2017. február 24., péntek

Szenzációs hír: kis szépséghibával




Tele-vele-a-net.....
http://ujszo.com/online/panorama/2017/02/23/het-a-foldhoz-hasonlo-bolygot-fedeztek-fel Többek között itt is olvasható, a felfedezés, hogy valahol van "a közelben" Földhöz hasonló bolygó. 

Egy aprócska szépséghibája van a dolognak, a Trappist 1 nevű  csillag tőlünk 40 fényév távolságra van.
Egy fényév:  9,460529 × 1015 m = 9,4605  billió kilométer

Én olyan nagyon nem izgulok/reménykedem, hogy hamarosan el tudunk ide jutni…. Hiszen még a "közelben" lévő Hold eléréséhez is - ami tőlünk csak 1,3 fénymásodpercre van – az Apolló 11-nek  pl. 3 napra volt szüksége.  A Nap is „csak”  8,3 fénypercre van a Földtől.
Szerintem az ember agya fel se tudja mérni, mekkora az a 40 fényév….
Majdnem a lehetetlen.

De azért nagyszerű hír, mert az is "valami", hogy tudomást szereztünk a létezéséről. Legalább "ellátunk" már addig. És ha arra gondolok, hogy nem is olyan régen, még laposnak képzelte az ember a Földet - akkor azért elég szépen haladunk előre.
Ki tudja ? Hátha egyszer majd mégis csak sikerül.....

10 megjegyzés:

  1. Gyerekek miatt csak a töredékét hallottam.... Szenzációs felfedezés,van élet a Földön kívül ? (nem tudom,működik-e ?) (nem épp' a legjobb onlineből idéztél,- igaz nem olvastam el.) Úgy vagyok én ezzel... az ilyen (ekkora) számok, a távolság vagy az idő... eléggé nehezen "képzelhetők el." Azért nem egészen olyan rakétával (űrhajóval) mennének, mint pl. a régiek,vagy a maiak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem találják ki hamarosan az "időutazást" - akkor nem hiszem el, hogy oda lehet jutni valami "közönséges" űrhajóval. Még ha extrém kivitelű is.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Ugyanez van leírva az általam megjelölt cikkben is.

      Törlés
  3. A napokban keresgéltem ,hátha találok valamilyen csillagászati érdekességet és itt van! :) Gondoltam is rád.:) Olyan jó,hogy hozol ilyen témát!!!!Szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel érdekel a csillagászat, felfigyelek minden ilyesféle hírre. Pláne egy ilyenre - aminek elég jó sajtóvisszhangja van.

      Törlés
  4. Az az igazság, mikor ilyen nagy számokkal dobálóznak, csak legyintek. Érdekesnek érdekes, el is olvasom, meg is nézem, de itt megállok.
    Az emberiségnek ez még elérhetetlen a mai fejlődési szinten. Amikor meg már elérhető lesz, már nem érdekel :D mert már a porom sem lesz meg :)

    Amúgy meg...egyáltalán nem biztos, hogy örülnének nekünk ott a 40 fényévnyi távolságban, ha van élet :) meg mi ott az élet fogalma? szóval, vannak bennem kérdőjelek azért rendesen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, itt a bibi: tényleg nem tudjuk elképzelni emberi léptékkel gondolkodva ezeket a távolságokat.És a másik, hogy többnyire "ember-központúak" vagyunk, csak arra tudunk gondolni, hogy ott is hozzánk hasonló lények vannak - ha vannak. De mit látsz némelyik sci-fiben: akik hozzánk jönnek, többnyire ijesztőek, agresszívek, támadók - tehát védekezni kell ellenük. És ha esetleg ott ránk is így gondolnak ? És ha esetleg még igazuk is van ?
      Áh, mese szinten van még ez az egész - nem a mi feladatunk lesz se az űrutazás megoldása, sem a kapcsolatfelvétel...még jó ideig.

      Törlés
  5. Én is olvastam több helyen is - gondoltam is Rád - igaz csak felületesen. Jól emlékszem 7 darab Földünkhöz hasonló égitestet "találtak"? De miért csak most? Hisz mióta kutatják az űr titkát... a 7-ből már korábban is felfedezhettek volna egyet... Remélem csak jót hoz, noha nekünk már szerintem nem oszt, nem szoroz. Bár soha nem mondd, hogy soha. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában ez engem is meglepett, hogy "miért csak most?" - De bizonyára a NASA-nak megvan erre a megfelelő válasza. Vagy nem tudtunk idáig elmenni, vagy ellátni, vagy esetleg valami miatt eddig nem is akarták tudtunkra hozni. Minden lehetséges.

      Törlés