2017. március 29., szerda

Mesélek a legkedvesebb kristályomról is

És ha már az előző írás kőről szólt, akkor folytatom még egy másik kővel:


Nemrégiben egy nagyon érdekes kutatásról szóló filmet láttam. Atlantiszt keresték és a film nyomán, nekem az az érzésem, hogy bizony meg is találták. És ott, igen, pontosan ott, ahol szerintem leginkább gyanítható volt, Santorin környékén…
De most nem a vulkán-ügyről mesélnék, hanem arról, hogy nemrégiben olvastam ezt is:

Az Atlantiszi kultúra öröksége többek között a kristálygyógyászat: A papok ugyanis akkoriban még kézrátétellel és kristályokkal gyógyítottak. Az Atlantisziak által legnagyobb becsben tartott 12 kristályt és azok hatását már napjainkban is felfedezték...

Atlantiszon, a sziget főtemplomában a 12 szent kőből készült körök középpontjában lakott az isten. A templom közepén állt egy nagy hatszögletű, csillag-alakú, ajtó és ablak nélküli terem, mely teljes egészében arannyal volt bevonva. Olyan szent hely volt ez, ahová soha, senki nem léphetett be.
A 12 szent kristály:  Kalcedon, Smaragd, Berill, Rózsakvarc, Gránát, Ametiszt, Krizopráz, Topáz, Jáspis, Zafír, Ónix, Krizolit.
Ezek  vulkanikus eredetű kövek. http://kismag.blog.hu/2016/01/20/gyogyito_asvanyok_ametiszt


Az én legkedvesebb kristályom az  ametiszt. A kristálygyógyításban használt kristályok többsége ásvány, amely a Föld fejlődésének kihűlési, formálódó korszakában, mintegy 5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett. Amikor kezembe veszem és rágondolok a „korára” – valahogy minden más elveszti a jelentőségét…Azt hiszem igazából nem is tudom, mennyi az az öt milliárd év – csak tartom a tenyeremen, nézem és csodálom…

Íme a mondája: 
Származását egy görög legenda meséli el, miszerint Dionysost, a Mámor istenét egy halandó igen felbőszítette, s megfogadta, hogy ezt megbosszulja a következő halandón, aki útjába kerül. Dühöngő tigriseket teremtett, hogy azok szétmarcangolhassák az első arra tévedőt. Ametiszt került útjába, aki egy gyönyörű ifjú hajadon volt, s Diana istennőhöz igyekezett tiszteletét leróni. Diana, hogy megvédje Ametisztet, egy csillogó kvarcszoborrá változtatta, hogy a tigrisek ne tudják széttépni őt. Dionysos tettének következtében, és a bűntudattól vezérelve könnyezni kezdett. Az isteni könnyek borból voltak, és a tiszta kvarcot lilára színezték, így keletkezett ez a gyönyörű lilás kristály, amit ma ametisztnek nevezünk.


E legendának létezik egy másik változata is, miszerint Ametiszt egy gyönyörű nimfa volt, aki iránt Dionüszosz, a bor és mámor istene végtelen szerelemre lobbant. A nimfa elutasította az isten közeledését, de ő nem hátrált, és üldözte Ametisztet a szerelmével. A nimfa végső kétségbeesésében a Hold istennőjéhez, Artemiszhez fordult segítségért, aki áttetsző kvarcszoborrá változtatta a nimfát, így elrejtve őt. Mikor Dionüszosz megpillantotta szerelme szobrát, megpróbált életet lehelni belé, mégpedig úgy, hogy meglocsolta legnemesebb borával. A szobor ugyan nem kelt életre, azonban lila színűre festette a bor, s így keletkezett az ametiszt, mint ásványkő.

Az ősi görögök azt tartották, hogy ez a kristály megvéd a részegségtől, csillapítja a haragot, és megszabadít a szenvedélyektől. Az ametiszt a kvarc ásvány ibolyaszínű változata. Legelterjedtebb lelőhelye Brazília, de pl. Szibériában, Mexikóban és Kanadában is előfordul. Magyarországon is vannak ám ametiszt lelőhelyek, Gyöngyösorosziban és Telkibányán is találtak már ebből a gyönyörű ásványból.Már őseink is nagy becsben tartották, amulettként hordták, hiszen spirituális erőt tulajdonítottak neki. Az ametiszt a józanság, a tiszta gondolatok, és a bölcs döntések köve. Viselőjét megvédi a részegségtől (az amethüsztosz görög szó jelentése: nem részegítő). Az ametiszt lelki síkon tehát segít a szenvedélybetegségek leküzdésében. Mivel nyugtató hatása van, így stressz és depresszió ellen is alkalmazható. Igen magas rezgéssel rendelkezik, ezáltal segít elmélyíteni a lelki gyakorlatokat és a meditációt. Őseink azt tartották róla, hogy megvéd a mérgektől és a negatív behatásoktól, illetve nem engedi, hogy viselőjét manipulálják. Manapság is erős védelmező tulajdonsággal ruházzák fel, valamint számos írás szól arról, hogy egyensúlyba hozza energiáinkat, s mivel a harmadik szemre is hatással van, így elősegíti spirituális fejlődésünket.

Az ókori Egyiptomban szív alakúra faragták, s halottaik mellé temették ilyen formában. Arisztotelész szerint, ha valaki a nyelve alá helyezett egy darabka ametisztet, majd így fogyasztott alkoholt, akkor nem érezte annak rossz hatásait, vagyis egyszerűen nem lett részeg. Leonardo Da Vinci azt tartotta az ametisztről, hogy elűzi a negatív gondolatokat, és bölcsességet hoz. Néhány legenda pedig arról mesél, hogy a Hold erejével feltöltött ametiszt drágakő megvéd a démonok és az átkok ellen. A középkorban és az ókorban is előszeretettel hordtak ametisztből készült amuletteket, gyógyító hatásaiban bízva. A középkori feleségek gyakran ajándékoztak férjüknek ametisztet, ezzel békességet és hűséget remélve, de ha a kő megfakult, az bizony hűtlenségre adott gyanút. A Buddhizmusban előszeretettel használják a mantrák számlálására, hiszen az ametiszt a spirituális védelem és fejlődés köve is.


Hatással van az álmokra, és segít, hogy könnyebben megértsd ezek szimbólumrendszerét és üzenetét. Fizikai síkon az ametiszt fokozza koncentrációs készségünket, és a logikus gondolkodást. Stressz-oldó és idegnyugtató hatású, de az izomfájdalmakat is csillapíthatja. Erősíti a szívet és az immunrendszert, valamint tüdőbetegségekre is alkalmazható. Bármilyen téren használhatjuk fájdalomcsillapításra, de a fejfájásra kifejezetten jó hatással lehet. Bőrbetegségekre, külső sérülésekre is alkalmazható, de pl. a menstruációs görcsöket is oldja. Szabályozza a bélflórát, vérnyomás-problémákban is segítségünkre lehet. Az ametiszt kulcsszavai: az isteni kapcsolat, spiritualitás, védelem, tisztítás.
A kristálygyógyításban használt kristályok többsége ásvány, amely a Föld fejlődésének kihűlési, formálódó korszakában, mintegy 5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett.

Képek:  http://boldognapot.hu/blog/ametiszt-az-ibolyaszinu-csoda-2/
https://circlelove.co/yari-degerli-ve-degerli-tas-cesitleri-ve-ozellikleri/
http://crystal-information.com/encyclopedia/amethyst-clusters/
http://m.cdn.blog.hu/as/asvanyoromok/image/alapanyagok/ametiszt.jpgAz alábbi linkeken csodás ametiszt kristályok láthatók: 
http://crystal-information.com/encyclopedia/amethyst/
http://crystal-information.com/encyclopedia/amethyst-clusters/ 
http://crystal-information.com/encyclopedia/amethyst-vera-cruz/ 


8 megjegyzés:

 1. Csodálatosak tudnak lenni a kövek és az ásványok, nekem is a kedvenceim. Van is egy kis gyűjteményem belőlük. Lehetne több is, csak már nem tudom hol tárolni, ezért már nem gyűjtök hozzá újabbat, bár néha azért előfordul, hogy ha valamilyen nagyon érdekes vagy különleges követ találok, azt elhozom. Pl. a Marázai Mária-kápolna környékén az erdőben talált mindössze 1 db különleges és fényes kő, amit senki sem tudja megmondani honnan származik, mert ilyen itt nincs.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Keresned kellene egy tapasztalt öreg geológust, hátha ő tudna válaszolni a kérdésre, milyen kő is az ? Vagy tán meteorit ?

   Törlés
 2. 9. napja nézegetem - utcánk javítása miatt - miket "ás ki" a markológép... ismerjem el,különösebb követ még nem láttam. Hacsak meg nem említem, azokat a bazi nagy (vörös) szegélyköveket, (amiből egy darabot én vagy 10 éve ?... eltettem emlékbe. (2) Pontosan nem értettem,- lehet, hogy a 3 utca régi szegélyköveit a "kőbankba" viszik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A vörös kövek - gyanítom jakabhegyiek - azt használtak itt Pécsett sok helyen. És igen, a felszedett köveket (pl. a Széchenyit térieket is) - kiviszik a kőtemetőbe...(Tüzér u. - Közraktár u.) Szigeti tanya: itt van a lerakó, a csempediszkont mögött.

   Törlés
 3. Nekem is kedvencem, sőt sz elvesztett fülbevalómba is ezt foglalták. Csak az egyik veszett el, de felével mit érek. Képzeld nekem van alvó kövem is belőle, állítólag jó álmot hoz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem a köveknek (az ametisztnek is) van valami varázsa - legfeljebb nem mindenkit érint meg. Van akinek "csak" egy kő másnak ennél sokkal többet jelent.Az én köveim/kristályaim/ásványaim mindennapi életem részei.

   Törlés
 4. Bámulatos, szépséges!
  A lila szín nem a kedvencem, de ennél az ásványnál elbűvöl.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudnám megmondani, hogy miért ez a kedvencem - de könnyen lehet, hogy a csodálatos színe is belejátszik a szerelembe....

   Törlés