2017. január 19., csütörtök

Heli - a svájci csodarepülő

Vannak álomtalan hajnalok, amikor nincs kedvem még felkelni, de a tévét se kívánom – akkor szoktam a fantáziámat igazán szabadjára engedni, visszasétálni múltba, feltenni önmagamnak lehetetlen és megválaszolhatatlan kérdéseket.

A múlt héten volt egy több részes filmnek az első fele, tegnap volt a folytatás (3SAT, 20.15-től) és tegnapelőtt este, egész véletlenül egy másik adón is erre a témára bukkantam: nevezetesen a hegyi helikopteres mentőkre.

Én ültem helikopteren is – de az több, mint 50 éve volt, (1965-ben) és egy félelmetes, orosz, dübörgő masina él az emlékezetemben, melyről láttam azt, amit itt alább ebben filmben megnézhet, akit érdekel a téma:  
 



Mellesleg az én árvízi tapasztalataim is megérnek egy mesét – többször is fecsegtem már róluk – mindenesetre feledhetetlen élményként élnek  az emlékezetemben.
(Na, ez csak egy kis kitérő volt - el-elkalandozó elmém játéka...)


Szóval azt nem értem, mi az oka annak, hogy olyan mérhetetlenül érdekel a helikopteres hegyi-mentés témakör ? Osztrák, illetve elsősorban svájci mentőkről láttam már nem is egy filmet, melyekben a kiképzésükről, a mentési gyakorlataikról, egyáltalán „élőben” a mentésekről volt szó – és ledöbbenve néztem, hogy milyen hihetetlenül precíz munkát képesek végezni. Miképp tudnak manőverezni a pilóták, két madzagon lógó mentővel a hasuk alatt, a legvadabb sziklák között. És hogy miféle balesetekhez is hívják őket. Egész elképesztő helyzetek vannak néha – és  talán azért érdekel ennyire, mert a hegyek-sziklák világát egy ici-picit megismertem és nagyon is el tudom képzelni, milyen lehet ott fent balesetet szenvedni, milyen lehet ott sebesülten segítségre várni, és milyen fantasztikus érzés, amikor végre a mentők megérkeznek.  

A svájci öt részes doku-sorozat után egész ismerősnek érzem magam a Rega 10 Helikopter-Bázison az Interlaken melletti Wilderswil-ben.
(Persze más filmekből más helyszíneket is ismerek, mert megnézek minden ilyen témájú filmet. "Jártam" a zermatti helikopter pályán, vagy a garmisch-partenkircheni/murnaui „Christoph” helik bázisán - annyiszor néztem már ismertető filmeket ezekről.)

Mindegyik helinek külön neve van, Alfa, Bravo, Charlie, ... És most ebből a dokufilmből megismerhettem Rick Mauer-t, aki  helipilóta, (a gépét RomeoTangó-nak hívja), továbbá a Rega Jet (ez már igazi repülő) egyik nagyon szimpatikus pilótáját   Philipp Simmen-t és a vele együtt repülő ápolóvővért, Yvonne Horisberger-t,  Thomas von Wyl-t, aki mentőorvos, Marco Lei-t aki mentő-asszisztens.

A mostani ötrészes sorozat után "személyes ismerősöm" a nagyon szimpatikus Gitti Kuhn - aki afféle "fő-menetirányító" - elképesztő munkát végez. Fogadja a hívásokat, öt monitor van előtte, nézi, ki hol van, honnan hová lehetne küldeni valakit, látja az Alpok hegyi útjait, közvetlen kapcsolatban van a segítséget kérővel, meg a heli-pilótával - szóval csak kapkodtam a fejemet, hogy miféle munka ez !!! (Én rettentően élvezném a hasonlót, az biztos. Mindig is szerettem "szervezkedni"...)

A sorozatról egyébként itt is írnak:  http://www.bernerzeitung.ch/magazin/die-retter-kommen-vom-himmel/story/17236739 érdemes elolvasni - már aki ért németül....

 
 
Gitti és a monitorjai


  Bevallom, akármikor, akármelyikbe beülnék….

Csak arra nem tudok rájönni, miért vonzódom én ennyire ehhez a témához ? Ilyenkor szoktam azon gondolkodni, hátha mégis létezik az embernek egy „másik élete” – amiben talán én is hegyi-mentő vagyok/voltam/leszek.
Na, ilyeneken szoktam hajnalban meditálni… (Ingyen van. 😃) 

Ugyancsak ma, csütörtökön, 12.15-kor:

Kétségbeejtően és félelmetesen aktuális témáról írtam ma. Nem kapcsoltam be a tévét reggel – csak most, délben, s látom, hogy éjjel Olaszországban, Pescara tartományban, a hegyekben, egy egész szállodát sodort el egy földrengés utáni lavina. Csak becsülni tudják a halottak számát, - 20 vendég, 10 dolgozó tartózkodott ott– és nem sok remény van a megmentésükre. Semmilyen úton nem érhető el a terület CSAK helikopterrel…

Hát ennyit a helikopteres mentőszolgálat fontosságához….
 



6 megjegyzés:

  1. Beleülnél? Mindenki másért rajong.:) Én nem mernék és nem szeretnék ilyen kis szitakötővel repülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De gondolj bele, ezer méter magasan, egy nagy gépből mit érzékelsz/látsz az alattad lévő világból ? Vajmi keveset. (Bár tény, az is varázslatos azért.) Térkép az a táj... De a heli ! Hát az ott repked a fák fölött.Kézzel is elérhetően.

      Törlés
  2. Pont erre gondoltam, amit pirossal hozzátettél, én is hallgattam a rádiót. Ha van újjászületés, lehet, hogy valamikor helikopterpilóta voltál, életet mentettél. A sejtjeid emlékeznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vannak dolgok az életemben, melyekre nem nagyon találok magyarázatot. Hát a repülés is ilyen. És vajon miért irtózom/félek annyira a víztől ? Talán ennek is van oka....

      Törlés
  3. Gondolkodás nélkül igent mondanék bármelyik helikopter (vagy repülő) felszállására!!! Imádok repülni, de hegyimenteni nem az én feladatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában én se heli-mentős-orvos lennék - hanem mondjuk csak olyan "repkedő" - szépet-kereső kíváncsiskodó.Közel, s mégis távol lenni a hegyekhez - az valami gyönyörűség lehet.

      Törlés