2016. október 22., szombat

Csak kapkodod a fejedet…


Esküszöm már semmi sem igaz, még annak az ellenkezője sem…
Nem mintha én olyan nagyon törtem volna magam a mindig aktuális egészséges táplálkozási módozatok/divatok  után, de azért csak elolvas az ember ilyesféle dolgokat.
Nagyjából ugyanúgy táplálkozom 70 éve, meglehetősen kevés dolgot „újítottam be”… Az más kérdés, s erről most ne beszéljünk, hogy ugyanolyan–e pl. a tojás ma, mint volt 70 éve ? (Mert szerintem SEMMI nem ugyanolyan, mint volt rég…)

Szóval, mint olvasom október második péntekén volt a tojás világnapja – mellesleg agyam megáll, hogy mi minden kapott már „világnapot” – s nem is tudom van-e ennek értelme – de ez is mindegy.

http://iskolaujsag.blathy-bp.hu/wp-content/uploads/2010/08/toj%C3%A1s2.jpg

Nem is tudtam, hogy a tojás egy ilyen „csoda-étel” – én egyszerűen csak ettem mert szerettem….

A tojás tökéletes táplálék
"...A tojás már ősidők óta a táplálkozás egyik legszervesebb részét képezi, tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Igazi szuperétel: biológiai értéke 100, az anyatejével azonos. 40 féle fehérjét tartalmaz, köztük baktericid, erős antigén és vérnyomáscsökkentő hatásúakat is. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Fehérje- és vitaminbomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. Maga a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin..."

Szóval, ha valakinek aggályai lettek volna eddig, akkor ez után nyugodtan egyen csak tojást, a cikkben ráadásul recepteket is ajánlanak, érdemes belenézni.

8 megjegyzés:

  1. Milyen jó hogy sokszor nem dőlünk be a különböző tudományos magyarázatoknak?:-)) Úgy látszik kevés tojás fogyott így magyarázzák hogy nyugodtan ehetjük talán több tojást fogunk ezután enni! Sokat nem eszem csak amennyit kíván a szervezetem ez régen is így volt és most ezután is így lesz. Pár évvel ezelőtt mikor magasabb volt a koleszterinem kérdezték hogy nem eszem sok tojást? Mondtam hogy nem, már akkor elbizonytalanodtam a tudományban:-))

    VálaszTörlés
  2. Én szeretem minden formájában. És soha nem érdekelt a sok link szöveg hogy miért nem jó ha sokat eszünk belőle! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nem emlékszem,hogy milyen volt a tojás (70 éve) vagy más időkben... Talán annyit : akkor is többféle tojás létezett,(kívül-belül) - feltételezem mások voltak a tartási körülmények is. ( etetés,gyógyszerezés és egyebek)Vagy 25 éve (?) ha nem több ?- szedek naponta egy tablettát (vényre) a "koleszterinemre." ( lehet "szörnyülködni")( kezdetben USA gyógyszer volt (Mevacor) :-) ma már az sem úgy van... jó rég olvastam, hogy azt is meg tudták csinálni (?) hogy a tojásban valami (?) kevesebb legyen - (nem akarok hülyeséget írni) - ...hogy lehessen "nyugodtan enni." ( volt még az is, hogy mitől és hogyan lesz zöld a tojás héja. Manapság én már ilyesmikkel sem foglalkozom,- van hogy naponta megeszem 2 db. tojást, (lágyan) ha olyan a kedvem. * Ráadásul mikróban csinálom ! - újabb "borzalom." (gyerekeimnek,unokáknak vízben kell főznöm...) Egy 2-3 napos "hétvégén" ( ha meglátogatnak ) van, hogy a 40 db. tojás sem elég... (csak tényközlés) - ( majd kifelejtettem, hogy van aki megeszi a héját is... (mert,hogy mész...) Na, ne soroljam. Ki-ki tegyen azt, amit jónak gondol. (tojás ügyben is )Nem akarnék cinikus lenni... (valamiben előbb-utóbb meg kell halni... a "zárójelentést " (?) meg már úgysem mi fogjuk olvasni.) Jövőkép : közelg' a karácsony,- jöhetnek a tojások (is) ! -

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nincs jobb ötletem, mint az hogy úgy éljünk, ahogy megszoktuk. Ettünk tojást gyerekkorunkban ? Ettünk....Hát most se abba fogunk belehalni, hogy még mindig eszünk....

      Törlés
  4. Állítólag bele lehet halni...
    Friss hír (10/26-án) Szalmonellás tojásbotrány: halálos áldozat is van. (Googleba írva)

    VálaszTörlés