2017. február 21., kedd

Két kép



Az első pár napja készült, egy négy és féléves rajza, egy autós kirándulásról. Képek - nyilván – az életéből merítve.

A második kb.68 éve készült, vagyis készítettem, és pompásan látszik, hogy nálunk este mindenki olvasott.




Valójában különösebb hozzáfűzni-valóm nincs a két képhez. Kaptam az elsőt, eszembe jutott róla a saját, évtizedek óta őrizgetett gyerekkori rajz-gyűjteményem és ebből választottam egyet, melyet kb. annyi idős koromban rajzoltam, mint a kicsi lány.(Sajnos "térképes"-et nem találtam.)

Nem tudom, máshol divat-e a kisgyerekek rajzát eltenni, megőrizni, nálunk valami miatt ez mindig is szokás volt. És most milyen jó volt visszanézni az ősrégi „alkotásokat” 😌

(Korán kell elkezdeni a fa gyűjtését téli hideg napokra….)



6 megjegyzés:

  1. Már az én lányaim rajzai, meg a mai gyerekek rajzai között is látszanak nagy különbségek, pedig ők nem régen voltak gyerekek.

    Az én rajzaimból semmi nem maradt meg, de én féltve őrizgetem a lányaimét. Már nem egyszer mondták, dobjam ki. Mondtam, míg én élek, soha! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne, ne dobd ki ! Egyszer majd örülni fognak neki. Mert az olyan jó, ha talál az ember néha olyan apróságokat, ami a múlttal összeköti....

      Törlés
  2. Na, igen. Épp' nálunk is aktuális volt... (kedd délelőtt a rajzolás...) Ne is említsem a "régi szép" időket, amikor nem volt filctoll,meg zsírkréta, meg ne is soroljam. (Mellesleg vízfestéket is hozott a nagyobb fiú... de megfeledkezett róla..) :-) Régebbről emlékszem (?)... egy-egy rajzról mi mindent meg lehet(ne) állapítani,- ( pszichológus)-én pl. legelőbb azt vettem észre, ahogy füstölög a kémény... ( ill. elfelejtettem azt is, milyen fák rajzolása mit is jelent - ) - ( a ház körüli rajzolást ne is említsem... szabad-e járdára krétával rajzolni...) (régi történet) - Más : bizony a mi nagyobb fiúnk is egyre többet "ír"... (betűket)- meg a "maga módján" tanulgat "olvasni,"... (bár ilyesmikre sem tanítjuk.) Na, nem bonyolítom, mert "ingoványos terület"... ( "óvónőket" és egyéb "szakembereket" sem akarnék megbántani, én a laikus.) Értsd : épp' említették, hogy a gyerek "rosszul fogja a "ceruzát"... ..és erre "figyeljenek a szülei..." (sic!) Na, ma ennyire tellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit utána néztem annak, amiket írtál - bevallom, nem foglalkoztam a témának ezzel az oldalával - és valójában nem is tudom, hogy igazak-e azok a dolgok, amiket az okos-tojások mondanak/írnak. Mert egy "különös" gyerekrajzon esetleg elgondolkodnék, hogy miért olyan, de egy általam "normálisnak" érzett rajzon nem filóznék és próbálnék belőle következtetéseket levonni.

      Törlés
  3. A gyerekrajzok kincsek!!!!! Én is elrakom és elraktam .:)Fontosnak tartom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyan nem a pszichológus szemével nézem, de fontosnak tartom tudni, hogy egy 4 éves milyennek látja a világot. Mert lehet, van mélyebb mondanivalója is, amit a pszicho-tudósok megfejtenek, de azért "átjön" más, az egyszerűbb ember számára is.

      Törlés