2017. március 17., péntek

Az év madara a tengelicEgész télen alig fogyott a madaraknak kitett mag, eleség, csak a madárgolyókat csipegették lelkesen. Most meg egyik napról a másikra a búza-napraforgó keverékből valaki kieszi a napraforgót. Gondoltam, meglesem már, ki az, aki ilyen válogatós… Hát jöttek feketerigók is, turkáltak az almahéjban, de jött két (vagy kétszer egymás után ugyanaz a) tengelic.
Nagyon szeretem ezt a picurka tarka madarat. Ahogy nézegettem, kerestem utána a neten, látom, idén ő lett az év madara.
Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 25 000 forint !
Hallgassuk akkor kicsit kedves énekét:
Egyébként ezek az év egyéb kiválasztottai:

Az év madara: tengelic
fája: vadalma
rovara: szarvasbogár
emlőse: mogyorós pele
hala: harcsa
gombája: világító tölcsérgomba
vadvirága: hóvirág
kétéltű: mocsári béka


13 megjegyzés:

 1. Hozzám is ma érkeztek, vagy ma fedeztem fel ő(ke)t.

  VálaszTörlés
 2. Annyira cuki! Szeretem a piros kis sapkást.:) Hozzám egész télen jöttek.És még mindig jönnek. Hidegek az éjszakák, emiatt etetni kell még őket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, mitől függ, hogy hol, mikor jelennek meg. Elvileg áttelelők.

   Törlés
 3. Én pl. madáretetőben etetek, nem tudom te honnan,miből.
  Pl. a feketerigó nem megy (nem száll) be az etetőbe.
  Az idén cinke alig volt, a vörösbegyeket sem láttam, leginkább veréb van.Tengelic sem volt.
  Idegesít és utálom, hogy a mag (napraforgó) többségét vadgerlék zabálták meg. Összességében az idei év madár szempontból eléggé silányra sikeredett. Bár gondoltam arra is, hogy majd minden házban van kutya és ott is hozzájuthatnak élelemhez. Meg vízhez is, mert az idén még inni sem jöttek. Ki ne feledjem azt a rohadt macskát,amelyik állandóan az etető alatt settenkedik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Képzeld el, a vadonatúj madáretetőbe valami miatt nem mennek. Semmit nem ettek onnan !!!Cinkegolyó viszont sok fogyott és földről (=feketerigók) az ételmaradék meg az alma.Az én macskáim szerencsére el vannak kényeztetve, télen csak dolgukat végezni járnak ki. :-)

   Törlés
 4. Máskor jöttek nagy hanggal ettek egy-két falatkát és tovább álltak..Idén egy darabot sem láttam...Mostanában alig van ... sőt nincs is cinke az etetőben...A ház utcai résznél ahol fenyőfa fa van, ott élik világukat...odaraktak fészket és az őszapók is.. Egy szem vörösbegy van...
  Veréb az igen... rengeteg...össze piszkitanak mindent

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Természetesen a tengelicről írtam...Az én szavazatom is számított...

   Törlés
  2. Miképp fentebb is írtam, nem tudom, mi volt az idei télen... A vadonatúj madáretetőre/be senki se, szállt, egy morzsa onnan nem fogyott. A cinkék viszont felzabálták az összes cinkegolyót, pedig kétszer is vettem...Kiszámíthatatlanok - már a madarak is.

   Törlés
 5. Tavaly alig győztem pótolni az ennivalót és félbe vágott almákat, mert akkora volt a forgalom, cinkék, ha jól tudom vörösbegyek és tengelicek is jöttek, meg verebek is.
  Az idei télen alig láttam őket, pedig könnyű dolgom van, a macsom jelzi, ha madár van az etető körül.
  PZs
  Mostanában viszont megjelentek a cinkék.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor ezek szerint arra felétek is olyasmi volt a helyzet, mint itt nálam. Nem értem az okát. A maradék magok egy részét felvittem a Mecsekre, van ott egy "állami" madáretető, oda szórtam be vagy 3 kg-t.. Még így is maradat - s ha nem fogy el márciusban, akkor azt is felviszem. Nyáron nem szoktam etetni.

   Törlés
 6. Válaszok
  1. Bajban lennék, ha "kedvenc" madarat (bár mondhatom ezt sok másra is) kellene választanom...

   Törlés