2017. március 2., csütörtök

70kedés - Schubert Péter kiállítása


Az alkotóról információkat innen hoztam, jobban nem is tudnám összefoglalni életútját:

„Schubert Péter Tótfalusi-díjas tipográfus, grafikus villányi származású, Pécsett született 1946-ban, s itt végezte iskoláit is. A Művészeti Gimnáziumban érettségizett, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán kapott üzemmérnöki diplomát.
Szekszárdon és Budapesten a nyomdaiparban dolgozott 1971-től. Közel két évtizedig tagja volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tipográfus-képzője felvételi- és vizsgabizottságának. Ugyanitt több éven át tanított 2015-ig. Jelenleg a Metropolitan Egyetem tipográfusainak képzésében vesz részt.

Főképpen alkalmazott grafikai anyagot állít ki, ami felöleli az elmúlt negyvenöt év fontosabb állomásait. A kiállításon csomagolóanyag-grafikák, logók, emblémák, címerek, könyvek, meghívók, prospektusok, címkék, oklevelek, plakátok, CD-borító- és koronggrafikák, újság- és folyóiratfejlécek, katalógusok, fotók és még sokféle grafikai munka szerepel.
A kiállítás címe 70kedés. Ezt az anyagot Schubert Péter 70. születésnapjára gyűjtötte össze, ez az apropó adta a tárlat címét.” 



A március végéig van nyitva, mindenkinek ajánlom, kukkantson be a Széchenyi téri galériába!

Én nagyon élvezetem a kiállítást: egy rendkívül sokoldalú ember életműve ez tulajdonképpen. És itt aztán van minden a-tól  z-ig, amit a tárgykörben alkotni lehet.
Természetesen – mint minden kiállításon – itt is akadt kedvenc. Ez:
A címe: Időutazás
 
A teljes kép...
...és egy közeli részlet, ill. a helyszín meghatározása

De most legyetek őszinték, bárkinek, még aki nagyon szeret is fotózni – eszébe jutna-e pontosan ugyanarra a helyre  X-szer visszamenni és a legkülönbözőbb évszakok jeleneteit dokumentálni  egy hatalmas patchwork kép-ben ?!
Nekem nagyon tetszett.
A kettes számú kedvenc pedig ez lett: 

Szerintem zseniális....
 
Kétszer is kényelmesen végigsétálva a képek előtt – elgondolkodtam, milyen sokféle anyagot láthatunk itt, mennyi érdekes különös, meglepő ötlet, ennek és annak bemutatására, ismertetésére, reklámozására. Én az ilyen „termékeny agyú” embereket csak csodálni tudom….
Akinek lehetősége van, ugorjon be, érdemes megnézni !
Mutatok még néhányat:  






És egy meglepő és kellemes hírem is van:  a kiállítótér rothadó csatornaszaga valamiképp eltűnt !! Nem tudom, mit csináltak – és azt se tudom, hogy végleges-e a megoldás – de örömmel konstatáltam 😀



4 megjegyzés:

  1. Nem mintha ez lenne a legfontosabb, csak még "élénken él bennem" a PécsOK cikke, a volt Papucs borozó ( a volt Rózsekert "alatt") "szagával" kapcsolatos cikk. (2)A kiállító ( szül.1946) - dicséretes a "termékeny agyúsága," - nem ismételgetném, hogy (akár szobaantennával is) az M5 tv. Kulturális Híradó (naponta) mutat olyan kiállításokat,amin "elcsodálkozom," - értsd fiatalok (!)-és idősebbek alkotásairól is. (határon innen és túl-néha még Pécsről is.)(3) Kérdésedre nem voltam felkészülve... úgy emlékszem, Nádas Péter (író,de kevesebben ismerik,hogy fotózgat is (?) fotózott valamilyen fát (?) - minden nap,- vagy valami ilyesmi. (3) Én pl. kb. 10 éve (?) vagy tudom is ... járok vissza egy fához,megyek el mellette, igaz, nem azonos helyről fotózgatom, mert anno az E-ON "derékba vágta (!) - de azóta szépen fejlődik. (4) Na,igen... eléggé időt rabló a távirányító gombját és/vagy az egeret (maus) nyomkodni,hogy "összeszedjen az ember" pl. ilyen híreket is.

    VálaszTörlés
  2. Úgy tűnik elszállt a kommentem... No, akkor újra!
    Szeretem a kreatív embereket, és Sch. P. is az, szívesen megnézném én is ezt a kiállítást.
    IIyen fotósorozatok fotós körökben elég gyakoriak. Egyszer én is elkezdtem egyet egy fáról. Az volt a tervem, hogy a hónap minden első napján, (közel) azonos időközönként készül egy kép róla. Aztán valami okból megszakadt a sor, nem készült el a 12 db-os terv.
    De fejben van több ilyen sorozatom. :-)
    A leggyakoribb a 4 évszakra kiterjedő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nincs zűr, megvan mindkettő, csak ugye van ott jobb oldalon felül a kis megjegyzés, hogy a 2 napnál régebbi kommenteket moderálom - emiatt nem jelent meg azonnal. Az első hozzászólásodat emiatt aztán töröltem is, hiszen másodjára is megírtad.
      Egyébként érdekes gondolat ez az időközönként újrafotózás, el lehet meditálni az élet, a természet és egyáltalán minden körforgásán.

      Törlés