Nem
tudom, ki hogy van a zabpehellyel…én szeretem.
Nincs
tőle „lelkiismeret-furdalásom”. Sokféleképp használom, és bár tudom, hogy az
Internet tele van százféle felhasználási móddal, hadd írjam már le én is, hogy
mire/mibe/hol/hogyan használom.
Ott
kezdődik, hogy az u.n. ’”apró-szemű” zabpelyhet veszem, nem találtam róla jobb
képet, csak ezt. A kék zacskós az apró-szemű:
(kép: http://www.argep.hu/trend/ZABP/Zabpehely.html ) és azért nincs róla saját fotóm, mert miután megveszem, azonnal jól záródó tetejű üvegbe töltöm át (molyosodás ellen védendő).
Ezt
használom a családi- és baráti körben híres amerikai kekszemhez, ill.
a gyakorlatban sok mindenhez. A zabpehely lisztet a kávédarálómon szoktam elkészíteni, tetszés- ill. felhasználási igényem szerinti méretűre darálom. (És
nem fizetek többet érte csak azért, mert valami gyárban ledarálták nekem….) Azt pedig mindig figyelem, hol, mikor akciós - mert ugyebár az ár is számít - és akkor mindjárt egy sétával is összekötöttem az egészséges táplálékom beszerzését.
Tehát
lássuk a medvét, vagyis azt, hogy mire is jó a zabpehely – különös figyelemmel
arra, hogy fogyókúrázók, diétázók és cukorbetegek is lelkiismeret-furdalás
nélkül ehetik (a szakirodalom szerint):
-
A rántott húsokat és zöldségeket morzsa helyett ebbe panírozom.
-
Levesekbe, főzelékekbe habarás helyett
ezt teszem.
-
Galuskát is készítek belőle (levesbe, pörkölt mellé).
-
Húsos, zöldséges fasírozottba teszem, beáztatva, kenyér helyett.
-
Néha süteményekbe, a búzaliszt egy részét zabliszttel váltom ki.
- Mindig teszek a saját-sütésű kenyerembe zabpelyhet is a sokféle mag mellé.
-
Palacsintában is használtam már, sőt, rántottába is kevertem bele keveset.
-
Müzli-szeletet készítettem vele.
-
Természetesen reggeliként hihetetlenül sok mindennel lehet keverni, ízesíteni,
fel se sorolom, fantáziátokra bízom…meg amúgy is tele vele a net…
A
zabpehely fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, gyulladás-gátló, s
jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó
emésztést. Ásványi anyagokban gazdag, található benne alumínium, cink, foszfor, kálium, kalcium, kobalt, magnézium, vas. Fehérje- B- és E- vitamintartalma magas, antioxidánsok
is találhatóak benne.
Próbáljátok
ki – nem hinném, hogy csalódtok benne !
Jelentem, mi zabpehely/liszt használók vagyunk :) No nem teljesen mindenben, de süti szinte mindig ebből készül (vagy tönkölyből) reggelire is fogyasztjuk aszalt gyümölcsökkel.
VálaszTörlésVan, amiben én nem szeretem, nem tudom miért, de néha megcsap az a jellegzetes íze/illata, a családom csak néz rám, mert ők nem éreznek semmit, de én igen :)
Örülök, hogy - amint alább is látom - nem vagyok egyedüli zabpehely kedvelő. :-)
TörlésEgy ideje elfelejtkeztem róla,jó,hogy írtad!!!!!
VálaszTörlésGluténmentesek is ehetik?
Mi a rizsliszttel vagyunk így: ledaráljuk a rizst.:)
https://glutenerzekeny.hu/a-zab-szabad-e-glutenerzekenyseg-eseten/
TörlésA rizs ledarálás még meg se fordult a fejemben - de ezek után ki fogom próbálni.
Régebben napi táplálékom volt. Nem tudom miért is hagytam el?
VálaszTörlésNosza, tedd vissza a kedveltek közé. Még ha nem is minden napra, de néha-néha. Én se csak ezt eszem, de sok mindenbe/re használom.
TörlésMinden nap a reggelim aszalt vagy friss gyümölcsökkel. Kezdetben nem szerettem mára megszoktam az ízét. Palacsintatésztában nem ízlik. Kb úgy vagyok vele, mint Orsi. :-)
VálaszTörlésAkkor itt most kiegészítek: abban a palacsintában használtam, amibe reszelt almát is kevertem - lehet, hogy ez így más ízű, mintha csak "normális" palacsintát sütöttem volna....
Törlésegyik kedvencem! Ugyanígy használom szinte minden ételhez! :)
VálaszTörlésÚgy gondolom, egészséges, és (egyelőre) a mindenféle extra-bio dolgokhoz képest az ár is megfizethető (Pláne amikor leakciózzák).
Törlés