2016. október 25., kedd

Őszül a Mecsek



Nem bírtam itthon maradni szombaton….Az egész napos eső után annyira csodás és hívogató volt az aranyló őszi napsütés, hogy kocsiba pattantam a fényképezőmmel és elindultam fel a hegyre. Semmi célom nem volt, „csak” az ősz meglesése. Mert szép. Mert tarka, mert szívet-melengetőek a színe: olyanok, mint egy kedves öregember a halála előtt: szeretni és sajnálni-való. Merthogy mindjárt elmúlik, közeleg a vég, ez az utolsó felvonás. Csak egy-két fagyos éjszaka kell és a pompa máris oda…
Nem hiszem, hogy az elmúlt években volt olyan őszöm, amikor nem mentem fényképezni a tobzódó színeket, mert nem lehet/tudok betelni velük. Lehet, hogy unalmas képek, de nekem gyönyörűek. 




A Francia emlékmű és a Fecske-ház

Előtérben a Kálvária-domb







Az utolsó virágok egyike...




    
Szarvasok jártak nemrég erre

Elmélkedéseim kedvenc témái: kavicsok a hegyen..több millió éve....

Csak azt tudnám, ezt hogy csinálták ? (Ugyanaz a vadszőlő, kétféle színben...)



18 megjegyzés:

  1. Nagyonszép fotókat hoztál, köszönöm!
    Van zöld és piros/bordó színű vadszőlő is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem tudom, van-e két színű, de azt gyakorlatból mondom, hogy igencsak időjárás függő a levelek elszíneződése. Nálam is van már sok pirosló, sárgás, de még jócskán zöld is. De ilyen szépségeset még sosem láttam.

      Törlés
  2. Nekem is kedvenc évszakom, és nagyon szépeket írtál róla. Hétvégén nagyon remélem, hogy szép napos idő lesz, és egy nagyot fogok majd én is kirándulni. A vadszőlő a társasházi kertünkben hasonló, van amelyik ágon már vörösek a levelek, és van ahol még zöldek. Ez így különleges, ahogy sikerült éppen megörökítened.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea szerint van más-más színű változat, majd kiderítem igaz-e és megírom. Bár én a 30 éve telepített, óriásfa méretűt már nem fogom kivágni emiatt....

      Törlés
  3. Van aki unja ezt a színkavalkádot? mert én soha nem tudnám megunni. Még ebben a városban is van annyi, de annyi szép fa/bokor, nyáron észre sem veszi az ember, hogy ott vannak, most meg csodát mutat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, hogy nem lehet megunni ? Minden őszön elámulok, és megmelengeti a szívemet ez a színkavalkád.

      Törlés
  4. Soha nem unom meg. Nagyon szep a taj feletek. Tiffanylda pagonybeli kepei is hianyoznak.
    Nagyon jo kepeket sikerult keszitened. Erdekes a vadszolovel befuttatott haz. Csodasak a szinek.
    Meg sokszor sok ilyet hozzal nekunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát leveleket nem hoztam, vagy elsősorban nem levelet mutatok, de ma (szombat) egy másik őszi történést meséltem. Olvasd el a pókosat !

      Törlés
  5. Szép kis séta és szépek a képek is.
    Ami azt illeti, a mi vadszőlőnk 3 színű - zöld,sárga,piros. ( Ugyanaz a tő.) Azt hiszem, a legmagasabb pontja, ami több napot kap ? - az piros,- lejjebb sárga - de a legtöbb még zöld.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az a gyanúm, hogy az elszíneződés a napsugárzástól és a hőmérséklettől függ. De hogy ilyen egyöntetűen két színű legyen, mint ezen a fotózott házon - hát ilyen még nem láttam....

      Törlés
  6. S nálunk már ledobálta a leveleit a vadszőlő! szépeket fotóztál, igen az ősz nekem is nagy kedvencem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes...talán volt már komolyabb fagyos éjjel arra felétek ? Általában akkor dobálja el a levelét.

      Törlés
  7. Nem, nem unalmas, hogy is lehetne az? Mégha évente ismétlődik is, mégis mindig várjuk. :-) Ugyanaz és mégis új - ez a körforgás varázsa és ereje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lehet ezt megunni. Azt hiszem ha összeszámlálnám a fényképeket, melyeket készítettem, az őszi fotók száma lenne a legtöbb. Valahogy ezek a színek megmelengetik az ember szívét.

      Törlés
  8. Köszönöm...gyönyörűséges! én ugy sem jutok el, még nézelődni sem...utána meg az elmaradott dolgokat kell rendbe tenni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig kár, mert azért egy-egy délutánt, vagy egy-két órát ha rá tudnál szánni, bárhol, a ti környéketeken is annyi gyönyörűséget tudnál fotózni !

      Törlés
  9. A Mecsek is ugyanolyan gyönyörű ősszel, mint a Börzsöny! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz ! és akkor arra már meghatódás nélkül nem is tudok gondolni, hogy az imádott bohinji tavam körül a vörösfenyős erdő most milyen pompában áll.... Mégis az ősz a leggyönyörűbb !

      Törlés