2017. február 17., péntek

M 21 Standby



Tudom, hogy Pécsről nincs túl sok olvasóm, így aztán nem is azt ajánlgatom, hogy menjetek el a Zsolnayba, az  m21-be. (Sose bocsátom meg, hogy nincs neve ennek a  kiállítótérnek…)
Én nagyon élveztem, dacára, hogy meglehetősen „különös” kiállítás. Nagyszerű és részletes szöveg olvasható itt az alkotókról és a művekről, én csak kicsit egészíteném ki és én is mutatok pár fotót:





Ez volt a "csúcs" alkotás, vagy negyed órát álltam előtte és minden szögből lefotóztam. Abszolút inspiráló - nekem azonnal mindenféle gondolatot indított be a fejembe. Az egész "romhalom  koronája" az a csepp kicsi virág....
Van remény.... ?
(Kuti László néhány más jellegű alkotása itt látható:  https://www.kozterkep.hu/a/951/Kuti_Laszlo.html)




Ez volt a második helyezett. Eszedbe jutott volna, hogy bagolyköpetből "alkoss" bármit is ??? Csak azt szeretném tudni, de nagyon, honnan szerezte be az alapanyagot ?
 
Hogy miért érdemes a kötelező öt éven túl is tartogatni a befizetési csekkeket ? Hát ezért !






Voltak "szobor-szerű" szobrok is....



Standby =  tartalék, készenlét, készenléti üzemmód
Nos valami ilyesmire kell készülnünk, amik itt képletesen, átvitt formában kerültek megfogalmazásra, megmutatásra....Érdemes az üzeneten elgondolkodni. Érdemes a kiállítást megnézni.  




18 megjegyzés:

  1. Megint csak azt írhatom, hogy dicséretes.
    Ne vedd kritikának (igaz,te nem Facebookozol)- bár ott is lehetett látni képeket,- (nem ez a lényeges) - hanem inkább az, hogy (pl. az elmúlt 2 napban) - bizony nem ez a kiállítás volt a fő téma a pécsi "újságokban." ( online) - ( ne soroljam a sok "jövőképet"... és a milliárdokat... és inkább se' semmit. )
    (2) Tetszett a "sárga csekkes alkotás"... kár,hogy senki nem emlegeti (rajtam kívül ?) - mennyivel olcsóbb lenne a "fehér csekk"... (Jut is eszembe (...) hamarosan kapjuk a 2 "sárgát..." :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglepett, hogy a neten szinte az összes alkotásról van fotó - nem szoktak ilyen alapos látogatók járni az m21-be...Azért is nem fotóztam, vagyis tettem ide fel többet.

      Törlés
  2. Koszi a tarlatvezetest! Erdekes volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden kiállításon van legalább 1-2 alkotás, amiért érdemes a 250.- Ft-ot kifizetni (itt nem ingyenes a 70 fölöttieknek semmi).
      Közel is van, kellemes időtöltés is - megyek....

      Törlés
  3. Egyszerű beszerezni a bagolyköpetet,ha tudjuk,hol alszanak.Egyszer a temetőben voltam a szülőfalumban,majdnem rám esteledett.Rákezdett huhogni a bagoly egy sűrű fáról.A csendben jól meg is ijedtem.Odamentem megnézni őkelmét.Ketten voltak.A fa alatt terítve volt vastagon a bagolyköpet.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy te miket nem tudsz :-)
      Életemben nem láttam még ilyent, pedig azért jártam néha erdőben. Bár ezek szerint nem bagoly-lakta helyen....
      Komolyan mondom, nekem az fordult meg a fejemben, hogy az "alapanyagot" az alkotó tán az állatkertből vette...

      Törlés
    2. Nem feltétlen kell erdőbe menni, sőt én ismerek olyan falut Pécstől pár kilométerre ahol a falu utcáján hatalmas fenyőfák voltak...Nem egy ház előtt lévő fenyőfán naponta 12-16 bagoly tanyázott éveken át! Alattuk mintegy méter átmérőjű körben vastagon tele bagolyköpettel. Szóval lehetőség akad bőven a begyűjtésre. :-) Szó se róla remek installáció készülhet belőle! Semmi meglepő nincs benne! Emlékszem a 70-es években egy Budapesti kiállításon csiszoló papírra emberi ürüléket tettek!
      Micsoda siker volt! :-) Én már semmin nem csodálkozom....

      Törlés
    3. :-) Igen, a "művészek" fantáziája határtalan.
      Ez a baglyos dolog izgat, fel nem foghatom, hogy miért nem "találkoztam velük" én még eddig...Pedig hát a Mecsek-oldalban születtem/éltem, most se a belvárosban lakom.

      Törlés
    4. Jót nevettem rajtatok, avagy a bagolyköpet sikerén.

      Törlés
    5. Esküszöm, nem értem... néha írok valamit, ami olyan "semmiségnek" tűnik, aztán jön rá 20 komment. Máskor meg, úgy érzem, komoly mondanivalóm volt - és jön két komment.
      Érdekes ez a blogvilág...
      Érdekesek vagyunk mi, emberek....

      Törlés
  4. Meg is nézném, ha ott laknék. Jópofának tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy Tselszinek is írtam, szeretek eljárni ezekre a közelemben lévő tárlatokra - függetlenül attól, hogy miket és kik állítanak ki. Mindig akad a sok furcsaság és "nekem-nem-tetszik" között, olyan, amiért megérte elmenni.

      Törlés
  5. Nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet a kiállítás.. Kicsit? fura...A bagoly köpet...én sem láttam még sosem, de hogy abból legyen kiállítási tárgy készüljön hmmm érdekes........

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen világban élünk. Furcsa, érthetetlen - néha talán zavaros, de itt vagyunk, élünk ! És hát sokan vagyunk, emiatt sokfélék vagyunk.Én szeretem az olyan dolgokat, melyek gondolatokat indítanak meg a fejemben.

      Törlés
    2. Én egyszer egy olyan kiállításon voltam: Mentés másként, vagyis régi, kidobott, stb. tárgyak a művész szeme és keze által új és művészi alkotásként jelentek meg. Azok közt volt néhány szenzációs, de bagolyköpet nem.

      Törlés
    3. Komolyan mondom, cseppet sem undorító. És nem büdös és egyáltalán... Ha azt írták volna rá címnek, hogy "Gömbölyű álmok" és nem szerepelt volna sehol sem a bagolykaja végtermékének neve - nem éreznétek ezt...Kéremszépen ez az előítélet :-) :-) :-)
      A viccet félretéve: higgyétek el nekem, benneteket csak a cím zavar.
      Tavaly volt egy kiállítás, ahol légylárvákat állították ki - hát az valahogy nekem is megforgatta a gyomromat. Az a sok féreg "megindította" az agyamat, és rögtön eszembe jutott, hogy láttam már dögtetemen/ből kibújó légylárvákat...
      Aztán csak csak tovább néztem őket és rájöttem, hogy "annyira" nem rondák. És továbbgondolva: hát Kínában ilyesmiket esznek... Szóval megszokásaink rabja vagyunk.És ez nem szégyen. Tény.

      Törlés
  6. Az az első "kiállítási tárgy" ööööö, csóváltam a fejemet meg nevettem is :) nekem tudod mi volt a legelső gondolatom? egy elhanyagolt hétvégi ház kertje, udvara, ahol félkészen áll minden, ott vannak az alapanyagok meg használati tárgyak és várják a folytatást...

    A többiről meg: az emberi képzelet határtalan és néha furcsa, vagy furcsán érdekes? ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szövegben nem írtam ki, de a fotón látszik, hogy az alkotás címe: Sziszüfosz udvara.
      https://hu.wikipedia.org/wiki/Szisz%C3%BCphosz
      Ez annyira pompás és találó cím, hogy ez, - miképp írtam is, a romhalom sarkába ültetett kicsi, reményt sugalló virág - engem nagyon megragadtak. Igen. Pont ilyen az élet. Pakolgatunk mindenfélét, miközben beszövi a pók, ráhullik a falevél, belepi a por, de valahol egy ici-pici reménysugár mindig akad. Ezért érdemes/tudunk élni....
      Én gyakran járok ide kiállításokra és néha csak állok és nézek ki a fejemből: hogy jut ilyesmi valakinek eszébe ???
      Hát igen, én nem vagyok semmiféle művész, csak egy egyszerű szemlélődő. Így aztán van ami tetszik, van ami megérint és van amire kifejezetten haragszom, vagy rútnak látom. 250.- Ft-ért jó kis szórakozás egy csendes vasárnap délutánon!

      Törlés