2017. február 22., szerda

Luxus-lakoma: töpörtyűs pogácsa

Nem tévedés, igenis a luxus kategóriába számítható, mert 1 kg. töpörtyű ára már 3000.- Ft  felett van….
Az idejét se tudom, mikor ettem utoljára – hát luxusoztam kicsit…
„Mert megérdemlem…”

 
Ennyi lesz az alább leírt mennyiségből

Jó, nem kell a tésztához egy kiló, csak 35 deka töpörtyű, de akkor is nagyon drága… Az én receptemben  a következő alkatrészek szükségesek még:  
5 dk élesztő, ½ kg liszt, 5 ek. bor, 15 dk Rama, 1 dl tejföl, só (kóstold meg a tésztát, aszerint tegyél bele…) és esetleg még tej, hogy jól gyúrható, de lágy tésztát kapj.
Jól össze kell gyúrni, majd kb. ujjnyi vastagra kisodorni, rákenni a darált töpörtyűt, feltekerni, két végét befelé hajtani és fél órát pihentetni. Ezt a nyújtás-tekerés-hajtogatás-pihentetés műveletet még kétszer meg kell ismételni fél-fél óra szünettel.

Aztán máris kockázhatod a tetejét és szaggathatod. A tepsiben még egy ideig érdemes keleszteni, végül a tetejét tojással megkenni.  Forró sütőben kb. 15 percig kell sütni. És figyelem: nem kell/szabad takarékra tenni, lassan sütni, mert akkor nagyon száraz lesz.
Osztogattam belőle, de maradt nekem is. Pár darabot betettem a mélyhűtőbe, a kis grillezőben pompásan fel lehet melegíteni/újítani. 
Most egy ideig lenyugodtam a töpörtyűs pogácsát illetően… 😋









10 megjegyzés:

  1. A múlt héten sütöttem én is, s sajnos ettem is belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nem tartozik a diétás ételek közé :-(
      Pedig olyan finom !

      Törlés
  2. Bevallom a töpörtyűs változat sosem volt ínyemre. Viszont a töprtyűkrém, az igen. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicces! :- ) Pontosan fordítva vagyok - én meg a krémet nem szeretem. Igaz, az az én elméletem, hogy gyerekkorában ki mit szokott meg, többnyire azt szereti. Nálunk sose volt töpörtyű krém, pedig volt idő, amikor vágtunk disznót, sőt a töpörtyűt, hogy elálljon, a zsírosbödönben, zsírban tárolták - hűtőszekrény akkor még nem lévén....

      Törlés
  3. Mari Te OCCsón vetted...mert a csarnokba 2500 forint... de valóban nagyon drága...Én inkább csak töpörtyűnek szeretem...,, Pogácsát simán imádom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elképesztő árak vannak ! Nem értem egészen pontosan, hogy ilyen "munkás-paraszti" ételnek miért ekkora az ára. Ha csak nem azért, mert manapság már inkább "hús-disznókat" nevelnek. Legalábbis nekem azt mondta egy hentes, hogy azért nincs, vagy ha van, azért ronda, vékony a zsírszalonna, mert ma már másféle disznókat nevelnek, mint rég....

      Törlés
  4. Nem tudom, mennyibe kerul a zsirszalonna, de 1 kg- t kisutve talan 15 dkg toportyu lesz. Plusz munka, energia, szallitas es maris megvan, miert ennyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom... A zsírszalonnából azért valamennyi zsír is lesz, és annak is 1000.- Ft a kilónkénti ára. A zsírszalonna meg olyan 600 körül van...Én azért a töpi 2300 vagy 2500-as kilónkénti árát sokallom. Igaz persze az alapanyaghoz most nem számoltam hozzá, amiket még írtál, a munka- és szállítási, stb. költségeket...
      Mindegy. Én akkor is drágállom.Persze, nem kötelező hetente töpörtyűs pogácsát sütni.

      Törlés
  5. Én is drágállom, csak a tisztánlátás kedvéért írtam. Viszont egy életünk van, és ha kedvünk támad töpörtyűs pogira, akkor együnk. 1-2-szer egy évben nem akkora durranás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Együnk ! Én is ezt gondolom. :-)
      Évente egyszer-kétszer....."mert megérdemeljük".

      Törlés