2017. január 30., hétfő

Virágaim

Valami egészen más témát keresve bukkantam egy érdekes cikkre, mely a szobában tartott növények hasznosságát elemezte…
És ahogy olvastam, egyre inkább felvidultam, nem csak azért mert „természetesen” mindegyiket jól ismertem, és már mindegyik volt ideig-óráig lakótársam, hanem azért is, mert jelen pillanatban is csupa „hasznos növénnyel” lakom együtt.
Összeállítottam egy kis képes útmutatót, hátha nem tudjátok és nektek is örömöt tudok szerezni azáltal, hogy felfedezitek, jé, ez nekem is van – és akkor mostantól tudjátok azt is, mire jó. 

Csak úgy „utóiratként” : sosem szerettem a „divatos” virágokat, pedig voltak ilyenek is, hiszen mindig megjelentek új és még újabb fajta cserepes virágok, melyeket ajándékba kaptam. Kényesek, nem tartósak és nekem még egy se tudott a szívemhez nőni. Kitartok – mint olyan sok minden másban is – a jól bevált régiek mellett…..

„….. A LoveTheGarden ezért elővett egy 25 évvel ezelőtt, a NASA megrendelésére készült tanulmányt, ami arról ír, hogy milyen növényekkel lehet kiszűrni a levegőből az olyan anyagokat, mint a benzol, az ammónia és a formaldehid, amik kellemetlen tüneteket, irritációkat, végső esetben pedig betegséget is okozhatnak.
Ugyan a kutatás a nyolcvanas évek végén készült, a tanulságok máig érvényesek…"


A leghatékonyabban tisztítják a szoba-levegőt:
Zöld szobanövények: 

rákvirág http://gallery.site.hu/u/terimamy/noveny/szobanovenyek/AUT_4937.JPG.html
fikuszok http://citygreen.hu/wp-content/uploads/2014/12/images_szobanovenyek2_ficuselastica.jpg


Virágos szobanövények: 




A fikusz, a krizantém és az aloe vera a formaldehidtől tisztítják meg a levegőt, amelyet a tudósok rákkeltőnek tartanak. Ez az anyag általában a szőnyegekben, a kanapék kárpitjaiban van jelen. Ha huzamosabb ideig jelen van a formaldehid a légtérben, akkor szem-, torok- és orrirritáció, álmatlanság, fejfájás léphet fel.
Aloe vera,  filodendron azokat az ártalmas anyagot vonja ki a levegőből, amelyet a fabútorok kezelésekor használnak. A sárkányfa a festékeknél használt illóanyagokat, valamint a benzolt semlegesíti.
A páfrány párásít, így a száraz levegőt nedvességgel dúsítja, viszont, ha macska van a lakásban, akkor nem szabad páfrányt tartani, hiszen a levelei megmérgezhetik a cirmost.
A csüngő csokrosinda képes arra, hogy pár nap leforgása alatt 90 százalékban kiszűrje a levegőből a formaldehidet és a szén-monoxidot.
A vitorlavirág tisztítja a levegőt, főként a cigarettafüst ellen hatásos, remek szobanövény irodákban, de a hálószobában is tarthatjuk.
A flamingóvirág főként a konyhában jó, hiszen még időben kiszűri az ammóniát a levegőből, mielőtt az a szobába jutna.
A pozsgafa, vagy majomfa főként a negatív energiák megszüntetésért jó, ezért ha nem találjuk a helyünket a szobánkban, idegesek és zaklatottak vagyunk, akkor szerezzünk be egy pozsgafát.

*******************************************

Megpróbáltam a sajátjaimat is lefotózni, nem mondom, hogy dicséretes eredménnyel, de hát ilyen képeket tudtam csak a rendelkezésemre álló fényviszonyok mellett készíteni: 





6 megjegyzés:

  1. Ezek annyira jók! Igyekszem én is főleg a hálóba olyan virágokat tenni,amik jót tesznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meglepődtem -amikor ezt a tanulmányt olvastam - mert ugyan tudtam, hogy a virágaim nem "mérgezőek" - de azt azért nem, hogy pont "véletlenül" csupa hasznos virággal élek együtt.

      Törlés
  2. Nálunk is hasonlók vannak, csak a mérgező levelűeket likvidáltuk a gyerekek miatt anno. Szegény páfrányom tönkrement, pedig óriási volt és gyönyörű.:( Viszont a hatalmas hibiszkuszok most is virágoznak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem sajnos a hibiszkusszal nem volt sose szerencsém - valami miatt - tán nem szeretett itt lenni (vagy én nem szerettem eléggé?). Mindig valami baj volt vele, aztán meg kezdte kinőni a lakást, és ha rájött az ilyen-olyan betegség, akkor meg ronda volt, szóval elajándékoztam valakinek - de aztán ott se élt sokáig. Hiszek abban, hogy a virágot szeretni kell, mert érzi. Ha nem szereted, azt is.

      Törlés
  3. És akkor a kedvenceim, a kaktuszok, semmire sem jók? Meg vagyunk sértődve! (HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, bocsánat, nem kerestem "rájuk"...
      Tessék:
      http://www.vitalland.hu/nopalin
      ezen a címen találsz pár jó tanácsot. Én sem tudtam ezekről....

      Törlés