2016. december 21., szerda

Örömhírem van !




Ma 3/4 11 után hosszabbodnak a nappalok !!!  
Igaz ugyan, hogy az égegyadta világon semmit, de semmit nem észlelünk ebből egyelőre – de engem valahogy ez a nap mindig valami különös örömmel tölt el: lehet várni a világosságot, lehet várni a kora hajnaltól  késő estig tartó napsütést.

2016  
Tavaszi nap-éj egyenlőség:                                       március 20         04:30   
Nyári napforduló (Innen kezdve rövidülnek a napok)       június 20            22:34    
Őszi nap-éj egyenlőség:                                           szeptember 22    14:21   
Téli napforduló (Innen kezdve hosszabbodnak a napok)  december 21      10:44


A csillagászat, egyáltalán az „űrrel” kapcsolatos dolgok, események, leírások, filmek  nagyon régóta annyira elvarázsolnak, hogy igazán el se tudom mondani. Elképzelek egy  óriási pörgettyűt (lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Giroszk%C3%B3p ) és hogy én ezen a vadul össze-vissza forgó golyóbison ülök/állok/élek – és nem esem le !!! Hát nem fantasztikus ?! (Jajistenem, de kicsike lehetek, hangyánál is kisebb...)

Akit az ilyesmi érdekel, megnézheti ennek az oldalnak az adatait (is) : https://hu.wikipedia.org/wiki/Napfordul%C3%B3 itt pl. a „Jellemző pozíciók december 21-én” címsort, amiből kiemelem a két szélsőséges sort: (Ma, december 21-én)
Az Északi-sarkon a Nap nem kel fel, hanem 23°-kal a horizont alatt tartózkodik.
A déli sarkkörön a Nap 47°-on delel, 27 órát van fent. (aznap egész nap, és előtte-utána 1,5-1,5 órát)

Nem tudom, ki hogy van vele, engem ezek a dolgok nagyon érdekelnek és erőszakkal kell magam a székre-ragadtság állapotából kiszakítanom, mert egyik csillagászati oldalról kalandozom a másikra, aztán az ebéd meg nem kész…

Szóval, csak ennyit szeretem volna mára mondani: örüljetek, jön a nyár !!! 
(Bocs... na nem... szóval a tél csak most kezdődik....) 😃




15 megjegyzés:

  1. (Nem akarnék én ebbe se' belerondítani.)
    Csak emlékeztetnék, mennyi "téma vár még ránk"... amikor majd ... pl. kiderül, hogy a tél sem volt olyan,mint ahogy azt vártuk,- aztán majd a tavasz,- (pl. túl korán jött,vagy ellenkezőleg) - és majd ezek után kezdjünk el örülni a nyárnak... bár van egy olyan érzésem, azzal is sokaknak tele lesz a puttonya. ( Szellőztetés,sötétítés, mennyi vizet igyak és talán ne is soroljam.) Összegzés : (?) talán ne sürgessük az idő múlását. Ha nem is a témához,- (csak ma valamelyest ezzel is foglalkoztam) Pécsett volt legtöbbször havas a karácsony (Ha nem jól írtam volna be ?- akkor bocs' )

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Nem is olyan kicsi! Szeretem, ha a nappalok a hosszabbak.

      Törlés
    2. A világosság, a napsütés valamiképp az "élet"-tel kerül összefüggésbe - ellentéttel a sötéttel... Nem csoda, ha jobban is szeretjük.

      Törlés
  3. Maga a bejegyzésed címe felvidított.::)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, kell néha egy kis pozitívum, ami könnyebbé teszi a téli napokat !

      Törlés
  4. A férjem pontosan így számon tartja mint Te :))) percre pontosan tudja (fejből) mikor van napkelte, napnyugta ilyenkor és mikor már egy kicsit elmozdul a "holtpontról" ezt közli velem is, hogy na! már ennyi meg ennyi perccel hosszabbak a nappalok :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ennyire centire nem tudom, de nagyjából igen és akkor mindig megnézem, pontosítom, hogy mikortól mi van. De ennek a december 21-ének mindig örülök, mert nagyon nem szeretem ezeket a rövid nappalokat.

      Törlés
    2. Az a gyanúm, hogy velünk, az idősebbekkel együtt az időnek az effajta figyelése is el fog tűnni...Elveszti a jelentőségét és az is "globalizálódik...(Fuj de utálom ezt a szót...)

      Törlés
  5. A listámon a te ujjongó bejegyzésed volt az első, gyorsan ide is lapoztam és felvidultam! Igen, az öregek azt mondják karácsony után már mindig egy tyúklépéssel hosszabb és én ennek annyira, de annyira örülök!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És tény, hogy egy darabig nem látjuk - de maga a tudat, hogy a "fény felé" megyünk, mindig feldob...Szeretek bizakodni ...Szükségem van rá.

      Törlés
  6. Mikor ezt láttam valahol egyből te jutottál eszembe, miért is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán mert kevés örömhír érkezik manapság hozzánk....

      Törlés