hiszi megválthatja a világot.

      Törlés
  7. Nem éltem meg háborút, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ezt még sokáig elmondhatom.
    Félünk - írták itt is többen. Pontosan ez (volt) a cél, bejött. A félős embereket lehet manipulálni, terelni, ahová és ahogyan akarják.
    Az elit terve több, mint visszataszító, a nyomorultat a szegényre küldi. A káosz programozva, a félelem jelen.
    A háború amit nagyszüleim átéltek más volt, mint ami a mai világban jöhet.

    Kétféle ember van. Aki nem figyel a jelekre, nem informálódik. A másik, aki valamilyen szinten informálódik és próbál felkészülni. Nem is igazán tudjuk mire készüljünk. Mégis azt gondolom nem csinálni semmit sokkal rosszabb mint valamit tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretném tudni, hogy az emberek hány %-a fél, aggódik a jövő miatt ? (Konkrétan a másik ember általi erőszaktól/támadástól való félelemre gondolok.) Tartok tőle, hogy elég sokan vagyunk. Vagy tán mindenki fél, csak nem beszél róla. De hát nem tragikus, hogy ezt a félelmet, a létünkért való aggódást, emberré-válásunk óta hurcoljuk magunkkal ? "Ajándékba" kaptuk a gondolkodásra-képesség mellé....

      Törlés
    2. Sajnos ezt az "ajándékot" sokan mások kárára a maguk egoista céljaira használják.

      Törlés
    3. Nem először mondom/gondolom: félresikerült teremtmények vagyunk. De nem látok reményt semmiféle pozitív változásra. Sőt....

      Törlés