2016. november 2., szerda

Takarékosan a gázzal !


 
Pár napja járt itt a gázszerelő…(7 ezerért, a parabolásnak 10-et fizetem a múlt héten…jó, ezt „csak úgy megjegyzem”… magánügy…)
De erről – mármint a gázszerelőről - jutott eszembe, hogy milyen sokszor, de tán nem elégszer áldom azt a csodás kényelmet, amiben a télen a gázfűtés miatt élek…

Csoda tudja hol, nem keresem vissza, írtam már a régi házunk Kalor kályhájáról, meg a konyhai sparheltről, meg a szenes-fás tüzelés nehézségeiről…. Azt nem tudom meséltem-e az olajkályhás fűtés gyönyörűségeiről – na de amiben  kb. 40 éve élek, az bizony őseimnek a földi paradicsom lehet(ne).
Az 50 m2-es lakásomat ugyanis gázkonvektorokkal  fűtöm. Igaz, csak egyet használok a meglévő kettőből, a „nagy szobait” – mert ahol alszom, ott nem szeretem/bírom/tűröm a meleget a legnagyobb télben sem.

Nemrégiben beszélgettünk egy barátnőmmel a gáz-árakról, vagyis a havi díjról, bár az ő lakása kicsit nagyobb, de jóval többet fizet, mint én.
És rákérdeztem: pl. ha elmész itthonról, te lecsavarod ? Nem, hát miért, csak maradjon meleg a lakás – volt a válasza. Hát én nem tudom, mi a takarékosabb, mert én bizony, ha elmegyek, mindig takarék-lángra teszem. Ugyanis ha hazaértem, percek alatt csodásan befűti a szobát. Szerintem felesleges akkor is égetni, ha az ember órákig nincs otthon.
Ő mellesleg a hálószobában is fűt – jó, hát van, aki szereti a meleget, pláne, ha  központi fűtéses régi panelban nőtt fel, ahol nem lehetett régebben állítani a hőmérsékletet. De szerintem ez is felesleges, hiszen ha be van rendesen takarózva az ember, akkor nem fázik – én legalábbis nem…

De – mondom neki – akkor a kis szobádban, ahol alszol, napközben nem kéne fűtened… hiszen nem tartózkodsz ott…..De hát akkor estére nagyon lehűl – volt a válasz. Erre megint csak azt tudom mondani, lehűl, de percek alatt felmelegszik…felesleges 24 órán át a falakat melengetni.
Én egyébként – mert nincs pénzem jobbra cserélni az ablakokat és a házfalakat szigeteltetni se – az öregecske ablakaim közé  beteszem még a kis szigetelő párnákat is – mert meg vagyok győződve, az is felfog valamennyi kimenekülni akaró hőt. Neki ilyen ablakpárnái sincsenek…

És végül – amit nem akartam és mertem már mondani/kérdezni: te miért vagy télen nyáron pólóban ? Mert én bizony télen felhúzom a melegebb pulcsit, mellényt,  meg a mamuszt a lábamra, mert ha ülök a gép előtt, akkor bizony én is fáznék….

Hát bizony nem vagyunk egyformák, nem gondolkodunk egyformán.
És nem egyforma a gázszámlánk nagysága sem.

8 megjegyzés:

  1. Rengeteget lehet takarékoskodni pedig azzal, ha azt a szobát, ahol napközben nem tartózkodik az ember, nem fűti. Tényleg fel lehet melegíteni percek alatt, főleg ha nem is nagy az a szoba.

    Én most csak Anyukámat tudom említeni példának, ő pontosan úgy csinálja, ahogy Te. Csak akkor veszi feljebb a konvektort, ha sötétedéskor bemegy a szobába és leül tévézni egy kicsit. Éjszakára ő is lecsavarja 2-esre. Amúgy ha bent van, a meleggel nem takarékoskodik, nem szeret fagyoskodni, mindig azt mondja gyógyszerre többet kiadna, ha megfázna.

    Nekünk központi fűtés van, de nappalra szinte teljesen le van állítva a fűtés, annál is inkább, mert ilyenkor alacsonyan jár a nap, körbe süti a házat, nagyok az ablakok, ömlik be a fény és a meleg, nagyon sokat jelent.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem várom én el, hogy mindenki elfogadja azt, amit én jónak tartok, de nekem ez a gyakorlat "jól bejött" - örülök, hogy mások is gondolkodnak hozzám hasonlóan.
      De látod, a központival is lehet "gazdálkodni" - és szerintem kell/érdemes is.

      Törlés
  2. Az az igazság, nem sok kedvvel kezdek bele ebbe a hozzászólásba. Talán amiatt, mert nem vagyunk egyformák (hagyján)ill. nem tudom, kinél mennyi fős a család és ne bonyolítsam ezt pl.az életkorral sem. Úgy vagyok én a fűtéssel is, mint sok egyéb más javaslattal ( pl. X liter vizet (folyadékot igyak/nap) vagy,hogy 0,5 C°-kal csökkentve a szoba hőmérséklet az mennyi m3 gáz megtakarítás... és sok egyéb más, (állítólag) mennyivel egészségesebb "hűvösben" aludni...meg a párologtatás ( hozzá egy kis penészesedés ) - stb. Talán szerencsés vagy, (csak tényközlés) mi 13 év alatt már a 2.gázkazánunkat használjuk, pedig van szakember a házban és minden évben járt nálunk a gázszerelő is. (éves tisztítás - stb.)(Persze az újabb kazánhoz újabb kémény is kellett - stb.)Az is igaz, a vizet is az a kazán melegíti,- stb. (2) Persze, ha elmegyünk otthonról, mi is lekapcsoljuk. Szerintem az is relatív ( magunk érezzük csak és nem műszeres mérés) mennyire hűl ki egy lakás és mennyire gyorsan melegszik fel. Természetesen lehet ablakhoz "kis párnát" rakni...( viszont nem vagyok én szakember...) de lehet, hogy a "hőhíddal" is bajok vannak. ( építészeti téma) - mellesleg ezt sem nagyon mértem én soha, ( csak úgy érzi az ember ?) - ha süt is a Nap ( nekünk D és Ny ajtó és ablakok, igaz van É-ra is igen nagy...) ) mitől lenne sokkal melegebb ? ( hőszigetelt az ablaküveg is és stb.)megint csak azt mondom, én már erre a kis időre nem fogok a szokásaimon változtatni. ( sem elhinni azt, hogy mi minden lenne nekem jó... (építészetileg és minden egyéb neten olvasható jó tanácsot beleértve.) ... egyedülállónak lehet nem célszerű, mi pl. a fogyasztástól függetlenül minden hónapban azonos összeget fizetünk a gázért. ( feltételezem, a túlfizetés az örökösnek visszajárna.)Csak tényközlés : a panelban (anno) - mert egycsöves rendszer volt,- valóban nem lehetett szabályozni,- de aztán ez a 2 csöves rendszerre való átálláskor megoldódott. Mi anno 3 em. laktunk és körbevettek más lakások,és bizony nem kellett télen "beöltözni." ( viszont más szinten lakók meg majd megfagytak) - na, de talán ez is az ifjúkor egyik szépsége lehetett ! :-) (kit érdekelt akkor az ilyesmi...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen...
      Tán bonyolult kérdést vetettem fel - de én meg is válaszoltam, hogy szerintem mi a jó. Persze ez semmit nem jelent - mindenki úgy él/és fűt - ahogy neki jó. De az én módszerem biztos takarékosabb és valószínű egészségesebb az ismerősöm módszerénél.

      Törlés
  3. Így vagyunk mi is otthon,ahogy te: amikor nem vagyunk otthon,akkor lejjebb van állítva a termosztát. És felöltözünk:pulcsi,mamusz.
    A munkahelyen botrányos a helyzet: tavaly megfagytunk,mert nem volt fűtés néhány szobában,most megcsinálták és 26-28 fok van.Őrület! Én bizony lecsavarom a radiátor fűtés szabályzóját, nem bírom ezt az őrült meleget. A főnökség közül egy nő rövidújjuban jár dolgozni -khm.:), és állítólag nem csavarhatjuk le a radiátort. Fütyülök rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, ezt sosem értettem, még amikor rég dolgoztam, akkor se. Ami közösségi(=nem az enyém) - az nem érdekes. Ez egy általánosan bevett (szerintem) magyar szokás. Megy a fűtés, fizeti a cég - nem lekapcsolom a konvektort, hanem pl. kinyitom az ablakot.
      Néha nehéz elviselni, hogy olyan sokfélék vagyunk....

      Törlés
  4. Nálunk központi fűtés van, ha nem vagyunk itthon én is visszaveszem. A hálóban minimálisan megy, mert télen is résnyire nyitott ablaknál alszunk, melegben nem megy. A konyhában állandóan zárva, ha főzök nincs fűtésre szükégünk még a legnagyobb mínuszokban sem. Lehet takarékoskodni, meg lehet szokni, csak "akarás" kérdése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is szokás kérdése.Ha valaki beleszületett egy olyan családba, miliőbe, ahol nem volt fontos sem a takarékosság, sem a célszerű életvitel - annak mindegy. (És most nem arról az esetről beszélek, ami rég volt itt Mo-on: nevezetesen, hogy nem lehetett a központi fűtést szabályozni.)Amit ti is csináltok, szerintem az az ésszerű és egészséges.

      Törlés