2016. október 15., szombat

Ásványkiállítás a pécsi Természettudományi Múzeumban

Jellemző…. A Föld másik oldaláról kapok egy E-mailt, hogy Pécsett ásványkiállítás van. :- ) Mert bizony bevallom, nem tudtam róla.
(Mint ahogy az is mostanság derült ki számomra, hogy 70 felett – legalábbis Pécsett - miden múzeum látogatása ingyenes !)
Szóval jött a hír az Internet szárnyán – Kavicstól és ezúton is köszönet érte ! - hogy a pécsi Természettudományi Múzeumban szépséges kövek láthatók. Bár nemrég volt az ásványbörze, amiről itt be is számoltam nektek, de gondoltam, azért ezt is megnézem, nem tudok én annyi követ látni, hogy megunjam.

El is mentem pár napja, s nem én lennék, ha nem azonnal zsörtölődéssel kezdeném. Vagy nem is…. na, majd azzal fejezem be. Tehát először a szépségekről.

A Nagybányai Victor Gorduza megyei ásványtani múzeum hozta el kiállítása egy részét Pécsre. Hát, ha múltkor az ásványbörzén ámultam a szépségeken, akkor itt minimum el kellett volna ájulnom….
Ugyanis amit itt láttam, az felülmúlta minden eddigi ásvány-élményemet.

Először is a méretek. Nem ám karkötőbe, nyakláncra fűzendő kis csiszolt golyócskák voltak (jó, na a másikon se csak az volt) – hanem valami lenyűgöző méretű ásványok, kristályok ! Én még ilyen gyönyörűségeket nem láttam. Jó sok időt töltöttem a csodálásukkal, aztán persze, hogy váltottam fotójegyet (300-ért) – és próbáltam fényképezni. Voltak színes plakáton látható ásványképek is, de a kiállítottak természetesen üvegtárlókban – ami ugye a fotósok réme… Hát bizony kínlódtam én is, de azért egy kis trükközéssel mégiscsak sikerült pár szép képet is csinálnom. (Talán érdemes kinagyítva megnézni annak, akit érdekelnek.)












Na, egyszer a végére értem, s a legutolsó paraván mögött egy állatkertnyi vadállat várt rám. Kellőképp meg voltam döbbenve, hogy mit is keresnek itt ezek – akkor még úgy gondoltam, hogy a terem végében lévő kis ajtón át lehet bemenni a közel 150ezer lakosú városom egyetlen Természettudományi Múzeumának kiállító csarnokába, s ezek az állatok csak hívogatnak a további bámészkodásra.



















Ötletes nyomismertető....




A "kis ajtó" ami nem vezet sehová....

Aztán… aztán kiderült, hogy pofára estem… Mert EZ volt a pécsi Természettudományi Múzeum kiállítása. Ez a pár állat. A kis ajtó mögött, szekrényben, dobozban, tudomisénmiben avasodnak, penészednek, molyesziőket – ott a többi… Mert nincs hely… Egyszerűen nem tudtam magamhoz térni. Én egész eddig abban a tudatban éltem, hogy Pécsett az ilyen-olyan múzeumok mellet van egy természettudományi is. Jó, nem voltam még benne, de voltam én eleget a természetben magában. Na, most láthattam, hogy mi mennyi…

Szomorú szívvel jöttem ki és fotóztam körbe a totális lepusztulásban lévő, teljesen elhanyagolt épületet. És ha már benne voltam a szégyen-fotók készítésében, akkor lefényképeztem a közelben lévő Néprajzi Múzeum málló falú, évek óta pergő vakolatú épületét is. Mindez a város szívében – és ezek múzeumként „üzemelnek” – már ha üzemelésnek lehet nevezni az alkalmi kiállításokat.



A Természettudományi Múzeum









A Néprajzi Múzeum





Amekkora öröm volt a sok szép kő látványa, akkora, ha nem nagyobb csalódás volt számomra, hogy valójában Pécsnek NINCS is természettudományi múzeuma, csak pro forma….


És itt a mese vége. Rohadtul sajnálom, és tán szégyellem is, hogy a beszámolóim a városomról, valahogy gyakran valami kudarcba fulladnak és ami eredendően (szándékom szerint) szépnek indult, az szomorú hírrel ér véget.
Persze mondhatjátok, NEM kötelező megírni azt, ha rosszat/csúfat/elítélendőt látok. No de én már csak ilyen vagyok. Az életről írok, nem a tejszínhabos mesékről.


8 megjegyzés:

  1. Reméltem, hogy elmész és örülni fogsz a szépséges ásványoknak. Helyettem is megnézted ill. megmutattad nekünk.

    A kitömött állatok kiállítása már kevésbé kedvemre való és az épületek állapota finoman szólva elkeserítő...
    Az utolsó kép egy hatalmas fekete pont az í-re.... :-((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, nagyon köszönöm az ötletedet/ajánlatodat, így utólag nézve kér lett volna, ha kihagyom.
      @x minden tud. Az általa ajánlott cikkben tényleg szerepel egy múzeum - szerintem csillagászati összeggel.De az is tény, nem vagyok építészeti szakértő, lehet, hogy manapság egy épületfelújításhoz, múzeum berendezéséhez tényleg ennyi kell.
      Szóval egyszer valamikor majd lesz egy felújított múzeum - igaz a cikkben a természettudományi részről egyetlen szó nincs....
      Nem is tartom valószínűnek, hogy az oda kerül.
      Régészeti, ásatási bemutató, illetve várostörténeti, néprajzi részleg lesz csak ott.

      Törlés
  2. Bocs' - (átküldtem a linket) - bár épp' tegnap is épp' eleget kaptam a pofámra, hogy mert én mi mindent tudok... (és ne bonyolítsam)... a múzeumok azért olyanok, amilyenek... mert van egy terv az új múzeumra. (Igaz, lehet azt sem élem meg...)
    Más : így igaz, (elég régóta) 70 év felett ingyenes,- de vannak kiállítások ( a nem állandóak) amik nem. (Én így emlékszem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://okpecs.hu/uj-muzeum-epul-pecsen-1500000000-forintbol/
      Nem olvastam. Úgy legyen ! - kívánom szívből....(Az összeget kimondani sem tudom és megítélni se...és azt se, mindenképp kell-e ennyi és ez, így kell-e ? Na de nyilván megvan az ok, hogy mi, miért történik úgy, ahogy.)De a cikkben NINCS SZÓ a természettudományi múzeum oda-költöztetéséről.
      Jó hogy te mindent tudsz - és kár, hogy nem beszélgetünk ilyesmikről. Mert te hiába tudod a múzeumok díjait, ha nem jársz, én meg járok, de nem tudom a díjakat.

      Törlés
  3. Az ásványokat én mindig szájtátva nézem, mindig azon töröm a fejem, hogy alakulhatott ki, milyen fizikai, kémiai erők tették olyanná.

    A kitömött állatoktól rosszul vagyok mindenhol, nézni sem szeretem :(((( nekem borzasztó látvány...

    Most hogy így írod...itt sincs Természettudományi Múzeum, se Néprajzi, se semmi. Egy méltó hely van gyűjtemények számára, a Déri Múzeum. Ott vannak időszakos kiállítások, mondjuk azok érdekesek mindig.
    Vagy még ha belegondolok, a Modemben is sok kiállítás van, az egy nem olyan régen épült kulturális központ, szép modern, csilivili, de nincs hangulata...

    A "Vigyázz hulló vakolat" táblát itt is kirakhatnák a fél városra, ami nem a központban van...

    VálaszTörlés
  4. A kövek "történetén" én már sokszor meditáltam...Egyszerűen fantasztikus, hogy csak úgy "maguktól" ilyen csodák teremnek. És mint "öreg" barlangász szörnyen irigylem azokat, akik túrájuk során ilyen kincsekre bukkannak. Persze tudom, ennek (mindenféle értelemben) ára van - de ahogy a saját múltamra visszagondolok, csodás ásványok nélkül is megérte....

    VálaszTörlés
  5. Pécsi múzeumok épülete = máriakéméndi kegytemplom + plébániaház. Pécs se kivétel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm...Ez nem vigasz...egyik esetben sem.Talán a mondatod elejére még azt kelet volna írnod: Magyarország...

      Törlés