2017. január 27., péntek

Kilenc

Rendezgetem a gépemen felgyűlt mindenféléket. Annyi érdekességet spájzoltam be, hogy gondban vagyok, mit is töröljek/dobjak ki. Van amit sajnálok... Pl. ezt is sajnálnám, szóval legalább közreadom, függetlenül attól, hogy talán mindenki tudja/hallott róla. Be kell valljam, engem az efféle dolgok maximálisan lenyűgöznek. KI A CSODA jött rá erre ? KI CSINÁLTA EZT AZ EGÉSZET - ilyenre, amilyen ????????





Amúgy meg a matematika soha az életben nem érdekelt. Untam az egyszeregy kórusban történő gyakorlását – habár elismerem, bizonyára gyorsabban megmondom mennyi a 8x7, mint az, aki mostanában végezte el a nyolcadikat. De neki ott a telefonja, majd megmondja az. Én  még ma is számolok magamban, ha olyan helyen vásárolok (pl. piac, ahol van erre lehetőség).
Egyébként,  korombeliek tán még emlékeznek is erre, ilyen volt   a régi számtan füzet hátsó lapja:
(Jé, a római számok is rajta voltak ! Ezt teljesen elfelejtettem. )
Egyszer nagy vitám volt egy barátommal  - aki mellesleg igen jó volt matekból – hogy mennyit, milyen szinten kell/ene tanítani a középiskolában ? Másodfokú egyenletek, meg a fene tudja még micsodák…. Igyekeztem mindent gyorsan elfelejteni. A négy alapműveletnél többre, egy egész leélt élet alatt nem volt szükségem.

Ettől a hétköznapi alkalmazástól teljesen független a fentiekkel kapcsolatos csodálkozásom. Pont olyan, mint amikor egy festményt bámulok és nem értem, pirosból és sárgából miképp lehet a narancsnak 20 féle árnyalatát kihozni, és közben a dolog még egy tál narancsnak is látszik ?


11 megjegyzés:

  1. Hol van ma már az ilyen számtanfüzet? Ha jól emlékszem azokon is már filmhősök díszítenek, ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Na, akkor te sokkal fiatalabb vagy mint én, mert nekem ilyen rajzos füzeteim még nem voltak.... :-)

      Törlés
  3. Bár azt a matematikát, ahogy azt oktatták nekünk,én sem kedvelte soha.Lehet,ha - esetleg - másképp' oktatják, akár meg is szerethettem volna. Más : (bár én a Népszabadságban olvastam, (2005) - ma már csak ezen a helyen találtam meg a cikket Bűvös számok (Részben ott a válasz a kérdésedre : "...évezredek óta vizsgálják gondolkodó elmék - meg zavaros babonák hívői. (a számokat + azok tulajdonságait)" ) Majd ki ki döntse el,hogy melyik csoportba tartozónak érzi magát. (2) Van pár "kedvelt témám," - ha megtalálom a "mindenes füzetemet"... beírom később.

    VálaszTörlés
  4. Az általam beírt cikk első 2 mondata kevésbé érthető. (?) Volt hozzá egy fotó is,- egy ugróiskolázó gyerekről. (Arról a játékról van szó, amit,gondolom sokan játszottak. Meglepett,hogy az kb. 4-5 éves unokám is,- bár nem tudom,ki "taníthatta" neki ? ( én nem)

    VálaszTörlés
  5. Bár más könyvvel is megcsinálták,- a Biblia -állítólag -304805 betű magánhangzó nincs)- minden 4773 betűt összeolvasva, értelmes szót kapunk, ill. próféciának is tartják. (Michael Drosin : A biblia kódja)
    (2)Vajon miért használjuk még mindig a "pi"-t (viszonyszám, 3,14 .. meg hozzá a többi... :-) holott azt nevezik Ludolf-féle számnak.(Vajon miért Ludolf - amikor azt L.von Ceulen holland matematikusról nevezték el.
    (3) Kedvencem : a 333333331 szám nem prím szám ! - (mert egyen és önmagán kívül még 17-tel is osztható.)
    (4)Kedvelem még a Fibonacci-számot is.
    (Általában, ha matekról kellett beszélgetnem (társaságban)-ezeket csak-csak bedobtam a köztudatba. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lám csak, egy téma: a számok varázsa - és mennyi minden előjön ha rágondol az ember. Nem mindenről tudtam, amit itt írtál, de utána-néztem.Már csak emiatt is érdemes volt foglalkoznom a témával.
      A "pí"ről: https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%AD_(sz%C3%A1m)
      Ez is egy érdekes írás: http://esemenyhorizont.uw.hu/2001/biblikod.html
      De ez nekem már végképp "kínai": https://hu.wikipedia.org/wiki/Fibonacci-sz%C3%A1mok

      Törlés
  6. Kilences csodája, nos erről eszembe jutott, mit is mondott egy pénzügyes kollégám. Amikor nagyon sok tételt adtunk össze a biztonság kedvéért 2-szer is megcsináltuk, mondván ugyanazt a hibát többször nem követjük el. S ha két végösszeg között 9, 90, 900, stb. a differencia, illetve a számjegyek összege 9, akkor valamelyik számban felcseréltük a számjegyeket.
    Ez azért volt némi segítság a hiba kereséshez, mert az ember hajlamos azt látni, amit látni akar, tehát simán be tudta nézni az elütést sokadszorra is, így viszont nagyon figyelt a számjegyek sorrendjére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, erről meg is feledkeztem, pedig ezt a "szabályt", vagy nem is tudom minek nevezzem - én is ismertem/használtam, amikor könyvelésben dolgoztam...Erről aztán rögtön eszembe jutottak jó régi, kedves emlékek, meg a velem szemben ülő Stefi néni "egykaros" összeadógépe. Bármilyen hihetetlen 1964-ben még ilyen is volt, meg tekerős szorzó-osztó...és csak később jöttek az elektromos gépek.
      Hja, rég volt....

      Törlés
  7. Amit PZs emleget, a 9-es differenciája hibakereséskor nagyon emlékezetes. Banki munkám során jól megjegyeztem.
    Amiket @X ír szintén e kategória és még sororlhatnánk. Kedvencem egyébként (mostanság többször meghallgatom) a lekottázott pi.
    https://www.youtube.com/watch?v=OMq9he-5HUU

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem veséztem ki eléggé a számok világát - most látom. Ezt a Pi-zenét is ismertem - és valahogy a mesék kategóriájába soroltam már az első meghallgatáskor is. Vannak dolgok, melyek primitív emberi aggyal fel nem mérhetőek - és mégis léteznek. Ilyenkor szoktak adódni egyéb kérdéseim is...

      Törlés