2017. január 14., szombat

Váratlan téli meglepetés



Családom egyik kedves tagjának eszébe jutott, hogy megkérdezik tőlem: lenne-e kedvem felmenni velük sétálni a Mecsekre ???
Nem volt kétséges egyetlen másodpercig sem a válaszom – hiszen napok óta itthon ülök, mert egyedül, ezen a  hegyi terepen, amerre lakom, nem volt bátorságom kilépni se – szóval szörnyen rabnak éreztem magam. Pedig sok mindent elvégeztem, nemszeretem munkákat, de hát csak bent, csak bent….

Uccu ! bakancs, vastag naci, még vastagabb dzseki, sapka, sál – és már álltam is a járdán, stoppolva az érkező autót, zsebemben természetesen a fényképezővel….
Felmentünk a dömörkapui busz végállomásig, majd onnan kisétáltunk a Flóra pihenőhöz. Nem sokan jártak előttünk, taposhattuk rendesen a jó 15-20 cm-es havat.
 
A Flóra pihenő nyáron és ma
Kis kitérő a Flóra-pihenő-ről:
Kevesen tudják, hogy a Dömörkapu mellett 1911-ben épült kőkilátónak volt egy fából készült elődje, egy fapavilon, amit 1893-ban emeltek a Bertalan-sziklán. Ezt a fatornyot az a Zellerin Mátyás építette, aki 1892-ben Pécs új vízvezetékét is létrehozta. Miután egy 1909-es vihar kidöntötte, a fakilátó egy újabb híres pécsinek, Hamerli Józsefnek köszönhetően menekült meg, és született újjá kőkilátóként 1911-ben. Hamerli édesanyja emlékére nevezte el a kis bástyaszerű építményt Flóra-pihenőnek. Ezután közel 100 évvel újították fel először, azóta néhány részletet leszámítva úgy áll a szép emlékű vidámpark mögött, ahogy régen.
(http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/rengeteg-erdekes-helyrol-nezhetunk-le-pecsre/)
A nyári képek innen: http://static.panoramio.com/photos/large/104748919.jpg http://2.bp.blogspot.com/-vhHiAPIYWJY/UzkluwvUQjI/AAAAAAAADrE/dPDFMAZNCy8/s1600/IMG_9802.jpg

A városban ilyen havasak voltak a fák....


Persze azért fent is volt hó rendesen....

 
Felhőben a Hármashegy és a Zengő, elöl a Széchenyi aknatorony

A gyükési bányató

Kilátás Északra, Árpádtető felé

 
Gyükési völgy-részlet
 
A lebontott vidámpark még meglévő bejárata...
 
Ez egy  őz-etető lenne, de nem volt benne semmi ennivaló, csak száraz lomb...
 
Ugye, milyen gyönyörű ?

Csodálatos volt minden, igaz, míg felfelé menet az útmenti fák tetőtől talpig vastag hókabátban álltak, itt a felső ágakról – valószínű a szél – a hó egy részét már leseperte. De ettől függetlenül mesebirodalomban jártunk…
Nagyon boldog voltam, hogy elvittek, hogy szép képeket tudtam csinálni és hogy most minderről eldicsekedhetek annak, aki ide téved.
Az „ötletadónak” ezúton is puszi és köszönet ! 😘 
Tényleg nagy örömöt szereztetek....

16 megjegyzés:

  1. hejj, de sok gyönyörűséget láttál! Imádom még csak nézegetni is :) itt most nem volt olyan szép, mert tegnap egész nap az eső esett, valamikor éjszaka váltott át hóra, de alatta ott van a latyak.
    Olyan nagy örömet ad egy ilyen látvány, feldobja az ember napját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különösen akkor öröm, ha ritka...Én évek óta ki sem mozdulók télen - akármilyen sétának örültem volna, de ez, így, tényleg gyönyörű volt.

      Törlés
  2. Olyan szép...Szeretem nézni.... ha nem nálunk van...Látod milyen jó, hogy gondoltak rád...és igy szépségbe volt részed!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, kellőképp köszöntem és hálás is vagyok érte.

      Törlés
  3. Igazán szépséges képeket készítettél és örülök, hogy jól érezted magad! Innen is köszönet a Családtagnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Majd továbbítom...A képek meg igazáén mondom csak 50 %-ban, vagy annyiban se adják vissza a látványt.

      Törlés
  4. Csodás képek. :) Ugye milyen jó kint lenni a havas Mecseken?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nagyon örömöt okozott. Olvasom, te se lustálkodtál... :-)

      http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2017-01-16-807

      Törlés
  5. Max. elismerésem,feltételezem, ez a "túra" 14-én (szombaton) történhetett ? Igaz, a Minden ami Pécs (Facebook) is sok képet töltött fel, 11 órával ezelőtt (?) - gondolom azok is szombaton készülhettek. Meglepett,hogy mennyi autó volt a Dömörkapunál (parkoló) ill. a misinai elágazó és a Dömörkapu között az út szélén.(?) Igaz, (állítólag) a sípálya is "beindult" 09 órakor. Feltételezem,hogy ma (vasárnap) mivel friss hó nem esett,talán még nagyobb tömeg lesz. (?)Az általad őz-etetőnek nevezett "építményre" én is emlékszem (még) - anno volt (vagy van még) az állatkert közelében is. (Feltételezem,napjainkban felesleges lenne oda bármilyen "etetőanyagot" rakni, amikor még a vaddisznók is eléggé bejárnak a lakott területre, meg (időnként) lövik ki (gyérítik) az állományt, a kirándulók meg majd frászt kapnak a lövöldözéstől. :-) A kilátóról : valóban sokak kedvelt "kirándulóhelye." Viszont (mostanában) terjed a hír, hogy pl. a Mandulásnál az Emil-pihenő állapota egyre rosszabb. :-( Na, nem akarnám én "negatívumokkal" csökkenteni a Mecsek szépségeit, csak jutottak eszembe (...) ezek is. Talán még annyit, hogy vasárnap (állítólag) a Dömörkapunál (Hotel Minarett) svédasztalos ebéd van, bár célszerű előtte telefonon érdeklődni. (Minden relatív... értve pl. az árakra. A többi "egység" árait se feledjem, legyen az az állatkert,kisvasút,tv.torony,stb. főleg ha gyerekekkel indul neki bárki is.) De mindez - szokás szerint - más történet. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sokan voltak a Dömörkapui parkolóban, mikorra mi visszaértünk oda - de mi az elsők között mentünk ki a Flóra pihenőig - és ennek megvolt az az előnye, hogy csend volt.
      Az őz-etetővel igazad lehet, pár éve tényleg sok volt a vaddisznó - ezt anno a gyükési réten én is tapasztaltam. Talán ezért nincs ott semmi őz-eledel.
      Hej a dömörkapui svéd-asztalos....igen. Jó hely az is. Van onnan pár szép emlékem...

      Törlés
  6. Gyönyörű táj, ott is tojáshabosak a fák, mi több a törzsük is fehér. :-)
    Tetszettek a nyári és a téli fotók párhuzamai!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor a kilátóhoz értem, tudtam azonnal, hogy készítek egy ilyen változatot. Szeretem az "ilyen volt-ilyen lett" képeket.
      És valóban csodás volt az erdő....

      Törlés
  7. Ez csodás !!!!! Igazi téli birodalom,mesevilág. Mennék én is,, de felénk mára lett vastag jég, jó lesz vigyázni ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy tegnap du. felnéztem (városi sétám alkalmával) a Mecsekre, láttam, hogy a varázslatos fehérség eltűnt. A fákról tehát lehullott/olvadt a hó. Azért gondolom a talajon még megmaradt, de az már nem olyan, mint amilyen egy nappal előbb volt.És látom a járdákon, hogy olvad-megfagy - szóval már nem akkora élvezet a kint-lét, mint volt két napja.

      Törlés
  8. Válaszok
    1. Tényleg nagy öröm volt, hogy részem lehetett benne ! Egymagamban ilyen helyekre már nem jutok el.....

      Törlés