2016. november 1., kedd

November 1



Most végre, türelmesen elolvastam. https://hu.wikipedia.org/wiki/Mindenszentek

Ez a halottak napja-mindenszentek-ünnepsor mindig összekeveredik a fejemben. Arról már nem is beszélve, hogy nagyon nem szeretem azt,  ami ilyenkor történik, nevezetesen a sírok kicsicsázását (majd arról a virágok, gyertyák lelopását)…. 
És az egész miért ???? Az, akit egykor oda betettünk, sehol sincs már, de legalábbis ITT nincs. És ha nem itt van, akkor nem a temetőbe, a sírjához kell menni, ha közel akarunk hozzá lenni.
Muszáj volt ezt leírnom és senkit nem akarok ezzel megbántani. (Persze lehet nekem ellent-mondani, elfogadom mindenki véleményét - de nekem is van.)

Természetesen az én családtagjaim sírjai is rendbe vannak téve. Virág és gyertya is van rajtuk – de csak azért, hogy ne beszéljenek ki, az esetleg arra járók.
És én itthon gyújtok gyertyát.
És nem csak november 1-én.

http://12.kerulet.ittlakunk.hu

15 megjegyzés:

  1. Megértelek .....Az én porcikáim is tiltakoznak a tömeges temetőbe vándorlástól. Mi ma részt veszünk a temetőben tartandó rövid istentiszteleten, így jobban szívem szerint való lesz ez a nap.Aztán sietünk haza,talán nem lesz nagy tumultus a közlekedésben.
    Otthon pedig készülök megírni az emlékiratot,mert idén 100 éve született édesapám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha 100 évig élek, se fogom megérteni de pontosítok. Azt hiszem nem is annyira a temető-látogatásával van bajom, hanem azzal, hogy mintha mindenki ilyenkor akarna bocsánatot kérni azért, mert egy éve nem volt kint, és "ajándékokat" visz, rohadt drága virágot, meg mécseseket... Szerintem ez olyan álságos dolog....

      Törlés
    2. Igen,ez így van. Én befőttesüvegből készítek szép kis mécsest, teszek bele gyertyát .Nem költünk erre ezreseket.

      Törlés
    3. Szerintem ér annyit, mint a sokszáz forintos ! Sőt....

      Törlés
  2. Egyetértek. Én a múlt hét végén voltam a síroknál és mindent illendően elhelyeztem. Már akkor tömeg volt!!! Majd ünnepek után gyújtunk gyertyát ott, ma és holnap itthon. Iszonyatos árak vannak a temető környékén 350-400Ft egy szál krizantém..., stb. A tömeg miatt csendesen emlékezni sem lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ugye... Örülök, hogy egyetértesz velem.Ez az egész cécó csak a virág- és gyertyakereskedőknek jó. Senki másnak.

      Törlés
  3. Hol is olvastam ? ( valami nlcafe-ban ? ) egy valamivel jobban összeállított anyagot, mert egy helyen volt a Halloween, a Halottak napja és a Mindenszentek. Na, mindegy. Hamarosan vége... és aztán talán lesz egy kis nyugalom. (?) ( a neten,- ez ügyben is )
    (Igaz, még csak most kezdődik a napi 5 perces imádkozás - 6 hónapon át... de az legalább ingyen van.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten ! Hová jutottunk !!!!!!!?????????????????? (Nem a halottak és egyebek napjára értem ezt - természetesen....)

      Törlés
  4. Hú, de így gondolom, mint te. Semmit, de az ég világon semmit nem érzek a temetőben, nem is szeretek oda menni. De megértem azt is aki szeret. A tesómnak pl. fontos, hogy anyu sírjához menjen, nekem cseppet sem, inkább csak a rokonság miatt teszem, mert kiakadnának, ha nem tenném. Ő nem ott van és gondolok én rá máskor.
    Viszont amúgy régi temetőkben szeretek sétálni.
    Jómagam semmiképp nem szeretnék sírba kerülni, ne mászkáljon oda senki kényszeredetten, tök fölösleges. Nagyon remélem, hogy addigra nem teszik ezt kötelezővé, mert sajnos már azt hiszem arra tendál a dolog. Anyagilag nagy kiesés egyháznak, temetkezési vállalkozónak, virágosnak ha valaki nem akar temetést, sírt, koszorúkat stb.-t. Viszont ezt mind véghez vinni kész vagyon. Ha én most meghalnék, fogalmam sincs, miből hamvasztanának el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek ! Hidd el, vagyunk páran, akik így érzünk/gondolkodunk.
      Egyébként - tudomásom szerint - a hamvakat Pécsett kiadják a családnak. Akkor csak a hamvasztásért kell fizetni, persze az sincs ingyen. Én se a pécsi temetőben fogok "nyugodni"....(Bár ha akaratom ellenére mégis, megígértem a rokonoknak, hogy visszajárok kísérteni, mert nem teljesítették az utolsó kívánságomat.)

      Törlés
  5. Itt, ebben a városban nekünk nincs is hozzátartozónk, egyedül egy pici babám van eltemetve. Hozzá járunk ki a mai napig is és nem csak Halottak napján.

    Ismerős, barát viszont nagyon sok van már, az évek során sokan elmentek abba a másik világba...
    Róluk egy-egy mécsessel, szál saját virággal szoktam megemlékezni.
    Én azt mondom, nem egy kazalnyi méregdrága virággal és tejeskanna méretű mécsessel kell kifejezni, hogy emlékezünk az elhunytakra. Nem is szoktam venni virágot, mindig a saját, gyönyörű színes krizantémjaimból kötök csokrot. Jobb a lelkemnek, ha azt viszem a szeretteim sírjára.

    Nem tudok nem kimenni pld. Apukám, Nagymamám sírjához. Nekem fontos, hogy köszönjek nekik, hogy megsimogassam a fejfájukat még akkor is, ha tudom Nagymamámnak a pora sincs talán már meg. De én nem csak ilyenkor szoktam nagy látványosan kivonulni a temetőbe, ha hazamegyünk, mindig elmegyek hozzájuk is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, nem vagyunk egyformák - ami nem baj. Én csak önmagamat tudom ismételni. Az én kedveseim NEM OTT vannak. És megteszem én, amit "elvárnak" tőlem - rendben vannak a sírok - de a szívem mást mond és arra hallgatok.

      Törlés
  6. Messze vagyunk mindegyik sírtól, ezért csak ritkán fordul elő a Mindenszenteki gyertyagyújtás. Nem akkor és nem azért. Máskor és másért.
    Gyertyagyújtás leggyakrabban itthon történik, amikor úgy érezzük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez az igazi "Kedveseinkre gondolás". Itt vannak valahol láthatatlanul körülöttünk és ha gyertyát gyújtunk értük/nekik, szerintem örülnek.

      Törlés
  7. Mi október elején mentünk ki a temetőbe,már akkor hatalmas tömeg volt:-( Nem azért "mert ilyenkor kötelező" .Édesanyám 10 éve múlt, hogy itt hagyott, az évforduló miatt mentem. Amúgy meg mindenki akit valaha szerettem a szívemben él tovább....ott kint nem ö(ők) vannak már..... csak por és hamu. Inkább csak emlékezek rájuk itthon, szép csendben és a lelkemben ég a fény.
    Lehet, ha nem lennék beteg mindig mennék, de sajnos már nem tudok. Így ha nagyon ritkán kivisznek selyemvirágból kötök koszorút, vagy csak csokrot és azt viszem ki. Azt nem lopják el és nem lesz 1 hét múlva ronda elhervadt valami.Egész évben szép marad.
    Igaz biza nem vagyunk egyformák. Régebben szívesen sétáltam, mert ott jó a levegő, szépek a fák, és elmélkedős csend van. Mára már nem megy.

    VálaszTörlés