2017. március 4., szombat

Morgós belvárosi séta



Ha nagynéha bemegyek a belvárosba és épp „véletlenül” a zsebemben van a fényképezőm, hát nem bírok nyugodni… Olyan vagyok, mint Móricka, minden házról eszembe jut valami. Na nem „az” – de  valami biztosan…
És – én már csak ilyen vagyok -  többnyire nem szép és jó dolgok jutnak eszembe, hanem bosszankodom.
Ma az Ágoston tértől besétáltam a Széchenyi térig.

A  vérnyomásom már  az Angster orgonagyár hajdani épülete (?romja?) előtt elhaladva kezdett emelkedni. Rendben van, ez nem egy palota, de város- és zene-, vagy hangszer-történeti múltja miatt milliószor több megbecsülést érdemelne. És én ezzel nem azt mondom, hogy építsék fel újra az ősrégi orgonagyárat ! De annyi mindenre lehet megoldást találni, (már amire akarnak) – nem lehetett volna ezt is eladni, olyan feltétellel, hogy a hatalmas épületben legalább egy kis részt a hajdani (és még ma is) híres orgonagyár és gyártó emlékének szenteltek volna ? Van ugyan pár éve Pécsett egy „emlékmű” – mely felidézi az orgonagyárat, de nem itt, az eredeti helyén. Itt a romos épületen csak egy emléktábla van – amíg tarja a vakolat… 

   
Aztán folytathatom a sort a közelben lévő „Nőegylettel”,  vagy ifjabb-kori nevén Doktor Sándor Műv.Központtal, melyben a Bóbita bábszínház is működött.
(Később ezt összevonták a Zsolnay gyár művelődési házával - ami mellesleg és eredetileg  Mattyasovszkyék lakóháza volt – és így alakult ki a pécsiek számára ismerős DOZSO név).

Nem is tudom, most mi a hivatalos neve ennek a romnak.
Még a címe is zagyva, volt ez Mária utca, majd Molotov utca, később Déryné utca, aztán most újra Mária utca 18.
A ház  1905-ben Pilch Andor tervei alapján épült és 1949-után államosították. Egy ideig viszonylag elfogadható állapotban volt, de már évek óta csak omlik-romlik.




Amikor ezeket a régi és valamilyen okból – véleményem szerint – megóvást érdemlő épületeket látom, azonnal felvillannak  friss hírek: X millió/milliárd forintért épül uszoda, vagy ez, meg az… Kétségtelen, tény, hogy a városnak nincs egy rendes uszodája, de ha már ennyi ideig kibírtuk, talán még pár évet várhatott volna az a „töménytelen” fürdővendég, aki majd képes lesz a csillagászati árakat megfizetni…
És talán rangsorolni kellene legalább a belváros még álló értékeit, s azok megóvását kellene előtérbe helyezni.

A harmadik amit mutatok – ez a hajdani Tiszti Kaszinó (ifjabbak Fegyveres Erők Klubjaként ismerhetik)  kertje végében álló épület. Valami sportterem volt itt - nem tudom pontosan, de gyanítom, rég nem működik itt már semmi.
A belváros szíve ez már – a Széchenyi tértől egy percre. Miért néz ez így ki ??? (No nem mintha a város „Fő” utcája felé forduló hatalmas épületnek lenne jó gazdája. Siralmasan néz ki a mi Király utcánk, lassan több benne az üresen álló épület, mint az, amit használnak, vagy laknak….)



Kérdezhetném persze a vele szembenálló házat is: a pécsiek, hajdani tulajdonosáról csak  Majláth háznak hívják, az épületet díszítő mázatlan terrakotta lapokból összerakott  domborművek 1820 körül kerülhettek a házra. És ha megnézi az ember a friss fotót,  van egy olyan érzése, hogy azóta ehhez hozzá sem nyúltak. (Leszámítva a csúfos, meszelés-foltokat...)


Aztán lassan elérem öreg (de öregségére eléggé meghízott/kibővült)  régi gimnáziumomat – amit négy év alatt nem tudtam megszeretni – és azóta se… (hogy finoman fejezzem ki magam ötvenvalahány év távolából…) Látom, most valamiféle felújításra vár, körbe van deszkázva… Kissé befelé mosolyogva állapítom meg, hogy a  Pannonia szállóba vezető autós-alagút épp a fizika(vagy kémia?) szertár szobáit elvéve épülhetett meg. Vajon hol van, van-e most még ilyen „szertár”? 



A hajdani Bányakapitányság mellett - már régebben felfedeztem, de eddig nem fényképeztem - áll egy "szobor"(?) Vajh ki lehet az alkotó ?

Volt DGT, Bányakapitányság, Széntrösz - most nem tudom mi...


???
 
Végül kiérek a Széchenyi térre és meglepődve állapítom meg, hogy a hatalmas téren elvétve kószál csak pár ember. Igaz, csak egy egyszerű hétköznap van és nincs semmi etetős műsor, ugyanis az emberek, mint dögre a legyek, csak ekkor jönnek a belvárosba….

A dzsámi
A Janus Pannonius Múzeum

Most az egyetemi könyvtár épülete, de én ide jártam általános 1-3-ba...

A Nagy Lajos Gimnázium és a Janus Pannonius u. a Séta tér felé


A Nagy Lajos Gimnázium

Megyeháza

A szerencsétlen sorsú, de részemről szép emlékű Nádor szálló

A városháza


Valójában a sétám célja nem a fotózás volt, nem is önmagam felhergelése, hanem egy kiállítás, melyről már beszámoltam (Schubert Péter) -  és arra érdemes volt elmenni….  És hogy közben ezek jutottak szembe ? Nem tehetek róla. Rossz útirányt választottam.

 
Végezetül pedig Kavics kérésére lefotóztam az időjárás jelző házikó mind a négy oldalát ! 😉

14 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2017/02/pecsi-kepek-gepek-gondolatok-egy-seta.html
      Betettem a blogba, hogy más is láthassa, de majd elküldöm neked is :-)

      Törlés
  2. Köszönöm a sétát...Mit is mondjak...Ezer éve nem jártam a városba... Nagyon lehangoló...napokban olvastam az orgonagyáról ...
    Egyébként sem járok a városban, de ha igen, az a Petőfi utca,Petőfi mozi, ami most Hungária? ,Kórháztér, Ferencesek útja... Na az van még lepusztulva ... Valahányszor arra jártam, volt nálam gép is... de olyan elszomorító...nem is készítettem egy fotót sem...Egyszer szóvá is tettem egy megjegyzésben, rögtön megcáfolták hogy milyen szép Pécs... ez vitathatatlan... de... ahol mi járunk... az másképp néz ki... sajnos..Valamikor volt takarítás a városba, volt Kertészeti vállalat... aki a virágokat és ami vele járt rendezte... Most nincs semmi... csak a nagy ígérgetés...a boltok, üzletek maguk takarítottak össze a portájukon...Most?????Lehetne sorolni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén bevallom, elgondolkodtam, hogy egyáltalán írjak-e erről, mutassam-e ezeket, amiket láttam. Mostanában egyébként is valami "nemszeretem" érzésem van a blogommal kapcsolatban.... :-( De mindegy lett volna, hogy a kihalt Kossuth Lajos(=Király) utcán, vagy Sallai (Ferencesek) utcán mentem volna végig, kb. ugyanilyen helyzetet tudtam volna fotózni. Viszont, épül, vagy tervezik a csillió forintos pécsi strandot. Az rendkívül fontos, még akkor is, ha nem lesz a népnek pénze a belépőre...
      Na de... ismerek valakit, aki az efféle hírekre azt szokta mondani, "Nekem már mindegy, nekem már nem trombitálnak..."
      Hát nekem se.

      Törlés
    2. ha így vesszük... nekem se...
      Minden esetre én örülök hogy megmutattad , amit akartál...

      Törlés
    3. Némi gondolkodás után...de tán majd elmúlik az a "hezitálós" időszakom.

      Törlés
  3. Remekül nosztalgiáztam! :-) Ami a Tiszti házat illeti amely a Hullámfürdő mellett található! A 90-es években biliárd szalon volt. Csoda szép épület volt főleg a belső tere és strandra néző terasszal, kertel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiszti ház, biliárd szalon a Hullám mellett ? Én nem tudom, az melyik lehet - igaz nem nagyon jártam strandra. Nyomozni fogok utána ! Itt egy jó történelmi leírás a Hullámról:
      http://www.psnzrt.hu/hullamfurdo/a-hullamfurdo-tortenete
      Amiről én írtam, az a Király(Kossuth L.) utcai volt Tiszti Kaszinó vagy Tiszti Klub(később F.E.K.) ill. annak a hátsó udvarában álló épület, arról készült a fotó is.

      Törlés
  4. A József A. útról ha befordulunk a Szendrey Júlia utcába, jobb oldalon a saroktól úgy 50 méterre ált és áll még a mai napig is egy kupolás csoda szép épület! Tudomásom szerint kaszinó működött benne. Ezen épületben működött a 90-es években egy Fordan biliárd szalon. Ennek terasza nyílt rá a hullám fürdőre. Az utca frontja igen csak hasonlított az általad fotózott épület részére. Bocs ha kevertem! De ha megnézed már ha elfáradsz arra csupa kíváncsiságból akkor meglátod!
    Műholdas képen ma is látszik az épület! A hullám fürdő ma is működik tudomásom szerint! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó te jó ég !! Ráment a mai délutánom...:-) Kezdtem én sejteni, hogy melyik épületről beszélsz - de hogy ott valaha is "Tiszti ház" lett volna, hát valószínű ez kevert meg engem.
      Ugyanis ez a szórakozóhely ma is él, működik, itt a weblapjuk, http://epicentrum.uw.hu/ képek itt: http://epicentrum.uw.hu/map.html
      Ennek régen is volt (szerintem ma is van) kapcsolata a stranddal, hiszen a kerthelyisége befelé, a strand felé van...

      Nnnnaaa.... csak csak tisztába tettem a dolgot :-)
      Viszont sehol nem találtam a háznak kapcsolatát a katonasággal..

      Törlés
  5. :-)Megnéztem minden lehetséges fotót. Ismét jó volt látni ezt a helyet!
    Köszi hogy megmutattad! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha sikerült szép emlékeket visszaidézni....

      Törlés