2017. február 25., szombat

Történelmi éghajlatváltozás




Csak pár perces interjú volt tegnap este a 3SAT tévében az íróval – de annyira felcsigázta a fantáziámat, hogy nem tudok lenyugodni. Bár tudnám, hol, kinek kellene „szólni”, hogy EZT A KÖNYVET mindenképp fordítsák le magyarra !
 
Szerintem nagyon érdekes dolgok vannak benne. Az író párhuzamot von régebben történt meteorológiai  és történelmi események között, s ezeket elemzi a könyvében.
Németül találtam csak róla leírást, de a németül beszélőknek mindenképp elolvasásra ajánlom. De még a Google fordítóval is érdemes kísérletezni – abból is „átjön” valami ebből a hihetetlenül érdekes témából.

1600-1700 között, három generáció alatt, hatalmás változások történtek az európai társadalmakban. Ami feltűnő, hogy ez  a változás egybeesett a kis jégkorszakkal. Ez azt sugallja, hogy létezik egy ilyen kapcsolat.

Tulajdonképpen ez a természet törvénye: Ha a környezet változik, változik minden vele együtt. És most ismét egy  nagy éghajlatváltozás  folyamata zajlik – s ezzel egyidőben a világban is megkezdődtek a változások.
Akkor az időjárás változása miatt katasztrofálissá vált a mezőgazdasági termelés, ebből fakadóan az élelmiszer ellátás. Az éhínség miatt zavargások törtek ki. Ha a mezőgazdasági már nem működik, nem működik semmi.  

És mi volt erre a válasz?
Ha rossz volt termés, az azt jelentette: Az Úr nem elégedett velünk. Bűnbánatot kell tartanunk, körmeneteket, elégetni a boszorkányokat.
Aztán a 17. század folyamán  lassan megváltozott a válasz. Az emberek elkezdték keresni a megoldást a természetben. A tudósok kísérletekbe fogtak, eredményeiket már mások is olvashatták.
Szükségessé vált egy újfajta ember, aki tud írni és olvasni és elindult a világ egy más irányba.

Most is valami hasonló előtt állunk – bár másak a paraméterek.
Intelligensen és szolidárisan kell(ene) az előttünk álló változáson átjutnunk.

Nos, nem tudom, vagyunk e már mi (=emberiség) azon a szinten, hogy egy előttünk álló hatalmas válsággal megküzdjünk. Sajnos, az az érzésem, hogy nem túl rózsás a helyzet.



8 megjegyzés:

  1. Meg ne bántsalak... Igaz, arról, hogy kiknek a könyvei jutnak el a "német piacra" ( magyar írók) - tudok esetleg többet (?) - a "fordítottjáról" sokkal kevesebbet. (vagy semmit)Ha "belegondolok" az "egész magyar könyvkiadásba" ... ( és most ne említsem pl. az "Alexandra ügyet"... ) - Elég rég olvastam (újabb) statisztikákat, hogy pl. mit és mennyit olvasnak a magyarok. Kétlem, hogy ez a könyv lenne a "nagy durranás"... de ne legyen igazam ! (2) Épp' nemrég értem haza... (fotózgattam ezt-azt - hazafelé... ( esetleg átküldöm majd a képeket) - igaz, nem akarnék én azokkal sem bármit ( se semmit ) kezdeni. (3) ... Igaz,épp' nekem szokásom mondani, hogy minden relatív... bizonyára az is, hogy ki,milyen szinten van. Amúgy meg közhely, hogy a remény hal meg utoljára... (vagyunk jó páran, akik előbb )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem érdekel a téma - még akkor is, ha holnap meghalok.Érdekel, hogy mások mit, hogyan gondolnak és hogy ez mennyire egyezik meg az én elgondolásommal.Nem azért szeretek ilyesmivel foglalkozni, mert "gyönyörűség számomra" - hanem azért mert jobban érdekel mint a jelenlegi magyarországi témák. (Jóllehet persze, az is része az egésznek.)

      Törlés
  2. Igen,Ez egészen biztos,hogy minden téren nagy változásban vagyunk.A Föld és vele együtt minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném - vagy remélem - hogy én valami komolyabb változást megélek még, de ettől függetlenül érdekelnek mások elgondolásai. Különösen akkor, ha valami már egyszer megtörténttel való hasonlatosságra hívja fel a figyelmet, amire én (kis balga) nem is gondoltam, hisz nem is tudtam. Engem érdekel az ilyesmi (is).

      Törlés
  3. Megnéztem, a könyv új és rendelhető (itt nálunk). Biztos érdekes, megveszem és elolvasom. Azt nem ígérem, hogy lefordítom a könyvet, de megírom majd mi mindennel lettem belőle okosabb.
    Biztos vagyok benne, (írtam is neked pár napja, a klímaváltozás nem feltétlen emberfüggő), hogy ez az ami nagyban befolyásol(hat)ja az életünket.

    Pár napja láttam egy fantasztus felvételekkel teli filmet. Egy tengerbiológus és egy fotós az Antarktiszon kutatták a császárpingvinek életét, a klímaváltozás függvényében annak változásait a déli sarkon. A mélytengeri áramlatok változása - még ha csak egy kicsit is változik - mennyire befolyásolja az ő életüket és ezáltal a többi kontinensét is.
    A film egyszerűen fantasztikus, ilyen felvételeket ritkán látni! Csak ajánlani tudom, címe: Antarktis - Die Reise der Pinguine
    https://www.youtube.com/watch?v=uV9dNocZWPQ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok a véleményedre.
      A filmet megtaláltam, meg fogom még ma nézni, köszönöm az ajánlatot.

      Törlés
  4. Megnézem és köszönöm én is!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, milyen szép és érdekes volt ? Ki hitte volna, hogy a jég alatt ilyen élet van ?

      Törlés