2016. november 26., szombat

Egyszer volt - hol nem volt mandaláim



Ma a szekrényben rendrakás közben, kezembe került egy régi rajzfüzetem. Tele szebbnél szebb, színes mandalával. Néhány éve nagy mandala-kifestő voltam. Magam se tudom miképp, de valahogy megnyugtatólag hatott rám a szabályos szép minták kifestése.
Ki lehet próbálni, a neten sok szép minta található !
Pl. ezeken az oldalakon is:

Mostanában – úgy látom, már „kiment” a divatból, inkább a kreatív kifestőkönyvek a divatosak – és nincs is nekem ezek ellen semmi kifogásom, csak úgy eszembe juttatta megint, hogy minden változik…. A kifestő-divat is. Nekem meg semmire sincs időm, valahogy szinte észrevétlenül rohannak el a napjaim. Régen nem volt a kezemben színes ceruza....




Mi a "mandala"?

Ősi szanszkrit eredetű szó, jelentése pont, kör, korong, kerék. A kör, mint a legtökéletesebb forma, a Mindenség tökéletességét sugározza. Az Univerzum kerekének, a Világ központjának is értelmezhető. Természetben előforduló kör forma is pl. virág egy-egy mandala. A mandala rajzolása, festése illetve pusztán a nézése is egyfajta meditációs technika. Harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, lecsendesíti az érzelmeket, kikapcsolja a külvilágot, segíti a koncentrációt, a befelé figyelést. Elősegíti az önmegismerést, az önkifejezést. A képi megformálásban főként az egyén és világmindenség, mint Fényesség, Tudatosság, az Erő, az Istenség kapcsolódását fejezi ki. A tradicionális mandalák szinte minden népnél szimmetrikus kör alakúak, de legalábbis koncentrikusak, ha szögletesek is lehetnek. A mandala Európában Carl Gustav Jung tevékenységének köszönhetően, mint művészetterápiás eszköz is elismert.

Jelmagyarázat a mandalákban:
·   kör: szellemi világ
·   négyzet: anyagi világ
·   piros: hatalom, szerelem, bátorság, változás, erő
·   bíbor: bölcsesség, humanizmus, tudás
·   sárga: barátság, fogékonyság, intelligencia, természetesség
·   narancs: vitalitás, érzékiség, nőiség
·   kék: elégedettség, harmónia, ellazulás
·   zöld: növekedés, bizalom, nyugalom, gyógyulás
·   rózsaszín: belső én, belső fény és hang, érzékenység, egyetemes lélekgyógyító szín
·   fehér: együttérzés, nyugalom, megkönnyebbülés
·   fekete: titok, mágikus megérzés, belátás, de újjászületés is
·   szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség
·   arany/barna: Föld anya, Föld szeretet, stabilitás, tudatos kötődés a természetes környezethez
·   ezüst: természetfölötti, érzékeken túli, angyali, túláradó érzelmek, jólét

14 megjegyzés:

  1. Pedig elővehetnéd újra a cerkáidat! Rajta hát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tettem vissza a csomagot a szekrénybe :-) Van remény, hogy talán az ünnepi előkészületek múltával, vagy az új év csendes elején ismét színezni fogok. Tényleg szerettem.....

      Törlés
  2. Látod, ma nekem éppen az üvegre festett mandalám került a kezembe pakolás közben. Én is szerettem készíteni, aztán elmaradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az üvegre vajon mivel festettél ? Nekem csak színes ceruzáim, krétáim és filctollaim vannak/voltak. Igaz, sose akartam üvegre festeni. Gondlom ahhoz valami spéci anyag kell.

      Törlés
  3. Színezve és festve nem készítettem mandalát... DE akkor nem tudtam hogy mandala, horgoltam a gyerekem szobájába....vagy 35 éve...Megpróbálom megkeresni, fotó viszont van...Hogy mik derülnek ki...Nos Mari, újra lehet színezgetni... talán még gyógyító is lehet, ..nem gondolod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én anno nagyon szerettem színezni - teljesen "kiüresítette" a fejemet, ellazultam tőle/közben. Most "csak" annyi a gondom, hogy az egy napra betervezett feladataimnak sem érek soha a végére, minden áldott este azzal a tudattal fekszem le, hogy megint nem sikerült ezt se, meg azt se...Pedig igazán nem vállalok sokat. Valahogy lelassultam ?...

      Törlés
  4. Mosolygok és mosolygok, már két napja mandalázom... most azonban nem festek, színezek egész más mandalán dolgozom. Ha elkészült megmutatom.

    Nem igaz, hogy kiment a divatból, visszajött, egyre többen festenek, színeznek mandalákat. Kreatív, megnyugtat, kikapcsol, felüdít.
    Én is bíztatnálak, mint Pipulka, nosza elő a színesekkel! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom az alkotást !
      Én ugyan nem láttam/tapasztaltam, hogy ismét divatba jött volna a mandala-kifestés, de határozottan jó dolognak tartom. Mellesleg nekem ez a modernebb változat is tetszik, de múltkor a könyvesboltban megnéztem egy ilyent és majd elejtettem, látva az árát. Szóval én maradok a mandalánál, amit "lenyúlok" a netről. Igaz, pl. azt meg se néztem, hogy ezeket a mai felnőttes kifestőket nem lehetne-e lemásolni ? Na, majd ma rákeresek....

      Törlés
    2. Most mondjam megint, hogy mert nem vagy fenn a fb-on...? :-)

      Törlés
    3. Megtaláltam a gugliban, van ott egy millió - bármit ki lehet nyomtatni onnan is. INGYEN. Azt kell a keresőbe írni, hogy kifestő minták felnőtteknek..
      A fb meg.........szóval az meg nem érdekel...

      Törlés
  5. Köszi a linkeket, már el is mentettem őket! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen. De hát rengeteg van. Elég csak a mandala szót beütni a gugliba.

      Törlés
  6. Nagyon szép amiket színeztél. Régebben engem is foglalkoztatott és érdekelt mert nagyon tetszett és még most is tetszik. Kézimunkát faliképet készítettem én is régebben amit még unokáink is csodálhatnak! Érdekes mikor kicsik voltak mennyire felkeltette érdeklődésüket a falon ez a kép:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rengeteg változat van, vannak egyszerűbbek és bonyolultak - ez utóbbiba - még ha figurákat nem is tartalmaznak, valahogy mégis ezt-azt bele lehet képzelni. Örömöt is ad és megnyugtat.

      Törlés