2017. február 14., kedd

Angster Józsefre emlékezve

A pécsi Angster emlékmű  (Pécs,Esze Tamás u.5. Nyugati várfal-sétány)

Bizony sajnálom, de én nem tudok erre az előadásra Budapestre utazni. Fogalmam nincs, van-e olvasóim között budapesti lakos, de ha igen, ajánlom ezt a  nagyon érdekesnek ígérkező előadást, melynek meghívóját ma kaptam.


A gyáralapító Angster József
Akire emlékezünk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Angster_J%C3%B3zsef_(orgonak%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91,_1834%E2%80%931918)

Élőkép Színház:

Angster re-generációk

Egy orgonaépítő dinasztia sorsa – interdiszciplináris előadás, 90 perc

BEMUTATÓ
  2017-ben ünnepeljük az Angster József által 1867-ben Pécsett alapított orgonagyár 150 éves évfordulóját, ebből az alkalomból és a gyárnak emléket állítva születik ez az előadás. Belső drámáját az Angster gyár két azonos nevű, ám ellentétes sorsú vezetőjének élete és kora adja: a kácsfalusi német anyanyelvű gyáralapító még a monarchia idején erős hittel, tehetséggel és szorgalommal felépítette Közép-Európa egyik leghíresebb orgonagyárát, míg két generációval később nagyapám - aki idén lenne 100 éves - hivatását derékba törte a kommunista diktatúra. Az előadásban a család és a gyár történetéhez köthető események, sajtóanyagok és a gyáralapító önéletrajzi írásának részletei elevenednek meg, illetve installációk, kép- és hangfelvételek segítségével idézzük fel az Angster hagyományt és az orgonák égi hangját. (B.Zs.)

Koncepció, látvány, rendezés: Bérczi Zsófia
Szereplők: Grégory Chevalier (id. Angster József), Kalmár Ákos (ifj. Angster József), Hrotkó Heléna, Kontúr Balázs, Takács Máté, Varga Kristóf
Riportalanyok (felvételről): Angster József, Angster Judit, Budavári Attila
Díszlet készítő: Tankó Barnabás, Tankó Károly
Jelmez készítő: Fodor Krisztina

Külön köszönöm Angster Erzsébet, édesanyám együttműködését és segítségét!

Az előadás a következő szöveges művek felhasználásval készül:
ifj Angster József: videóriportok és ANGSTER c. könyve
id. Angster József: Életrajzom (részletek)
Wallinger Endre: Rekviem - egy orgonagyárért (Újtükör, 1987)
Bükkösdi László: Volt egyszer egy Angster orgonagyár, riportfilm (1987)

Egy magyar művész közelgő jubileumára, Bécs, Industrielles Welt-blatt, 1887
Deáky István (Angster Emil unokája): Óda az orgonaépítő Angsterekhez

Az előadásban felvételről Diana Bish, Hajdók Judit, Király Csaba, Leányfalus Vilmos, Szamosi Szabolcs, Tim Preukschat és Varnus Xavér orgonajátékát illetve Angster Erzsébet hegedűjátékát halljuk.
Volt egyszer egy Angster orgonagyár (riportfilm)
helyszín : Bethlen Téri Színház - 1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
időpont : 2017. február 22, szerda, 19.00

információ : 
info@bethlenszínház.huhttp://www.bethlenszinhaz.hu/
telefon : +36 1/342-7163, +36 20/291-6690
jegyár : 2000 Ft / 1500 Ft

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűen összeszedted, köszönöm! A FB-on is láttam egy kis filmet, ahol orgonál, az unokája tette fel - ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem láttam a filmet, de úgy gondolom, az 1917-2012 között élt Angster József unokája tehette fel (Bérczi Zsófia)Ha ő, és ha jól számolom, akkor ő a gyáralapítónak az ükunokája.

      Törlés
    2. Úgy van, bizony! :) Már megnyomtam az entert, mikor leesett, hogy másról beszélek!:D Zsófi mondta bizony, hogy most lenne 100 éves Nagyapó. Születésnapja alkalmából készült a rövidfilm.

      Törlés
    3. Képzeld, azt írta a Zsófi, hogy ha minden sikerül, akkor az előadást lehozzák Pécsre is !! Nagyon örülök, ott a helyünk !

      Törlés
    4. Az tényleg szuper lenne! Ma olvastam a FB-on is, átküldöm.

      Törlés
    5. Köszi. Irigylem Múltmentőt, neki már megvan a jegye a pesti előadásra !

      Törlés
  2. Köszönöm az ajánlást. Rögtön jelentkeztem is rá, alig pár száz méterre van tőlünk. Épp ideális hétköznap esti program.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tényleg sikerül elmennetek - örülnék, ha írnál az előadásról nekem.

      Törlés
  3. Szép munka ! ( Esetleg van ez is http://www.livingpicture.org Bocs' tudom nem így kellene beírni, de most csak ennyire futotta - nekem. )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ennek az ÉLŐKÉP színháznak(vagy nem tudom pontos meghatározását) az alapítója a Bérczi Zsófia aki a gyáralapító ükunokája.
      Megszereztem az Angster József által írt "Angster" (A pécsi orgonagyár és a család története) c. könyvet, majd kölcsönadom.

      Törlés
  4. 2010-ben, amikor Pécs volt Európa fővárosa elmentünk néhány kiállítást megnézni. Akkor a várfalon vagy a várfalnál volt az Angster emlékmű, ami nagyon tetszett.
    De mintha az, nem ez lett volna.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jól emlékszel, az első változat az Északi Várfal-sétányon állt. Nem tudom, megvan-e még,tavaly nyáron még ott volt - és azt se tudom, mi lesz a végleges sorsa. Megrongálták és nem is a legjobb hely volt az ott. Ez most új helyen van, az Esze Tamás utcában, a nyugati várfal sétány elején, nagyobb is, és talán jobban "szem előtt" van.Érdemes megnézni !

      Törlés