2016. október 10., hétfő

Készülődés a télre




http://2.bp.blogspot.com/-rAK_1Exu9kE/Utw9tEZBQ-I/AAAAAAAABBI/ZOI9ED_Iyi8/s1600/sp%C3%A1jz.JPG

Nem tudom, miért „jön rám” októberben a „betárolási láz”. Igazából még az egész november, sőt akár a december is rendelkezésemre áll, de mégis.... Pedig ahogy melegszik a klíma és sivatagizálódik Európa, lehet, nem is kell attól félni, hogy a meredek hegyi utcákon csak ródlival tudnék közlekedni majd. Mindegy, 70 éve megszoktam, ilyenkor elkezdek „betárolni”.

Egyébként sem fogyok ki SOHA semmiből, a háztartásomban (is) meglehetősen előrelátó vagyok. De most pl. ilyesmikkel „töltöttem fel" az egyébként sem üres kamrát:
Hoztam először is több kiló sót. Mert ugye só nélkül aztán nem lehet élni. Tudom, hogy nem környezetkímélő, de a macskaalomba keverve síkosság ellen is használom. (Nem nagyon fúr a lelkiismeret, amíg az utakat is sózzák.)
Hoztam pár kiló cukrot, mert bár a befőzésen túlvagyok és amúgy sem fogyasztok sokat ebből a „méregből” – de azért jó érzés tudni, hogy van itthon.
Mézet még nem sikerül normális áron beszerezni, eszméletlen árakat kérnek a piacon – még reménykedem, hogy egyszer valahol kifogok egy akciót. Amúgy nagy méz-evő vagyok, sokszor ez a reggeli vajas-kenyerem kísérője.
Van itthon szárazbab és lencse és rizs. Ezek időtlen időkig elállnak, a babot és a lencsét előbb beteszem a mélyhűtőbe, majd kiteregetve megszárítom és így teszem csavaros tetejű befőttes üvegbe és  vár a felhasználásra. Van tartós tej, olaj és ecet.
A 250 l-es mélyhűtőm is rendesen fel van töltve, és a lekvárok is szépen sorakoznak a kamrapolcon.
Idén kevesebb krumplit és hagymát vettem – azok lent pihennek már a pincében.
2 hétre való alma mindig van itthon – általában ez az  ebéd utáni desszertem, vagy az uzsonnám.
Van itthon mosógél, szappan, fogkrém, dezodor, papírzsepi, crepto.

Jelentem Tél-apó: készültem, ha netán pár hét múlva ellátogatsz hozzánk, engem nem ér meglepetés.

16 megjegyzés:

  1. Ahogy nézem az időképet,Kapospulán előbb havas eső volt,most havazik.Az meg nincs messze tőlünk.Ezzel meg azt akarom mondani,ami már otthon van,nem kell a télen hazacipelni.Én is spájzolok mindig előre.Így tanultam.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne ijesztegess ! Azért a havazás még igazán várhatna (tőlem el is maradhatna). Igen, ez valójában kimaradt a mesémből, én se "magamtól" vagyok ilyen okos. Régen, - mivel a hegyen laktunk - mindig be volt tárolva sok minden télre, és sosem volt lekvár, befőtt nélkül a kamrapolc.Volt honnan ellesnem a dolgokat.

      Törlés
  2. Én meg akkor tanuljak tőletek (és Györgyitől, ő is ilyen előrelátó).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra rendkívül megnyugtató érzés, hogy biztonságban tudom magam, meg az állataimat - mert ugye nekik is be van ám spájzolva rendesen :-)
      Én jó dolognak tartom, különösen ott, ahol nem a szomszéd házban van a TESCO vagy SPAR.

      Törlés
  3. Ilyenkor csak krumplit, hagymát veszünk nagy tételben, ill. nem olyan nagy tétel az, vagy 15 kg hagyma és kb. 30 kg krumpli. Aztán ha elfogy, majd veszünk másikat. Almát, mézet adott a drága Testvérem, diót Anyósom, petrezselymet, sárgarépát, paradicsomlevet Édesanyám, úgyhogy elvagyok :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, azért nálad se üres a kamra....Szerintem jó érzés, talán ösztönös, tán atavisztikus is, hogy a rossz időre készülve az ember bespájzol.

      Törlés
  4. Békebeli a hangulat....teljesen igazad van: ez a beraktározás is a nyugalmunkat segíti elő. Biztonságot ad és az fontos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különösen igaz ez és fokozza a biztonságérzést, ha egyedül él valaki.
      Néha azért elgondolkodom, hogy "valaha" nem jelentett a tél problémát......

      Törlés
  5. Igaz,régebben olvastam, ill. soha nem próbáltam a cikk címe : Ezt kell tenned,ha nem akarod,hogy a burgonya kicsirázzon.
    (2) Bár te télen nem autózol, mostanság ismét "téma lett" a macskaalmot tegyük egy zokniba ( azt meg az autóba) páramentesítő. (Bár írják többen is,hogy hülyeség...)- de ki-ki tegyen azt, amit jónak gondol. ( Az én ötletem : tegyünk az autóba sót is... aztán,ha úgy adódik, lehet keverni a macskaalommal. ) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A burgonyákat tegyük sötét, hűvös és jól szellőző helyre, fedjük le újságpapírral, majd tegyünk a tetejére 1-2 érett almát."
      Na, ezt még nem hallottam - de ki fogom próbálni - alma van itthon.... :-) Kösz a tippet.

      Törlés
    2. Ez otletes, kiprobalom,mert meg az a par kilo krumpli is csirazasnak indul neha, amit nem telire,csak egy-ket fozes erejere spajzolok be. Kosarkaban ,szellosen tartom pedig. A huvos nem mindig jon ossze.
      Ha macskam lenne, akkor lenne macskaalmom is es biztosan tennek egy zokniba es a kocsiba, mert bizony sokszor parasodik mar mostansag is.
      Itt mindig megtud valamit az ember :)) Koszi Nektek!

      Törlés
    3. :-) Na ugye ! érdemes néha ide benézni...
      Amúgy a zoknis-macskaalmos dolog nekem annyira nem jött be az autóban. A zokniból kiszóródik a porszerű alom (lehet, meg kelet volna szitálnom?) és nem is volt tökéletes a párátlanítás.

      Törlés
  6. Nálunk is vannak szabályok, bár sajnos pincénk nincs, sem olyan kamránk nincs ahol nagyobb mennyiségű , krumpli, hagyma, vagy akár füstölt dolgokat el lehessen tárolni...De legyen mindig pár kiló krumpli, sárgarépa, tojás,liszt tej, ráma ,lekvár, méz, a fagyasztóba kis szalonna kolbász...és ami kell..mindig legyen...mert ezekből már lehet főzni...Jó látni,hogy többen is vagyunk, akik előre beraktároznak...
    Csak hallgatom,és erősen vigyázok hogy az arcomon ne látszodjon semmi, mikor a gyerekeim 11 órakor gondolkodnak , hogy boltba kell menni, mert főzni való nincs semmi otthon......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindegy, hogy mennyi, élelmiszer tartaléknak - szerintem - mindig kell lenni. És ugye pl. a gyufáról, gyertyáról szót se ejtettem. Megdobbant a szívem, amikor az egyik "gyerekemtől" - csak úgy viccesen megkérdeztem: hát gyufa, meg gyertya van-e otthon ? Mire büszkén rávágta: hogy hát persze !!! :-)
      Csak érdemes néha mondani nekik ezt-azt....hiába írunk 2016-ot.

      Törlés
  7. Most így vissza olvasva, sok minden elmaradt .... de tényleg van, annak ellenére, hogy mi nem hegyen lakunk...Volt sokszor télen, gond a kiállás, viszont gyalog a boltig egy kenyért el lehet menni, és nem kell nagy bevásárlás...
    Mióta divat a led.. fejlámpák is vannak, bátran mondom nagyon jók...... de gyertya is... és gyufa is van... Olyan jó témákat találsz... köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Szeretek előre gondolkodni - még sosem kellett megbánnom....

      Törlés