2016. december 23., péntek

Betlehem




Egyszer volt hol nem volt…volt nekünk egy nagyon régi, falemezből kivágott, színes képpel felragasztott betlehemünk. Minden karácsonykor ott állt a fa alatt – és képtelen vagyok megmondani, miért szerettem annyira – de szerettem. Jó volt nézni a Jézuskát a jászolban, anyját, apját körülötte.
Nem tudom mikor, hogyan kerülhetett ez hozzánk, de amikor én egészen pici voltam, már megvolt, nem lehetetlen, hogy édesanyámék  gyerek-kora-beli betlehem volt, hiszen 1945 után nem nagyon hinném, hogy bárkinek is lett volna kedve, bátorsága effélét készíteni.
Szóval az ünnepünk fontos része volt ez a pár kis fa-figura. Épp úgy, mint a vaníliás sütemények illata – amit ha ma bárhol megérzek, azonnal a mi karácsonyaink jutnak eszembe….

Aztán jöttek mindenféle zűrzavarok az életemben, családom szétesett, otthonom elveszett – fiatal voltam és valószínű nem hiányoltam a karácsonyfáim alól a gyerekkori betlehememet. (Bár megjegyzem, a legnagyobb nyomorom és szegénységem idején is MINDIG volt karácsonyfám !!)

Aztán vén fejjel 40 évesen, amikor a jelenlegi házamba költöztem, a padláson, rendrakás közepette egy koszos, poros dobozban megtaláltam „az én betlehememet”. Hogy ez mekkora öröm volt akkor számomra, azt elég nehéz meghatároznom.  Ez most már majd 30 éve történt – és azóta egy karácsony nem volt, amikor ne állítgattam volna fel a primitív kis figurákat.
Ezek többen is vannak, mint anno a mi készletünkben voltak. Itt volt parasztember kislányával, állatok, angyalok, és még 3 férfiember - akikről nem tudom, kicsodák. Nincs koronájuk, lehet, hogy csak  "látogatók" ?
A királyok közül kettő megsemmisült, valószínű az évek viszontagságai közepette. Én azonban azt a  két-királyos falapocskát nem dobtam ki, hanem a megmaradt kép-foszlányok alapján megrajzoltam a hiányzó királyokat. Nem szépek, de én nem vagyok festő – és nekem így is jók.

Lehet persze, hogy nevetséges, értéktelen figurák ezek – másnak.
De amikor az ember a gyerekkorából teljesen váratlanul visszakap egy darabkát – akkor annak idősebb korában rettentően felmegy az értéke.
Nos nekem a kincseim közé tartozik ez az egyszerű kis betlehem….














Békés, boldog karácsonyt kívánok minden olvasómnak ! 
(A komementelőknek meg még külön is...  💗 )

14 megjegyzés:

  1. Ez egy gyönyörű Betlehem!!!!!!
    Békés, szép Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  2. Bár épp' a napokban említődött egy társaságban, ( beszélgetés)hogy ..."kell egy bizonyos életkor" ahhoz, (?)hogy az "öreg tárgyakhoz" (tárgyainkhoz ) - valamilyen "ragaszkodás -féle" ( vagy mi) kialakuljon az ember(ek)ben. Elhangzott az is, hogy kb. 3 generáció elteltével a személyek nagy többsége elfelejtődik ? Én kb. azt tapasztaltam meg, hogy a kb.40 éves "gyermekeim," saját játékait "őrizgettem" ugyan... bár nem nagyon mutatkozott az,hogy ők is úgy gondoltak volna azokra,mint pl. én. Igaz, a 3.generáció (?) - az unokák, -egyes régi játékkal szívesebben játszanak (?) - vagy felemlegetik, hogy az az édesapjuké volt. Feltételezem, (?) a mai gyerekeknek is lesznek "tárgyi emlékeik" is... főleg, ha megtehető, hogy nem dobálunk ki mindent. ( sok mindent) - szelektíven. [ Van még az is, hogy "amit nem őrzött meg az emlékezeted, ...az talán nem is volt annyira fontos ? - stb. ] Bár ennek ellentmondani látszik (?) - hogy a napokban "került a kezembe" az első gyermekkori "cipőm" - stb. "Megbeszéltem magammal" - csak semmi "érzelgősség,- " majd elmúlik az is." ( a gondolat) ] - (Épp' jutott eszembe most,- (mit mertek 45' után az emberek ?- stb.) - meglepett, hogy USA gyártmányú volt a cipőm... stb.) - de nem bonyolítanám én ezt jobban.
    (2) Kösz' a tippet ! ( épp' nézegettem nyersanyagokat a garázsban... majd rátaláltam, a kivágható, kiszínezhető "betlehemre" is... (ami sokban megkönnyíti a dolgomat.)(Úgy legyen... mondom én.)- és erről sem többet. (3) Majd nem feledni ! (szerintem) mindenkinek olyanok lesznek "ezek a napjai " ... amilyenre csinálja saját maga ! -és (talán) nem kell max. megfelelni a hagyományoknak, vagy pl. a mások elvárásainak ! - ugyanakkor másokat se' "minősítsünk" (?) - mert (szerencsére) nem vagyunk egyformák !

    VálaszTörlés
  3. A TE Betlehemed, s ez a lényeg. Boldog karácsonyt neked.

    VálaszTörlés
  4. Nálam ez gyerekkor visszaidézése 50 évesen kezdődött, és azóta is rendületlenül tart. Tényleg szép ez a Betlehem. Én régi két világháború közötti karácsonyi képeslapokkal díszítettem az előszobai komódom. Gyerekkoromban mindig kiraktuk az éppen postán kapott képeslapokat. Most szinte minden ismerősöm elektronikus mailben küldi az üdvözletet. szerencsére a régi képeslapok közül még sok megvan, így jövőre másokat tudok majd kirakni, mintha most kaptuk volna. Boldog Karácsonyt Neked!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű és értékes! Én is a végtelenségig tudok ragaszkodni olyan kincsekhez, ami végig kíséri/kísérte az életemet.
    Kívánom, hogy még nagyon sokszor vedd elő és ugyanúgy örülj neki, mint évtizedekkel ezelőtt.

    Áldott, meghitt karácsonyi ünnepet kívánok szeretettel! ❤️

    VálaszTörlés
  6. Itt is... békés, szép ünnepnapokat! :-)

    VálaszTörlés
  7. Csodás és csak a tiéd! Én is ragaszkodom az enyémhez.
    Köszönöm a jókívánságot, legyen Neked is békés, boldog Karácsonyod!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Békés, boldog Karácsonyt neked is! :-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép!
    Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok neked! ♥

    VálaszTörlés
  10. Boldog karácsonyt kívánok Neked!!!

    VálaszTörlés
  11. Ez nagyon jó!!! (Ellentétben Rieu-val) Nem is értem, hogy nem láttam, amikor ott voltam, pedig biztos állt már!? Csak őrizgesd, az utódok majd megvívnak érte..(HM)

    VálaszTörlés
  12. Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  13. Oh, en is epp ugy vagyok,mint MULTMENTO. Megoriztem evekkel ezelott kapott kepeslapokat es milyen jo ,mert szeretem kipakolaszni oket, manapsag meg postan mar alig erkezik egy-ketto. Jarva-kelve a lakasban olyan jol esik egy pillantast vetni rajuk igy az unnepek idejen.
    Nagyon kulonleges Betlehemed van. <3 Meghitt a tortenete.Milyen sok Karacsony emleket hordozzak a figurak. Nagyon jol sikerult ahogy sajat kezuleg felujitottad a hianyzo kiralyokat! :))
    Bekes,boldog Karacsonyt! <3

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm ezt a sok sok kedves bejegyzést, a jókívánságokat - eddig minden nagyszerűen sikerült,(remélem nálatok is!) ma találkozom a gyerekekkel - és az csakis jó lehet. :-)
    Jókat ettem, - lelkiismeretfurdalás nélkül, mert mégiscsak "ünnep" van - és a csúf ködös idő ellenére is voltam sétálni - ami miatt büszke vagyok magamra, mert leküzdöttem a lustaságomat.
    További kellemes pihenést, lazulást, vidám családi találkozásokat kívánok mindannyiotoknak !

    VálaszTörlés