2016. december 6., kedd

Mikulás




Bevallom, én nem mindent tudtam abból, amit ide alább bemásoltam…


„Mürai Szent Miklós (Patara, 270. március 15. – Myra (Mira, Müra), 343. december 6.) myrai püspök, a katolikus és a görögkeleti egyházak szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők és Kecskemét város védőszentje Magyarországon. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is.

A történelmi Miklós életéről kevés dokumentált adat áll rendelkezésre. Az életéről szóló források egyrészt a krétai Andrástól származnak (700 körül), másrészt egy János nevű konstantinápolyi szerzetestől.

Miklós valószínűleg 270 és 286 között született Patara kisvárosban, Kis-Ázsiában. 19 éves volt, amikor nagybátyja (szintén Miklós myrai püspök) pappá szentelte. Utóbb a Sion kolostor apátja lett Myra közelében. (A Lycia római provinciában fekvő Myra ma Demre néven egy kis település kb. 100 km-re délnyugatra Antalyától Törökországban. A 4. században püspöki székhely volt.)

A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között. Egyesek szerint a gyógyszertárosok és a hajósok védelmezője volt. Segítette a szegény gyermekeket és ezért szentnek tartották őt.

Szent Miklós legendájának egyik változata szerint, amikor a megajándékozott legkisebb lány éppen akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor Miklós püspök abba beleejtette és az ajándéka pont a harisnyájába esett. A névtelen jótevőről elterjedt a szóbeszéd, hogy a mindig hóborította Taurus hegységből, maga a "Télapó" volt az ajándékhozó. Azonban mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő nem más, mint maga Miklós a város keresztény püspöke. A legkisebb lánynak bedobott aranyak között ugyanis volt egy olyan érme, amit egy helybéli aranykereskedő előzőleg Miklós püspöknek adományozott.


A magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása csak a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Bár számos helyen olvasható az az állítás, hogy korunk – így a Magyarországon is ismert – klasszikus Mikulásának külsejét (kövérkés, piros ruhás, jókedvű idős apóka) a Coca-Cola nevű üdítőitalokat gyártó cég találta ki 1931-ben, ez korántsem igaz, bár tény, hogy az említett cégnek is lehetett szerepe abban, hogy Mikulás alakját az említett figurával azonosítjuk manapság. Régi gyermekkönyvek oldalain (az 1920-as évekből) ugyanis már ennél korábban is találhatunk nagyon hasonló rajzokat, grafikákat a Mikulásról.





De vajon tudjuk-e, hogy mióta és miért éppen piros a ruhája? Eredetileg talán zöld volt, de ez is vita tárgyát képezi.
Azt tudjuk mindannyian, hogy az Egyesült Államokban a Mikulás a legmeghatározóbb szereplője a karácsonyi ünnepnek. A Mikulás-figura a XIX. Század végére kezdett közismertté válni, alakja és színe ekkor még változó volt. Általában erős, testes férfialakot öltött, de előfordult, hogy sovány, vagy normál testalkatúként formálták meg a Mikulást. Ruháját tekintve általában bunda volt a jellemző, piros, zöld, kék, vagy lila színekben. A mára szimbólummá vált pocakos, piros ruhás,fehér szakállas, testes Mikulás képét, először egy bostoni nyomdász jelenítette meg a karácsonyi képeslapjain 1885-ben. Ettől kezdve kezdett széles körben elterjedni, az általa megrajzolt forma.


Szöveg innen:

6 megjegyzés:

  1. Szeretem a történetét! Én úgy tudom-lehet,hogy tévesen-,hogy mivel püspök volt, a püspöki ruha színe alakult át pirossá.Végülis volt a püspöklila,meg a bíbor....

    VálaszTörlés
  2. Jó kis történet. (Így igaz, a polihisztorok kora lejárt... amit nem tudunk, vagy elfelejtettünk, ott a net.)

    VálaszTörlés
  3. Ma a dél előtti családi műsorban aranyos megnyilatkozások voltak ezen ünnep ürügyén.

    VálaszTörlés
  4. Elküldtem egy Törökországban élő illetőnek az egyik linket,- amire azt válaszolta, hogy az ott csak egy "legenda." stb. Persze, van ez így sok mással is.

    VálaszTörlés
  5. Őszintén szólva engem meglepett az, amiket itt most fentebb bemásoltam - miképp írtam is, hát én nem tudtam mindenről...
    Hogy legenda ? Hát nem az az egész történelmünk ? Szájról szájra öröklődött, aztán sokféleképp leírták - gyakorlatilag szinte bárki, bármit kimazsolázhat belőle, s kedve szerint alakíthatja.
    Az alábbit érdemes megnézni, a "Hull a pelyhes" dallal kapcsolatban:
    ITT EGY CIKK

    VálaszTörlés