2017. március 10., péntek

Érnek meglepetések

Mi a helyes válasz ?         7 + 7 : 7 + 7 x 7 - 7= ?


Olvasom ezt a hírt: 

http://www.magyarorszagom.hu/matematikai-pelda.html
"Egészen hihetetlen, de az emberek 90 százaléka nem képes megoldani ezt a feladványt, annak ellenére, hogy a legtöbben egyetemet végeztek. Akadtak olyanok is, akik általános iskolában tanítanak, mégsem ment nekik.
A matematikai feladványra az egyik legnagyobb internetes közösségi oldalon találtunk rá, a poszt alatt több mint 5 000 megosztás, és 30 000 hozzászólás volt. A megfejtések között természetesen voltak helyesek is, de a többség rossz megoldást írt be kommentbe."
  



Na most akkor bevallom én is rosszul oldottam meg és esküszöm, nem emlékszem az alábbi "szabályra": (Vajon hányadikos koromban tanultam ? S azóta,  esküszöm még egyszer sem volt szükségem arra, hogy alkalmazzam...)


"..Ha van mind szorzás/osztás és összeadás/kivonás is a műveletsorban, akkor balról jobbra haladva kiszámítjuk az összes szorzás vagy osztás eredményét, majd (mivel ezután már csak összeadás és kivonás maradhat a műveletsorban,) kiszámítjuk balról jobbra haladva az összeadást és kivonást, ahogy azok sorban követik egymást..."
 
Tegyétek a kezeteket a szívetekre, jól számoltátok volna ki ???? (Jó, nem kell megírni az eredményt...) Hát ezért utáltam örök életemben a matematikát. 
Még hogy logikus....És pár napja pont azzal "hencegtem", hogy a négy alapműveletet azért tudom. Hát nem... 


26 megjegyzés:

  1. Utáltam mindig a matekot. Meg sem próbálom.:)

    VálaszTörlés
  2. Minden bizonnyal a matematikához is értő ( tanító?) anyai nagyapám génjeit nem örököltem,-sőt. (Igaz, a rajzolást azt bizonyára tőle.) Én ilyesmikkel sem foglalkozom,- ( főleg,ha más helyeken van megosztva, melyek többsége "adathalász" oldal.)
    Más : viszont a beszéd és az írás (helyesírás) az jobban érdekel... ha tehetem, meg is nézem az m5 tv-n Igaz, változott a helyesírásunk (is ) de lesújtó,hogy mennyire el vagyok maradva. ( helyesírásilag is ) Lassan úgy leszek, mint nagyobb fiam (kiskorában)- Zsolnay módszerrel tanították... (nem szótagoltak) - ha el kellett egy szót választani... hát, inkább új sorba írta... szóval, ha nem tudok egy szót leírni helyesen, bizony keresek helyette egy hasonlót... (kedvelem is a szinonima szótáramat...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1.NEM érdekel hol máshol lehet(ett) még olvasni - én a magam véleményét írtam ide az ÉN blogomba.
      2. Ami a helyesírás változásokat illeti, abban egyetértünk, vagyis én is úgy érzem folyamatos lemaradásban vagyok - de bevallom engem ez sem érdekel. Elleszek már így a hátralévő időben, a mindenféle hibáimmal együtt.

      Törlés
  3. Az, hogy "nem tudod" a matekot, nem nagyon derül ki. De az, ahogyan beszélsz,vagy írsz... az bizony igen ! m5 tv Édes anyanyelvünk ( nem kell megírni az eredményt... :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ? Ki tehet arról, hogy folyamatosan változtatgatnak mindenféle szabályt ? Idézem kedvenc mondásodat: "Nekem már nem trombitálnak"....

      Törlés
    2. (Ki tehet róla ?) ... részben mi magunk (emberek)- a helyesírás változtatása előtt olvasható volt ( régebben is ) "figyelik a lakosságot" (beszédet,írást) és ha úgy érzik,hogy jelentősen megváltoztak a szokások, akkor megváltoztatják a szabályokat. Lásd pl. az ik-es igeragozást... és sok egyéb mást is. (Van valamilyen helyesírással foglalkozó "bizottság" (?) - MTA-nál Bocs',ha nem keresek utána. (2) Nem trombitálnak-hoz : (lehet,nem mutatkozik rajta...) manapság már nem szoktam mindenkivel közölni a... "lesújtó véleményemet" ( az illetőről,vagy a dolgokról - általában.) :-)

      Törlés
    3. No ezt nem tudtam - hogy erre is van bizottságunk - bár hát persze valakinek kell ezzel foglalkozni.
      És hogy a véleményt megírni rizikós, azt bizony én nagyon is jól tudom. Sajna...Igyekszem is komolyabb témákban kerülni.

      Törlés
  4. Mint Mamka, én sem próbálkoznék, és utáltam is. Vagy a matek engem.

    VálaszTörlés
  5. S ma csirkemell volt az ebéd, egy újabb variáció.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy "felpörgettem" a csirkemell piacot :-)

      Törlés
  6. Mi a jó eredmény?? :O :)

    ...csak halkan súgom, ne is nézzetek ide, de nekem is 50 jött ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddigi válaszolók közt te vagy a legfiatalabb, neked még kell is emlékezni ilyesmikre. Majd 15-20 év múlva tedd fel te is a kérdést, persze, addig változtathatnak is a dolgon, ne legyél túl biztos a dolgodban :-)

      Törlés
  7. Apa szerint egyértelmű..... levezette.. 50
    Én mindig utáltam a matekot...amit számolni kell az életbe, azt ki tudom számolni...MÉG...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy a férfiak másképp gondolkodnak és az is lehet, hogy ő még emlékszik arra, mit tanult a suliban....

      Törlés
  8. Szerintem egyszerűbb, ha kirakod a zárójeleket:
    7 + (7 : 7) + (7 x 7) - 7=
    a +7 és a -7 az 0, innen maradnak a zárójelben lévő műveletek.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No de - azt hiszem - ebben a feladatban épp az volt a csel - hogy NEM voltak zárójelek, s aki érti/tudja/ismeri a matematika szabályait, annak nem volt gond a megoldás...

      Törlés
    2. Igen, eredetileg nem voltak zárójelek, de attól még ki lehet őket rakni. Számomra ez volt a megoldás első lépése.
      PZs

      Törlés
    3. Nekem ez (se) jutott eszembe, miképp írtam, sosem voltam egy matek-zseni.De azt hiszem, az alapvető dolog, hogy azt a bizonyos "sorrendet" tökéletesen elfelejtettem....

      Törlés
  9. Belépnék az "utáltam a matekot" táborba, de ezt a szabályt megjegyeztem és tudom a mai napig is (micsoda kivételek). Szerintem általánosban tanultuk még, de gimiben egész biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is általánosba kellett, hogy tanítsák, hiszen alap-művelet. De tudod, mikor jártam én általánosba ? :-) Hát nem tegnap....

      Törlés
  10. Én is csodálkoztam azon a rengeteg rossz megoldáson amit a fb-on irogáltak a vállalkozó kedvűek, pedig milyen egyszerű a szabály,és hogy agyunkba vésték!!Ugynígy csodálkozom az analfabétizmuson is, a kötelező iskolalátogatás (és nem pár éve!!) korszakában!! (HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De látod, aki nem használja, az elfelejti. Vagy amit nem használunk, az elfelejtődik. Mással is van ez így - nem sütök egy sütit évekig, nem emlékszem a receptre... :-)
      És különben miért is lenne nekem fontos a fenti példa végeredménye ? Nyilván ezért is törlődött.

      Törlés
    2. No igen, minek is lenne fontos ennek a példának az eredménye???? én is ezt kérdezem...mondom :)

      Törlés