2017. február 12., vasárnap

Retek-ügy

Szeretek kísérletezni....Ha már a hernyókával hagytam abba a mesélést, hadd folytatom, ha nem is vele, de az ő "virágoskertjével"....Vállalom a nevetségessé válást…
                                                                      *****
Mert ugye a hernyókám a reteklevelet ette-szerette, és a retek felső pár centis részét levágva, egy kávéscsészében nevelgettem neki. A hernyókát beeresztettem a muskátlis-cserép földjébe – a retek meg itt maradt. Olyan szép zöld volt. Nem volt szívem kidobni…

 
(A búza a macskák téli "fűpótlója".)

Itt a bimbó !
10 nap múlva....(febr.19)


És tessék, elmúlt egy hét és az én retek-maradványom virágot hoz…
Nézzétek meg – ezt a (szerintem) csodát ! Hogy a természet mire képes. Hogy abban a kis csutkában – amit egyébként a szemétbe dobunk – micsoda élni-akarás van ! Hogy még így is, ilyen reménytelenül is teljesíti, ami belé lett programozva.

A gyökér fölötti résznek – elegendő nedvesség és idő megléte esetén– leveleket és virágokat kell hozni – majd magot érlelni, hogy folytatódhasson a körforgás, az élet.….Ez a feladata, életcélja.
És ő engedelmesen megteszi. Megteszi, pedig nincs sok esélye arra, hogy a magját meg tudja majd érlelni, sőt tán a hernyóból sem fog kikelni a darázs, hogy beporozza…
Én tudom, hogy teljesen reménytelen.
Ő még nem tudja, de hiszi, hogy van értelme a  küldetést beteljesíteni…

Drága kicsi retek, annyira sajnállak.
Nem tudok rajtad segíteni.
Megettem  a jövődet…



23 megjegyzés:

  1. Olyan szépen írtál a retekről. Én retekmagokat szoktam hajtatni. A retekcsírát nagyon szeretem salátához, szendvicsbe. Nagyon finom, és állítólag egészséges is. Legalább is az embernek. Ezek után már nekem is lelkiismeretfurdalásom lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, ezt kipróbálom. És látom, alant Tiff is írt egy érdekes receptet, lehet, feláldozom az egyiket és megkóstolom a levelét. Mellesleg egy harmadik retket épp most fogyasztok, annak a zöldjét se fogom eldobni...

      Törlés
  2. Lehet,te már tudsz valamit ? - jövőkép ? Főleg,hogy olvastam/láttam milyen gondok vannak pl. Angliában is. Pl. egy ember 3 db. salátát vehet a boltban és más zöldségfélék is nehezen vagy nem kaphatók.
    Régebben olvastam ( zöldségtermelés az űrben) zöld,kék és piros fény is segíti a növekedést. Legutóbb pedig azt olvastam, hogy paradicsomot is termelnek az űrben. (valami külön erre a célra készült eszközön. (2) Gondolom a "csutkádnak" nem adtál"tápszert," - szemben azzal, ahogy - napjainkban - (föld nélkül) csak tápoldatban nevelnek jó pár növényt. (mi meg megesszük) (3) Mintha ( elfelejtettem) azt is olvastam volna a napokban, a zene is jót tesz a virágoknak. (?) - talán a zöldségeknek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Angliában nincs saláta ? Olvassák ezt a magyar zöldségtermesztők ? :-)
      Igen, a vízben termelt zöldségnövényekről én is láttam már filmet, s mióta a kis piros "hónapos retket" vízben növesztik, szinte sosem kukacos. Lehet, hogy a kukacok helyett valami klassz kis méreg van bennük ?
      Zenélni még nem próbáltam a retkeimnek, de ettől függetlenül nagyon szépen, szinte szemmel láthatóan nőnek.

      Törlés
  3. Ma hallottam a rádióban, egy igazi gourmet mesélte, hogy imádta a retket és elkezdte termeszteni. Aztán valahogy véletlenül megkóstolta a levelét, zöldjét, és annyira ízlett, hogy azóta csak azt eszi, a retket eladja. Ő is azt mondta, hogy nagyon egészséges.
    Ez az élni akarás valóban megható. Biztos hogy így van "kódolva". Ne szomorkodj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki fogom próbálni a reteklevelet. Fentebb írtam, egy harmadik is várakozik, hogy részt vehessen a kísérletben. Milyen vicces, hogy az ember ilyen véletlen-szerűen jön rá dolgokra ! (Tán mindenre ????)

      Törlés
  4. Annyira szeretem a növényeket... egy csoda, milyen életképesek.

    Nálunk a komposztba kidobott krumplihéj is kihajtott már, s mennyi termő burgonya volt alatta. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No ez egy újabb ötlet. Ki fogom tavasszal próbálni, eldugok egy kis krumplihéjat a földbe.(ugyanis komposztom nincs) Majd meglátom, mire képes....

      Törlés
    2. Igen, ezt én is tapasztaltam, próbáld ki!

      Törlés
    3. :-) Istenem, mi mindenre is jó egy blog !!! :-) :-)

      Törlés
  5. Nálam a macskák nem eszik meg a búzát. Így én kénytelen vagyok fűmagot vetni.
    Anyu pár éve ősszel egy paprika tövet cserépbe rakott, mert még volt rajta kicsi paprika. Képzeld el, túlélte a telet és a következő nyáron virágzott és tele volt terméssel.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedvelem az efféle kísérleteket és az ezekből eredő "feltalálásokat". Én most egy büdöskével (is) kísérletezek, olyan szép volt tavasszal, véletlenül került egy cserépbe egy mag, s ott kikelt, de késve. Amikor ősszel behoztam, javában virágzott. És most is van rajta (igaz aprócska, de) virág. Nem tudom, mi lesz vele tavasszal, ha kiültetem. Én azt hittem ez afféle "egy nyári" virág. De lehet, hogy mégse...
      A búzafüvet én úgy használom, hogy amikor úgy 15 cm-es, felső 5 cm-t ollóval levágom és milliméteres darabkákra vagdosva az ételükbe keverem. Így mindig megeszik.

      Törlés
    2. PZs képzeld, nekem van 4 éves paprika tövem cserépben és minden évben termett! :) Az idén újat ültetek, mert ez egy nagyon erős darab volt és keveset használtunk belőle. Ajánlom kipróbálásra, ha télen is van napfényes ablakod! Karácsony körül lehullajtja a leveleit, leszedem az utolsó termését és viszem a pincébe. Márc. elején ismét megy az ablakba, locsolom és kihajt. :)

      Törlés
    3. Ilyet se hallottam, hogy a paprikát át lehet teleltetni....:-O
      Most rákerestem: http://hobbikert.hu/magazin/evekig-el-a-paprika-ha-igy-bannak-vele-telen.html
      - és hát ezek szerint is lehetséges.
      Ki fogom próbálni, egy tővel, mert nekem eddig a paprikák valahogy nem akartak sikerülni.Köszi a tippet !

      Törlés
    4. Tiffanylda, megpróbálom, bár nincs pincém. Esetleg a lépcsőház megteszi. :-)
      PZs

      Törlés
  6. Már hordtuk be a virágokat a sátorba, mikor észre vettem, hogy van egy kis pistike a virág tővében, ép nyílni készült... most is virágzik... sosem gondoltam volna, hisz amugy elég érzékeny mindenre a pistike...de hogy télen is pompázon.
    Nem tudom tudod e, hogy a felszedett tormát mikor levágjuk a nyakánál, vissza kell a földbe ültetni... és úgy hajt újra ki és új torma lesz belőle...A természet csodákra képes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, ezt a torma dolgot teljesen elfelejtettem, pedig valahonnan tudtam/olvastam/hallottam...
      Talán mégis meg kellene próbálnom a következő "csutkát" földbe ültetni ? No, majd gondolkodom rajta.....

      Törlés
  7. Néhány éve olvastam egy gasztroblogon a reteklevélről (de elfelejtettem a szerzőt). Azt javasolta, hogy készüljön a reteklevélből krémleves (de csak ha ismert, hogy nem kezelték mérgekkel). Én azonnal kipróbáltam, és fűszerként tettem pl. bablevesbe is, valóban nagyon finom, de csak akkor, ha zsenge.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Bingó ! Hát ez aztán nagyon zsenge. Még ma feltétlenül kipróbálom....

      Törlés
  8. Fantasztikus! Ezért van élet, mert a kódolás ilyen jól sikerült. Lehetne bennünket embereket is kicsit "egyszerűbbre", élhetőbbre kódolni..?
    Kipróbálom én is, még sosem ettem a retek levelét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan mondom, nem tudok betelni vele. Kezdenek kinyílni a kicsi virágok... Megkóstoltam a levelét - kesernyés - de ehető...Próbáld ki, már csak azért is, mert olyan hihetetlennek tűnik, amit írtam, pedig látni fogod, igaz !

      Törlés
  9. Ha mar emlitetted a hernyokadat, elmeselem, hogy nekem egy icipici csigam volt kb masfel evig egy kis muanyag dobozban. A lanyom hozta haza egy esos nap az iskolabol, felmaszott az ablakra, o pedig "megmentette". :) Nagyon szerettem gondozni, minden nap tettem vizes papirzsebkendot ala, hogy ne szaradjon ki, imadta a repat, salatalevelet es en amulva figyeltem az apro szajat ahogy nyitogatja. Soha nem nott meg, nem volt 1cm sem, de olyan nagyra kitudta dugni a kis szarvait. :) Mindig azt ereztem, hogy boldog, mert sokat maszkalt, neha a hazikoja oldalra billent... sajnaltam nagyon, mikor meghalt, de gondolom masfel ev eleg hosszu egy pici csiganak. Jo erzes gondoskodni valamirol, legyen az egy hernyo, egy retek hajtas, egy pici csiga. Ez az elet maga, es ezek az apro oromok simogatjak lelkunket... Koszonom, hogy meghallgattal, Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvastam soraidat ! mert jó tudni, hogy másnak is vannak hasonló "dolgai" - van aki retket, van aki csigát nevel.
      Mellesleg - ha nem meztelen - én kedvelem a csigákat - valamiféle csoda-lénynek tartom őket és cseppet sem undorodom tőlük. A földigilisztától se. Gondolkodtam már rajta, talán mindez azzal magyarázható, hogy nagyon szerencsés voltam: egy óriási kertben nőhettem fel, maximális természet-közelségben. Már gyerek koromban is érdekeltek bizonyos dolgok (pl. mohák, fakérgek) - és az érdeklődésem a természet csoda-dolgai iránt máig megmaradt.
      És máskor is szívesen "meghallgatlak" ! :-)
      Törlés

      Törlés