2017. február 16., csütörtök

Valaki mondja meg… (A csend faluja)




http://www.ardmediathek.de/tv/Dokumentarfilm/Das-Dorf-der-Stille/SWR-Fernsehen/Video?bcastId=1105036&documentId=34377022


Kavics küldte nekem ezt a videót, vagy kisfilmet, melyet én nem láttam az adás napján a tévében.
Német nyelvű – de azt hiszem, nem kell ehhez különösebb nyelvismeret, ha annyit megírok, hogy süketen és vakon született gyerekekről szól a film.

Napokig a hatása alatt voltam. És be kell valljam, néha rettentően nyomasztó tud lenni az egyedüllét, hiszen nincs kivel megbeszélni bizonyos dolgokat, melyeknek a hatása alá kerül az ember egy ilyen film megnézése alatt/közben/után.
Csak magamnak tudok feltenni kérdéseket, és az embernek nem is könnyű önmagával vitatkozni. Mert az egyik énem „A kérdés”-re igen-t mond, a másik nem-et.
Kinek mi lenne ilyen esetben a dolga/joga/kötelessége/felelőssége ? Mit ér így az élet ? Élet-e ez így, avagy csak „létezés” ? Megérthetők-e a szülők, akik gyereküket nem vállalták fel ?
A kérdések szúrnak belül – és nem tudok elfogadható választ találni.

Végül aztán - lecsendesítendő saját felbolygatott lelkemet - eszembe jutott egy régi kedvelt mondásom: 

"Sokat téve, sokat tévedsz
Keveset téve keveset tévedsz
Semmit se téve sohase tévedsz."

Nem én/nem most találtam ki - de van benne igazság.




6 megjegyzés:

  1. Ismerek süketen és ismerek vakon született embereket. Ők is ugyanolyanok,mint a látók és hallók, csak bonyolultabb az életük. Az emberek ritkán találkoznak velük, ezért idegenkednek tőlük, vagy félnek, nem tudom.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, ez két külön dolog. Vannak a süketek - akik látnak, vannak a vakok, akik hallanak. De aki se nem lát, se nem hall? Még elképzelni is szinte lehetetlen...Beszélni sem tud - mármint szavakkal.ÉLET ez így, vagy csak vegetálás ? És van-e értelme ?

      Törlés
    2. Nekem Helen Adams Keller jutott eszembe.
      PZs

      Törlés
    3. https://hu.wikipedia.org/wiki/Helen_Keller
      Be kell valljam, sosem hallottam a nevét. De !!! De neki volt közel két éve, amíg látott és hallott valamit a világból - nem sok ez, de a semminél sokkal több. Egyébként pedig szinte csoda-számba megy, amit ő elért - nem véletlen a tisztelete. És igen, kellettek segítők, akik mellette álltak,egyengették az útját. Valóban csodálatra méltó az ő teljesítménye.Köszi, hogy megírtad !

      Törlés
  2. Nagyon megrázó ez a film, nehéz végignézni. Nem lehet tudni, szenvednek-e ezek az emberek vagy boldogak, mert nem ismernek mást. Nagyon megbecsülöm azokat, akik ott dolgoznak és próbálnak velük kommunikálni .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azok az igazán csodálni-valók, akik megpróbálják ezeknek az embereknek az életét valamelyest elviselhetővé tenni.Ehhez valamiféle szent megszállottság kell - máshogy - szerintem - nem megy.

      Törlés