2016. december 13., kedd

Rekorder



Amikor ilyen híreket olvasok, mélységesen magamba szállok és elgondolkodom. Jó, nem akarom én magamat egy 9 dekás madárhoz hasonlítani – és egyáltalán…. de fantasztikus, hogy a természet mire képes. És ezt a csodát tesszük mi nap, mint nap valamilyen formában tönkre…Még az is, aki igyekszik környezettudatosan élni. Még az is, aki eteti a madarakat. Egyszerűen a létünk veszélyes a Földre.

A  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevelében jelent meg:

Rekorder ökörszem
A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson október 30-án egy lengyel gyűrűs ökörszem került a hálóba. A madárgyűrűző táborok 36 éve alatt eddig külföldön jelölt ökörszemet még nem fogtunk. A madarat 8 nappal korábban gyűrűzték Lengyelország Rogozno nevű helységében Sumonytól 759 km távolságra. Az örökmozgó, alig 9 gramm tömegű madár átlagosan 95 km-t repült naponta, ami új rekordnak számít a hazai gyűrűzési adatbázisban.
Madarunk jóval felülírta a korábbi rekordot, amit eddig egy svéd gyűrűs ökörszem tartott mindössze 31 km-es napi elmozdulással.

Majdnem azt mondom/írom, ez hihetetlen.....pedig azért gyanítom, legalább a MME-nek még hinni lehet....Bár talán valami viharos szél is segítette az útján.

Kép:http://eduardo-bird-watcher.blogspot.hu/2010/01/okorszem.html

6 megjegyzés:

  1. Hihetetlen ,hogy egy ilyen kis csöppség,képes ekkora távolságot megtenni...
    Szeretem a madarakat figyelni...szépek, aranyosak, ártatlanok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az ártatlanság... szóval igaz, hogy élelemre nekik is szükségük van, de azért van köztük pár kegyetlen gyilkos is. No, de ez a természet rendje...

      Törlés
  2. Tudod, a Vándormadarak c. filmben elnéztem mit teljesítenek ezek a madarak. Ill. az összes vándormadár, nála a mérete miatt is nagynak tűnik ez a teljesítmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan mondom, kétszer is ránéztem a számra, hogy nem én olvastam-e rosszul - de nem... Csak úgy tudom ezt elképzelni, hogy az időjárási viszonyok segítették az útját.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Nem ez lenne a természet csoda-tárában az egyetlen szinte fel-nem-fogható esemény....

      Törlés