2016. november 28., hétfő

Távirányított bosszúság



Sajnos (már megint) tönkrement a parabola beltéri egységem. Nem mondanám, hogy egy hónappal karácsony előtt örömteli hír volt – és igencsak zsebre-menő kiadásnak is bizonyult a 'csekély'  20 ezer Ft-os költségével.
Bosszúságaim voltak a szerelővel, hosszú heteken át csak hitegetett, aztán végül, amikor rászántam magam és vettem én egy u.n. beltéri egységet, és egy új szerelőt kerestem – gondolva, hogy ezzel minden bajom megoldódik – hát sajnos, tévedtem…
Vagyis nem pontos a szó, mert nem is tévedés ez, hanem csalódás, keserűség.
1990 óta van parabola antennám, azóta ez a harmadik beltéri egységem. Mindig is két távirányítót kellett használni (egyet a tévéhez, egyet a parabola-beltérihez) – de ami bosszúságom, kellemetlenségem ezzel a mostani kettővel van, hát ilyen még sosem volt az elmúlt 26 év alatt.
Íme a bizonyíték:



Ugye elsőre látható, hogy teljesen egyforma a két távkapcsoló. Óriási „előny” ez, amikor az ember az esti félhomályban – de akár déli világosban is - keresni kezdi, hogy melyikkel is kell(lehet) csatornát váltani. Mert ugyanis mindkettő a kezem közelében kell legyen, mert nem elég az, hogy  nehézkes a kezelésük, de mindkét DÖG valami miatt adott időtartam (üzemelés) után magától kikapcsol. Én még ilyen terrort, mint ez, sosem tapasztaltam. A TV-készülék és a parabola-beltéri átvette a hatalmat. Ő mondja meg, mennyit nézhetek, ill. ha az nem elég, akkor uccu, nyomkodjam kicsit…Ha úgy tartja kedve, kikapcsol, mindegy, hogy épp egy film közepén vagyunk, vagy pont kimentem valamiért a konyhába.

- Mivel a nyomkodó hamar elromlik, s
- mivel pótnyomkodó nem kapható, 
- ennek következtében új készüléket kell vennem....
Üüüüüüüüüügyes !!!

(Csak zárójelben, pl. a számítógépem is, amikor megunja a rám-várakozást, egyszerűen kikapcsol - de ezt már megszoktam, csak ritkán káromkodom.)

De talán még ezt is megbocsátanám…. Azonban ha jól megnézitek, láthatjátok, hogy olyan aprók és laposak a nyomógombok, hogy  ezt kezelni, különösen egy öreg embernek, majdnem lehetetlen… És kik néznek legtöbbet tévét ? No nem azok akik a telefonjukba költözve töltik a napjaikat…. Nem. Az öregek tévéznek szerintem világszerte a legtöbbet. De ezeket a "gombokat"  nem lehet jól látni/érzékelni, s nem lehet jól/könnyen/egyszerűen kapcsolni….

Hát ki a csodának készültek ezek a nyomkodók ? Nekünk nem, azt biztos…
(Szoktam ilyenkor gondolni, a dizájnerek sajnos nem 70 évesek …)

Elnézem a fiatalokat, hogy (akár 2 cm-es műkörmökkel) milyen könnyedén nyomogatják a mobiltelefonjaik és egyéb kütyüjeik mini-gombjait. Nekik még az is, úgy is megy, valószínű fejen állva, avagy búvárkodás közben, netán ejtőernyőzéskor is tudnák kezelni….
Nincs is ezzel nekem semmi bajom. De ha nekik adva vannak a lehetőségek bizonyos eszközök használatához, akkor nekünk miért nincs ugyanannyi lehetőségünk ? Vagy jó, nem is ugyanannyit szeretnék, de legalább néhányat… Mondjuk kicsit nagyobb billentyűket…

Vegyék már figyelembe, hogy még élünk öregek pár millióan, és nem vagyunk hajlandók a föld alá bújni csak azért, mert a világ el akar rohanni mellettünk. Részt már nem vehetünk a versenyben, de legalább kicsit szeretnénk leskelődni. Aggódni, vagy örülni. Hát olyan nagy igény ez ? 

(Csak zárójelben mondom: ha már van "nagyi telefon" - akkor miért nincs "nagypapi" távirányító ????)


12 megjegyzés:

  1. Bocsánat Fodorka, de hangos kuncogásommal szórakoztattam a kollegákat. Nem mintha örülnék annak,amit írtál, hanem olyan szellemesen, irónikusan adtad elő,hogy le a kalappal! megjelenhetne bárhol.
    Egyébként tényleg elképesztő ez a két egyforma távirányító.:( Nekünk is 2 van, a cd lejátszóhoz meg még 1.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerűen nem is értem, hát a gyártóknak a fejében nem fordult meg, hogy ez kellemetlenséget okozhat a vásárlóknál ? Vagy nem is érdekli őket ? vagy nem is tudnak egymás dolgairól ? Vagy (már megint) bennem van a hiba és ez senki másnak - rajtam kívül - nem jelent gondot?

      Törlés
  2. Mamkához hasonlóan kuncogtam én is míg olvastam, mert az írásmódod ma mindent visz! Minden mondatoddal egyet értek - noha még nekem ebben a formában nem okoz gondot - de teljesen átérzem a gondjaidat. (Biztos majd ezért is eszembe fogsz jutni egyszer-kétszer! :-))
    Patt helyzet, nem látok megoldást. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, legalább egy valaki, akinek évtizedek múlva is eszébe fogok jutni :-) :-)

      Törlés
  3. Én is kuncogtam egy kicsit, mert olyan szépen írtad le, de teljesen megértelek...Én a másik távkapcsolót nem is tudom használni... Jó hogy annak idején nem döntöttünk a parabola mellett, ugyanis mi még rosszabbul jártunk volna, hisz mi gödörbe vagyunk...Szerencsém, én nem tévézek... ha be van
    kapcsolva én csak a hallkitóját használom....Szemüveg nélkül meg a gombokat nem
    is látom..Nekünk is IP tévé van, két távírányitóval...hogy majd hogy válik be, kiderül...meddig birják a nyomkodást...Előre fele megyünk nem???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arról nem írtam, de most megemlítem, hogy a sok sok gomb közül én csak néhányat tudok/merek/szoktam használni, (csatornaváltó-hangerő, ki-be kapcsoló) fogalmam nincs, hogy a többi mit jelent, mit lehet(ne) vele csinálni.

      Törlés
  4. Nem értek a (parabola) beltéri egységekhez sem. Igaz,nekem is van set top box-om vagy mi... ( a kábeltv.beléri egysége ,) - így aztán 2 távirányítóm is van. Ha bedöglene (volt rá példa) a szolgáltató hoz újat. Viszont beírtam a Googleba (valamit - elfelejtettem) és ott a cím,hogy hol lehet utánagyártott távirányítót venni. (beltéri egységhez és tv-hez is)
    Laikusként : lehet, hogy szakember be tudná állítani,hogy ne kapcsoljon ki. Nekem pl. a tv. időnként kiírja magától : "nyomjon meg egy gombot,mert különben kikapcsol." Szerintem nem rossz megoldás, ( számítógépre is értem) - igaz,nincsenek adataim, hogy mennyit lehet ezzel is megtakarítani. Azt meg régebben is kitárgyaltuk,hogy egy-egy berendezés élettartama miért annyi, amennyi. Minden bizonnyal a berendezések mérete is összefüggésben van a világ nyersanyag készleteinek fogyásával, a környezetszennyezés elleni harccal, meg ilyesmik. (Épp' ma olvasom Vallóniában dec.01-től nem lesz nylontasak,szatyor stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát legyen igazad, a vásárolható pót-kapcsolóval - de az előző beltérim távkapcsolójával többször is volt probléma és maga a szerelő mondta, hogy nem kapható hozzá másik távirányító. Persze lehet, hogy nem mondott igazat....Inkább fizessek neki a szerelgetésért, semhogy újat vegyek...
      Amúgy gyanítom, tényleg valahol be lehetne állítani, hogy ne kapcsoljon ki folyton. De akkor most ehhez megint hívjak és fizessek szerelőt ?
      Egyébként a kapcsolgatós számítógép semmit nem csökkentett a villanyszámlámon - és nem nagyon hiszem, hogy ez a tévé fog. De inkább kifizetném a magasabb számlát, ha nem lenne ez az állandó bosszúság.
      A környezetszennyezésről meg az én kapcsolóm dolgáról pedig lehetne pár hónapon át beszélgetni....Nem tartom valószínűnek, hogy pont ez teszi tönkre a világot.

      Törlés
    2. Hát én egyáltalán nem kuncogok ezeken amit írtál! Már csak azért sem mert téged "palira" vesznek!!! Ilyen NINCS hogy valamit ne lehessen beállítani hogy időre, vagy egyáltalán ne kapcsoljon ki! És az sem igaz hogy akár melyik készülékhez ne lehessen pótlólag irányítót venni! Pesten általam több hely is létezik ahol ezeket a gondjait az embereknek megoldják. Csak a Tv adatait, gyártási számát kell oda adnod nekik. A számítógéphez meg csak egy hozzáértő ember kell aki beállítja neked a géped! Az hogy két távirányító kell ez sajnos így van. Ez sem egy olyan nagy tragédia. Minden megoldható!

      Törlés
    3. Mástól is jött üzenet, hogy a tévét valamiképp be lehetne állítani, hogy ne kapcsoljon ki. Most "nyomon vagyok" keresek valakit, aki ezt megtenné nekem - mondjuk kiszállási díj nélkül. A "nyomkodó" kérdését észben tartom, ugyanis szilárd meggyőződésem, hogy ez a két mostani nem fog sokáig üzemelni.
      Viszont az előző beltéri nyomkodójával is voltak a vége felé bajok és a tévészerelő mondta, hogy ilyent nem lehet kapni - én meg elhittem neki. Tiszta szerencse, hogy nem a nyomkodó, hanem maga az egész beltéri döglött be - ezért kellett most újat vennem... Köszönöm a tanácsodat, ha netán gondom lenne, nem ehhez a tévészerelőhöz fogok menni - mert hátha vetet velem egy újabb beltérit :-)
      A számítógép az annyira nem zavar, azzal ritkábban vagyok úgy, hogy bekapcsolva hagyom. De majd megkérdezem ifjabb és okos családtagjaimat - azok értenek az ilyesmihez.

      Törlés
  5. Bár bizonyára ismered, ill. te szoktál erősebben aggódni a Föld állapota miatt... Worldometers Benne a mai napon - eddig - eladott-tv,számítógép és mobiltelefon...és sok egyéb más.

    VálaszTörlés