2016. november 11., péntek

Macskás írás



Innen hoztam: http://index.hu/tudomany/til/2016/11/08/miert_dorombol_a_macsk/ 
(...hogy legyen itt néha valami kellemes olvasni-való is.)


Miért dorombol a macska?

Egy doromboló macskával a mellkasunkon hanyatt feküdni egy kanapén, dögönyözni a bundáját, miközben az elragadtatottan csorgatja a nyálát, és szigorúan monoton hörgő hangokat ad ki - nagyjából ez áll a legközelebb ahhoz a bágyadt eufóriához, amit az ember csak könnyű-drogok fogyasztásával érhet el. De a macskatartás – óriási szerencsénkre – legális, és sokkal kevésbé egészségtelen.
Hogy a macskák miért dorombolnak, azt senki sem tudja pontosan, ahogy az is rejtély, hogy ez nekünk miért esik annyira jól. Kézenfekvő válasz lenne, hogy a macskák akkor dorombolnak, ha jól érzik magukat. De ez sem igaz: a macska akkor is dorombol, ha éhes, ha fáj valamije, ha fél valamitől, vagy ha megsérült.
A dorombolás hangját a gége és a membránizmok bocsátják ki belégzés és kilégzés közben, bár az nem tisztázott, hogy a központi idegrendszer pontosan hogyan koordinálja ezeket. A macskafélék szinte mind tudnak dorombolni: csak az oroszlán, a leopárd, a jaguár, a tigris, a hópárduc és a ködfoltos párduc marad ki a buliból. De a puma és a gepárd például dorombolnak.









 Sajnos olyan képem, amikor valamelyik a hasamon fekszik, nincs...
Pedig azzal tudnám igazolni a cikkben írtakat.


Az biztosnak tűnik, hogy a dorombolás egy kommunikációs forma, ráadásul kis hatótávolságú, ami csak a macskához közel állónak szól; a dorombolás frekvenciája túl alacsony ahhoz, hogy távolabb is meghallják. Az emlősök alacsony frekvenciájú hangjai általában a kellemes érzésekkel kötődnek össze: a babusgatással, az ápolással, a pihenéssel vagy a barátságos viselkedéssel.
Mégis: a dorombolásnak gyógyító hatása van, és ezt az állatok maguk is tudják. Akár saját magukra is alkalmazzák, ahogy a bánatos vagy felzaklatott emberek is pótcselekvéssel nyugtatják magukat – például azzal, hogy átrendezik az asztalukat vagy kitakarítanak. De a dorombolás gyógyhatása tényleg kimutatható. Egyes állatkórházakban megfigyelték, hogy a macskák hajlamosak összebújva dorombolni, ha az egyikük sérült; a jelenséget el is nevezték dorombolás-terápiának.
A legfrissebb tanulmányok szerint a macska dorombolása még a csontok regenerálódására is jó hatással van. A házimacskák dorombolásának frekvenciája 26 hertz. Ezt a rezonanciát a csontok kártékony külső behatásként érzékelik, és a csontok megerősítésével reagálnak rá. A macskák az idejük nagy részét pihenéssel (és dorombolással) töltik, majd vadászni indulnak; ha úgy vesszük, a lustálkodásuk felér egy erőnléti edzéssel.
A tudományos kutatók szerint a csontregeneráló hatásnak terápiás haszna is lehetne. A HASA szekértői például azt javasolták, hogy erősítsenek hasonló frekvencián rezgő orvosi eszközöket az űrhajósok lábára a hosszabb űrutazások alatt, így akadályozva meg a csontritkulás kialakulását.
Fontos, hogy a dorombolás kontextusát is vegyük figyelembe. Tony Buffington, az Ohio Állami Egyetem szakértője szerint botorság lenne azt feltételezni, hogy a macskák kizárólag egy okból dorombolhatnak; ez olyan naivitás lenne, mint azt hinni, hogy az emberek csak egyféle okból nevethetnek. Pedig van örömteli nevetés, udvarias nevetés, gúnyos nevetés, kínos nevetés. Miért lenne másképp a macskáknál?
A tudományban gyakran alkalmazott reverse engineering módszerével megállapíthatnánk, hogy miért dorombol egy macska – csak meg kéne fosztani a dorombolás képességétől. De ez csak úgy lehet, ha megfosztjuk a macskát az oxigéntől. Ugyan mit tanulnánk ebből? A nap végére lenne egy döglött macskánk, tanulság nélkül. Marad a megfigyelés, az összefüggések keresése, a kontextus megállapítása. De hát doromboló macskákat vizsgálni, mint azt a cikk elején is kifejtettük, igen kellemes elfoglaltság. És minden bizonnyal egészséges is.
                                                           

14 megjegyzés:

  1. Mindig oda lyukadok ki, hogy a természettől(ből), az állatoktól csak tanulhatunk.
    Talán intelligens az ember, de az állatok bizonyos esetekben többet "tudnak" nálunk.
    Az utolsó kép tele megnyugvással. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan öröm nekem ezeket a képeket nézegetni. Két teljesen más körülmények közül hozzám került cica, más neműek is és mégis jól kijönnek egymással.
      Az utolsó előtti kép egyébként egy "sorozat" része, ahol a cirmos mosdatja a szürkét :-)

      Törlés
  2. Huh, nekem vannak hasamon fekvős képeim, míg itt volt JKorom egymás hegyén-hátán feküdtek rajtam, bár akkor még picik voltak, elfértek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért az érdekes, hogy a cirmos soha nem feküdt még rám, a szürke meg minden nap... Ki érti a macskák lelkét?

      Törlés
  3. :) Bikfic is nagyon szeret a hasamon feküdni.:)))))És dorombolni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy ez a dolog (gazda hasán fekve dorombolás) nekik is jó, máskülönben nem csinálnák.

      Törlés
  4. De édes képek.... imádom,ép ma mondtam ,hogy nekünk is annak idején még egy cicát kellett volna hozni,milyen jól ellennének...Én szoktam mondani, a miénk nem is dorombol, inkább a galambra hasonlít a hangja,turbékol... Régóta horkol... nem is akárhogy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem, hidd el, egy ház, egy macska, az a jó arányszám. Mindenkinek híresztelem az elméletemet, ugyanis a macska = kis oroszlán. Neki vadászterülete van, amin nem osztozik. Emiatt aztán a cirmos nálunk itthon van folyton, míg a szürke a szomszéd kertjét vette birtokába, miután az ottani cica meghalt. Szóval, nekem is elég lenne egy a kicsi kertembe....

      Törlés
  5. Úgy emlékszem, írtam már régebben, hogy már 1973-ban volt egy olyan (bakelit) hanglemezem, melyen szívdobogás volt hallható (igaz,volt rajta valamilyen komolyzene is ) - állítólag attól ( szívdobogás hangja) a síró csecsemő megnyugodott. Kipróbáltuk,- nem nagyon hatott a gyerekre (?) - vagy a hagyományosabb módszerek gyorsabban elérték a gyerek megnyugvását. ( Én meg a komolyzenétől lettem kissé ideges.) Aztán a lemezt továbbadtuk...de nem került hozzánk vissza. (2) Azt meg elfelejtettem, hogy pl. az elefántok milyen frekvenciájú hangot (?)állítanak elő, ami nem nagyon hallható (?)- de nagy távolságból is érzékelhető. (?) - (kommunikáció - féle ) - szintén vizsgálták a kutatók.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos sok olyan dolog van, amit mi csak sejtünk, az állatok pedig pontosan tudják, még ha nem is képesek beszélni róla. Ez is valami ilyesmi lehet.

      Törlés
  6. Az elefánt "morgása" 16 Hz ( alacsony) - amit mi emberek nem hallunk. Esetleg itt egy állatokról szóló cikk (címe) Az állatvilág "érzékelőbajnokai." Akinek nincs macskája - se' keseredjen el, ha "vizsgálódni akarna" magán. A You Tube-on ott van kb. az a címe, hogy 26 Hz constans tone...

    VálaszTörlés
  7. A cica megelégedésében dorombol, vagy ha önmagát nyugtatja pl. orvosi asztalon.

    VálaszTörlés