2016. október 6., csütörtök

Birsalma



Letagadhatatlan:  nagyon közeleg az ősz, vagy tán ezzel az esővel már meg is érkezett..... Mert bár lehetnek még meleg napok, de én már hazahoztam barátnőm minden-őszi ajándékát, a birsalmákat…
Tavasszal talán ez a legkedvesebb gyümölcsfa-virágom, valószínű azért, mert gyerekkoromat idézi. És ősszel is csak az a régi szép idő jut eszembe, amikor a  birsbefőttet, a birsalmasajtot  a nagymamám készítette…

http://www.kolibrikerteszet.hu/files/Kepek/tippekhez/cydoniaoblonga_01.jpg
 
 Böröczki Mihály: Birsalmák

A sárga gömbök úgy lógtak a fákról,
mint akik minden tudnak a világról,
a szilvafát, az öregedő körtét,
a két barackfa mindenik gyümölcsét,
a cseresznyén az égre korhadt ágat,
a lábnyomot, mi ott maradt utánad,

a tavaszt, ahogy szirmot bont az ágnak,
a csirrogását sok vendégmadárnak,
a napfényt, esőt, nyárnapok futását,
a madárfüttyös hajnal hasadását,
a súlyra hajtott ágak büszke álmát,
a fákat, kik a szelet zabolázzák,
a rigócsalád  íves föl-le röptét,
a kerítést, a búvós zugok csöndjét,

és bokor, fa, fű széles mosolyt ölt föl,
amikor elősárgulnak a zöldből,
nagy utolsónak maradnak a kertben,
s hogy fanyar ízük sejdítse a nyelvem,
az őszi napfényt végső nászra kérik,
és bársonybőrük kőkeményre érik.



Megérkeztek....


Feldolgozás után...


18 megjegyzés:

  1. Hogy csináltad,hogy ilyen szép világos?Az enyém mindig sötét lesz.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi különöset nem tettem vele. Megmostam, héjastól (magház nélkül) feldaraboltam, puhára főztem. A főtt birsalmakockákat turmix-szal pépesítettem, kicsit besűrítettem, majd hozzáöntöttem a cukrot és azzal tovább keverve még 50 percig főztem. Vizezett tálba téve kihűtöttem. Kész.
      Nem tudom mi okozhatja, hogy változik a színe. Amikor hámozom/pucolom, darabolom - akkor vízbe teszem, és abban áll, amíg az egész mennyiséggel nem végzek.

      Törlés
  2. Gyönyörű bejegyzés! A gyermekkori élmények mélyen bennünk élnek......
    Csodás ez a vers!Köszönöm!"fanyar ízük sejdítse a nyelvem..."----mi lehet az a sejdítés? :)
    Ínycsiklandozó finomságot késztettél,most itt nyelek nagyokat.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretik a gyerekek ezt a csemegét - az övék lesz - én magamnak legfeljebb a széléből csippentek le kicsit.
      Olyan érdekes, hogy mostanában teljesen ismeretlen, sosem olvasott és gyönyörű versekre bukkanok ! Örülök, hogy tetszett. Nekem is.

      Törlés
  3. A birsalmáról nekem azonnal a gyerekkorom jutott eszembe, Nagymamámnál az un. tisztaszobában, a szekrény tetejére felrakott birsalmák nagyon sokáig illatoztak.

    Két nagy birsalmafánk volt, csinált mindig befőttet is, de gyerekefejjel nem szerettem, sem a birsalmasajtot. Most bezzeg megenném... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is egy jó ideig a fűtetlen szoba egyik szekrényének a tetején álltak - és olyan finom illat volt ott !
      Mi szerettük a birset minden formájában - ettük is. Megtartottam ezt a szokást, pedig mostanában nincs a családomban senkinek birsalmafája. Én - szerencsémre - kapom a barátnőmtől.

      Törlés
    2. Nekem is a szekrény tetejére felrakott birsalma ugrott be...Apú is sokszor készített, de nem szerettem akkor sem, meg most sem...
      Most amit mutatsz, guszta,és a virágja is szép.

      Törlés
    3. Szeretem a gyümölcsfa virágokat - tavasszal olyan jó korán látni őket.A birs virága is nagyon szép.

      Törlés
  4. A gasztroblogokon oly surun olvashato hozzaszolast hozom most Neked: nagyon guszta!,mert tenyleg az ,a befott is es a sajt is! :)
    Nagyon tetszik a kep a szep es egszseges birsekrol kinti novenyeid koreben :) Szepek azok is ,mint mindig. Ezert imadom a pistiket,mert egesz nyaron at keso oszbe nyuloan is kepes ontani a viragait. Kar,hogy nem evelo.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véletlenül sikerült kép :-) Az előszobai polc - ahová tenni akartam, épp zsúfolásig tele volt, le kellett rakjam valahová a tálcát. Hát az ajtó elé, az udvarban tettem le. És azért készült a kép, mert nekem is megtetszett a "környezet". Jól illik a körte sárgájához a három lilás árnyalatú virág.
      Pistike nélkül nálam kert nem lehet. És sajnos én se tudom saját magról szaporítani, minden évben új palántákat kell vennem.

      Törlés
  5. Nekem, nálunk a birsalma valahogy kimaradt.A vers tényleg szép,s a sajtod nagyon gusztusos. El is gondolkodtam, nem kellene-e nekünk is egy fa? (Nagy kerti munkák előtt állunk.)

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Ha van elég helyetek - mert emlékezetem szerint a miénk szép nagy fa volt - és szereted, akkor érdemes ültetni, hiszen jó a gyümölcse és tényleg gyönyörű a virága !

      Törlés
  6. Én is készítettem idén birssajtot. De nekem is sötétebb lett, de nagyon finom lett. Erős másfél vagy két órát főztem. Több adagban. Az egyik adaghoz valószínű több vizet tettem, mint amit kellett volna, mert kiöntve nem akart megdermedni, ezért ezt tepsiben a sütőben nagyon alacsony fokozaton még 3 órát szárítottam, így ez is jó lett. Lesz egy birsalmasajt kóstolós túra november 6-án, így arra készítettem, meg persze saját részre is. Remélem eláll addig, mert volt már, hogy egy idő után elkezdett penészesedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom megmondani, mi lehet az oka, hogy neked is bebarnul...Lélekajtós is ezt írta. Azt mondod, vizet tettél az egyik adaghoz ? Akkor lehet, hogy az elkészítési mód miatt vannak a különbségek. Én NEM hámozom meg, csak a magházat vágom ki, és feldarabolom. Először teljesen puhára főzöm, majd leszűröm és leturmixolom.( a levet kis mézzel édesítve megiszom). Majd egy nagy lábosban kevergetem kicsit még a leturmixolt masszát, végül hozzáöntöm a cukrot (1 kg-nyi masszához számítva 80 dekát) és azzal 40-50 percig keverem. A végén teszem bele az aprított diót. Ezek után kivizezett formákba merem át a sűrű masszát. Mire kihűl teljesen megdermed.

      Törlés
  7. A megoldás az lehet, hogy a cukrot a főzés vége felé kell bele tenni, különben karamelizálódik és az adja a barna színt. Így se rossz, de jobb lenne világosabban. Vizet is kevesebbet kell hozzá tenni.

    VálaszTörlés
  8. A kép az egykori birsalma(körte) tárolásról, annak elkészítéséről az én emlékeimben is pont így él. Ahogy az íz és az illat is. .:-)))
    Nagyanyám mindig tett bele diót is. Neked is az van benne?
    Képzeld az öcsém nyersen is megeszi. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is teszek bele diót.
      Nyersen nem szeretem, cukor nélkül egyrészt kissé savanykás - még éretten is - meg hát valahogy a fogaim se díjazzák az keménységét...

      Törlés