2017. március 6., hétfő

Pécsi piac-gyűjteményem


Elöljáróban: nem szeretem a „vásárcsarnok” szót. Az én életemben ezek a terek továbbra is „a piac” névvel kerülnek említésre.

Látom/tudom, hogy többen is foglalkoztak a pécsi piacok történetével – de talán ezeket mégse olvasta mindenki az én olvasóim közül, legyen hát akkor az ő számukra is egy kisebb összefoglaló e témában. (De vehetjük úgy, hogy magamnak is írom, hátha egyszer majd jó lesz ezekre visszaemlékezni….)

Miután összeszedtem a szöveges tudnivalókat, derült ki, hogy - a „nagypiacot” kivéve, ahol a múlt héten fotóztam - túl sok képanyagom nincs, ahhoz meg, bevallom, egyelőre nem éreztem nagy kedvet, hogy mindegyiket körbejárjam… Egyszóval: ahol van kép, ott van, ahol meg nincs, ott – legalábbis egyelőre – nincs. Ha majd véletlenül arrafelé járok, zsebemben szokott lenni a fényképező, majd készítek egy-egy képet, s utólag ide beteszem. Az előre jelzem, hogy nem tudom az itt most megmutatott képek mindegyikének fellelési helyét megmondani, mert bár valamikor a net-ről szedtem/mentettem le, de ma már ezeknek az  oldalaknak egy része és emiatt a képek webcíme nem látható.

                                            *************

A kezdet, a város első vásártere – értelemszerűen a Fő tér, azaz a Széchenyi tér volt. Mindig különös érzés nézni a régi képeket, 100-120 év alatt sok változás történt, hogyha nagyszüleim, vagy pláne dédmamám hirtelenjében feltámadna, nem biztos hogy kiismerné magát – s nem csak a piactér vonatkozásában. Szeretem egyébként ezeket a régi képeslapokat, próbálok beazonosítani helyeket, épületeket és szerencsére azért elég sok mindent sikerül is, még akkor is, ha néminemű változtatáson azért túlestek az elmúlt évtizedek során....




Arra már emlékszem, hogy első lépésként a Kossuth térre költöztették a piacot, mert erről saját emlék-képeim is vannak. Igaz kicsi lány voltam, de vélhetőleg Édesanyámmal jártam ott. Mivel mi nem nagyon ettünk halat, azt nem tudom, hogy a mai Hal térnek nevezett helyen – ahol állítólag halat árultak (innen van a neve is) - milyen  volt az a halpiac, mert ott biztos nem jártunk. Ám ennek emlékét ma is őrzi egy kedves kis halas szökőkút.



Egy időre ide került a városi busz-pályaudvar...

Néhány éve  a  Kossuth téren minden hónap páros péntekén újra van piac, u.n. „Tüke Piac” és alkalmanként, amikor ilyen-olyan ünnep közeleg, van húsvéti-, karácsonyi vásár, halottak napja előtt és azt hiszem tavasszal is virág vásár….

 
A háttérben már és még áll a hajdani Napsugár cukrászda épülete


 

Aztán a piac leköltözött a mai helyére, a Bajcsy Zsilinszky út végére. Bocsánatot kérek a modern építészet kedvelőitől – de ez nem mondhatnám, hogy valami impozáns épület. Jó, elismerem, a célnak (akkor) megfelelt, de hogy őszinte legyek, maga az épület soha nem tudott „a szívemhez nőni”…
Megnyitásakor úgy tűnt, hatalmas hodály, aztán ma meg, ha körülnézünk, különösen tavasztól őszig nem is jut hely mindenkinek. Az állandó kereskedők, akik – gondolom – szép pénzeket fizetnek a helyért, bent árulnak, a „nénikék” és az egyéb alakalmi árusok meg kint, persze ott se ingyen….
Vasárnap kivételével minden nap hajnali öttől nyitva van – és gombaszezonban – ezt nagyon értékelem – mindig itt van szombaton/és/vagy vasárnap ingyenes gombavizsgálat. Vannak is mindig szép számmal gombaszedők, hosszú sorok állnak és várnak a segítő szakemberekre. Egyébként állandóan van a piacon egy gombaszakértő, tehát bármikor be lehet vinni hozzá gombát, s ingyen megnézi. Ezt igen okos, jó dolognak tartom.

Kíváncsi vagyok, hogy megérem-e az új vásárcsarnok elkészültét. Ugyanis nem tegnap kezdtek róla beszélni…Most készültek már valamiféle tervek (az első képeken ez a terv látható) – de hogy mikorra lesz ebből valami, azt én bizony nem tudom. Szerencsére nem viszik túl messzire, volt a városnak egy évek óta üres, használatlan telke a közelben, s ott fog felépülni. Ez azért fontos szempont, mert a piactól/hoz nagyon jó buszcsatlakozás van, ha messzebb vinnék, biztos nem tetszene a „népnek” – mondjuk nekem se….
A 3000-3500 négyzetméteres Vásárcsarnok épülete 2,5 milliárd forintba kerül majd, és ehhez kell számítani még 500 milliót a közlekedési utak és infrastruktúra kialakítására. Hát „nem semmi”…. (Ezt írta az újság…)

Motoszkál bennem a kérdés, hogy ebben az óriási térben  lesz-e elég árus ? Bár ki tudja, miket terveztek még oda "betelepíteni" ? Hiszen a mai épületnek is CSAK a földszinti részét használják. Hiába vannak "lent" szűkösen",  az emeletre valamiért nem mennek fel se az árusok, és hát a vásárlók se. A fent lévő ABC is bezárt már évekkel ezelőtt... Kizárólag gombaszezonban van fent gomba árusítás. Ez az új csarnok pedig a réginek többszöröse....

Mennyi lesz itt a helypénz ????

Ki van írva és le van.....
A színes fotók most készültek.








Igaz, nem mai sem a kép, sem a téma, de ide tartozik...
És nem lenne szép dolog, ha ebből az írásból kimaradna egy hajdani,  jellegzetes pécsi arc, a zacskós néni, aki a piac előtti járdán árulta nagy hangon portékáját: "Gyerekek (Emberek) megjöttek a nyájlonacskók !" Árult "nagy-lyukú" varrótűt és kályhafényesítő port, karácsonykor kis csengőket  és a csoda tudja még mi mindent.  Néha feltűnt a belvárosban és a Búza téren is. A korombéliek biztos emlékeznek rá - oly jellegzetes alakja volt a városnak.








Itt, ezen az új  helyén is közelebb volt nekünk (Mecseken lakóknak) a „Nagy piac”, mint a Búza téri u.n. „Kispiac”. Oda nem nagyon jártunk vásárolni, habár  bizonyos családi okok miatt ismertem azt a környéket is. Most itt az u.n. „kistermelői piac” működik szombatonként. Jó hogy van, de az tény, hogy sokkal drágább, mert „kistermelői”. Bár én azért nem vennék mérget rá, hogy ott minden árú tényleg az. No de ha valami „gyorsan” kell, azért leszaladhatok oda, 10 perc alatt gyalog is leérek. Úgy nézem, elég jó forgalma van, rászoktak a környéken lakók, s szinte 80 %-ban fiatalokat látok ott vásárolni, akik még a „bio-hitben” élnek.




Csak érdekességként ide csatolok egy képet, pontosabban egymás fölé helyezve, hármat. Nézzétek meg a középen lévő cifra ablakot, az a ház bizony már 1895-ben is ott állt !


Miután megépült az új nyugati városrész a repülőtér helyén – s amit elég szerencsétlenül (vagy csak nekem nem tetszően) Uránvárosnak neveztek el, ott is építettek egy kisebb piacot a Hajnóczi utcában. Épp mostanában olvastam, hogy ennek a felújítását is tervezik. Ráfér…


Egy ideje van úgynevezett „Tüke piac” minden hónap 3. péntekén, a hajdani Mecsek áruház előtti Uránbányász (vagy  Ércbányász) téren is.
 


Az természetesnek mondható, hogy az új kertváros is kapott egy piacot, azt hiszem Diana tér a címe – de ott eléggé zavarosak (számomra) az elnevezések.



Ugyancsak kistermelői piac működik alkalmanként a Melinda park sétányon is.



A Diana térit ismerem, azt hallottam, ennek a felújítását is tervezik, és bizony rá is férne. A másikon még nem jártam.

Olvastam róluk, de sosem jártam még ezeken:
Aszpik Alkotói Piac a Csinos Presszóban – Pécs, Váradi A. u. 8. ez havonta egyszer működik csak.
Próbálkoztak a Nick udvarban (Széchenyi tér) egy Gasztro piaccal – de ez nem volt hosszú életű.

Nos itt a mese, vagy a lista vége. Én jól elszórakoztam, míg összeszedtem az adatokat, és ha másra nem, akkor arra jó, hogy itt egy helyen fel van sorolva az összes pécsi piac.
Remélem. Ha nem, ha valaki tud még másikról, kérem,  írja meg – amit előre is köszönök.

Akit további részletek érdekelnek, az alábbi két cikk is a pécsi piacokkal foglalkozik:

Képek, melyeknek a helyét tudom:

http://regipecs.blog.hu

22 megjegyzés:

  1. Az "uránvárosit és a Diana térit ismertem..... Köszi hogy ismét veled járhattam....:-) utóljára talán két vagy három éve jártam ott. Igaz csak a klinikán..a városból alig láttam valamit.
    Ideje lesz ismét Pécsre látogatnom. Talán idén lehetőség adódik erre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere, még láthatod a régi nagypiacot, aztán ha felépül az új, akkor majd azt is megcsodálhatod ! Mondjuk az nem idén lesz....

      Törlés
    2. Én fiatal házasként is piac járó voltam Pesten. Szerettem piacra járni, és szerettem a hangulatát. Az minden hétvégén 22 éven át egy program volt. Ismerni a megszokott árusokat...:-)
      És szerettem az uránvárosi piacot is...annak is meg volt a maga varázsa, hangulata. Már annyiszor írtam, Pécs mindig a szívem csücske.. Két város van ezen kívül amelyik így megdobogtatja a szívem. :-)

      Törlés
    3. Ha az ember el tud vonatkoztatni bizonyos bosszantó tényektől, lehet is szeretni ezt a várost - hiszen valójában nem a város "tehet arról" - hogy most úgy néz ki, ahogy...
      Most, hogy töménytelen szabad idővel rendelkezem, hetente legalább négyszer lent járok a piacon, szívesebben vásárolok itt, mint az ABC-kben.

      Törlés
  2. A Széchenyi teret figyeltem, jól emlékszem a fákat kiszedték?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mikor jártál Pécsett. A tér K-i és Ny-i oldalán vannak fák, igaz viszonylag fiatalok,(nem csemeték!) de ezeket az átépítéskor nem bántották. Szerencsére....

      Törlés
  3. Szép munka... (nem kritika,hogy mostanság "mindenki megtáltosodott ?" -majd minden újság tele van "retro gondolatokkal" - (meg beindult az a Pécs8 is. Kissé "fanyalogva" olvasom ezeket, -igaz, egy "újszülöttnek minden vicc új." (Valamelyik témánál még a te blogod is említve volt,vagy hivatkoztak rá.)
    Továbbra sem kritika, inkább kis pontosítás (bár "fejből" pontosan én sem tudom ) felváltva van ( minden pénteken) TÜKE-piac (páros-páratlan héten)a Kossuth téren - meg a volt Mecsek Áruház előtt.Volt (csütörtökönként ?) Kertvárosban, a Csontváry sétányon is, de most "elköltöztek" - a PE-TA melletti üzlethelyiségbe. ( talán majd az előtt lesz ?- mert "kis rendelőintézet" (vagy mi lesz a volt PÉTÁV házban.)
    Az egész Hajnóczy u. fel lesz újítva,- elejétől a végéig - nem csak a piac,- (arról is látható volt terv - stb.)
    Bizonytalankodásom : ( olvastam valahol, írta más ? ) a mai Jókai téren is volt piac régen (?) -ill. a mai Szt.István tér... (alsó felén ?) - hát,nem tudom.
    Végül : néha "zavarosak a dolgok,"- a sok (?) építkezés (tervezés) kapkodva történik,- ill. összefügg azzal,hogy honnan-milyen módon kap-szerez pénzt a város. (EU-tól,kormánytól,civil szervezettől (!)-de ebbe sem "mélyednék bele."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A múltra visszagondolni - a jelenlegi állapotok mellet - kifejezetten jó dolog. Nyilván mások is ezért teszik....
      A különféle kisebb piacok nyitvatartási rendjét azt hiszem igyekeznek az igényekhez igazítani. Nem rendszeresek, ill. minden-napiak.

      Törlés
  4. A "nájlonzacskós"néni egy időben lufit is árult.Ő fújta fel őket,amitől aztán nagyon csúnya sebes lett a szája körül.Tényleg kiabálta,hogy megjöttek a nájlonzacskók meg a nagylukú varrótűk.A fiúk meg segítettek neki,hogy:"Megjöttek a nájlonzacskók meg a nagylukú varrónők"Volt aztán röhögés,mert a céljuk az volt.
    lélekajtós.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira "díjazom" ezeket a híressé vált egyszerű embereket. :-) Nyilván tudod, hogy volt Pécsett néhány ilyen...Pl. Darányi bácsi, vagy a rendőr Leonardo....

      Törlés
    2. A Darányi bácsit nem ismerem,a Leonardo valóban Pécs színfoltja volt.Inkább a Széchenyi térnek.Volt egy fiú,kis szellemi defektussal,aki meg állandóan az út mellett állt és a forgalmat "irányította".Rá-rá lépett az úttestre is és a karjával intett,hogy menjenek az autók.Az autósok sokszor megijesztették,felé húztak az autóval,de ő nem tágított a közlekedési rendőr szerepétől.
      lélekajtós

      Törlés
    3. A Darányi bácsit,a törpét nem is láttad ??? Itt írt róla a régi Pécs blog:
      http://regipecs.blog.hu/2013/06/04/daranyi_bacsi_a_torpe
      http://regipecs.blog.hu/2017/01/15/daranyi_bacsi_a_pecsi_torpe
      Én meg azt nem tudom, ki lehetett az a forgalom-irányító gyerek....

      Törlés
  5. Pontosítás : (Trebbin Ágost szerint)a Fő téri (Széchenyi tér )piachoz hozzátartozott (beleértendő) a Jókat tér is. (kispiac, főleg a milimárik árulták a tejet,tejfölt,túrót,vajat sajtot) A főtéri piac az 1900-as évek elején költözött a Majláth ( ma Kossuth) térre.
    (2)Jutot még eszembe a pécsi nagyban piac, kertvárosban,Lahti u.-ban, bár csak egyszer jártam ott a Gulyás (1) étterem félében,- (pacalt enni) - a Gulyás 1.(bezárt) (3) A vásártéren is van hétvégén (?)szombat- vasárnap zöldség,gyümölcs,virág árusítás, nem tudom, az mennyire számít piacnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a "jókai téri piac-részleget" nem tudtam...
      A nagybanin még nem jártam, már többször gondoltam, el kéne menni egyszer megnézni... Igen, különösen mostanában a vásárban nagy zöldség és virágpiac is van.

      Törlés
  6. Én még árusítottam a Búza téri kispiacon 3 évig nyaranta könyveket. Amikor diákként első nap megérkeztem a piacra, csak mindenki mosolygott. Mit akar itt ez a gyerek, már vagyunk itt hárman könyvesek, még mi is alig tudjuk eladni, pedig évtizedek óta itt vagyunk... dörmögték. Két óra sem telt bele, és a könyvek 80%-át eladtam. Csak úgy sereglettek hozzám a vásárlók. Újdonság volt az enyém, mert másfajta könyveket hoztam. Én rengeteget beszéltem nekik, vigyen kettőt, olcsóbban adom. Nézze, ha még ezt a harmadikat is elviszi még adok egy kis kedvezményt, stb. Velem lehetett alkudozni. 10 órakor már mentem is haza, elfogytak a könyvek. Persze ezután már nem fogyott ilyen ütemben, hiszen minden csoda 3 napig tart. Aztán a 2 évben már gyengült az eladás, a 3. évben már alig lehetett valamit eladni. Akkor kezdett épülni a Corso, az utat onnan lezárták, a piac nehezen volt megközelíthető, a vevők lassanként elmaradtak, aztán szép lassan az eladók is, végül ez a szabadtéri piac teljesen megszűnt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda élményeid vannak !! Egy biztos, hogy a rábeszélő-képességedet nem veszítetted el az idők folyamán :-) :-)
      Egyébként sajnos, látom a vásárban is, hogy a használt könyveknek ma sincs piaca. Fáj a szívem, és remélem az én könyvtáram nem jut erre a sorsra....

      Törlés
  7. Valóban a használt könyvet ma már szinte nem lehet eladni, ezért is váltottam, újakat írtam, most már a saját könyveimmel kereskedem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól teszed - az olyan könyvekre, amilyeneket te írsz, szerencsére - még van kereslet. És talán, talán ez meg is marad. Meg kellene tanítani a gyerekeket a "rendes" olvasásra (is). Szerintem egyébként itt a baj egyik oka.

      Törlés
  8. A piacokat gyerekként imádtam... Pesten, Pestlőrincen volt csuda piac, amit aztán átköltöztettek valami modernebb részre, és onnantól kezdve már nem az volt, ami... jó vissza emlékezni a régmúltra, akár a gyerekkoromra, vagy a régi képeket nézni az 1800-as évekből... a mostani piacok számomra nem adják meg azt az életérzést, amit anno...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen én is úgy érzem, hogy az új vásárcsarnok megépítésével el fog veszni egy darab a múltból. Igaz, amíg mi élünk, legalább az emlékeinkben él. És ezért jó néha nosztalgiázni a neten is. Talán ott is megmarad valami....

      Törlés
  9. Szép képek,emlékek jobbára.A nájlonacskós néni árult még felfújt lufikat is.Ő fújta fel.A szája körül olyan sebes volt a képe,hogy sajnáltam.
    Aztán ahogy monoton hangon "kiabálta",hogy "Senkinek nem kell mérgelődni,megjöttek a nájlonacskók meg a nagylyukú varrótűk."Na,erre a fiúk visszakiabáltak,hogy a nagylyukú varrónők a varrótűk helyett...és röhögtek.Emlékek...

    VálaszTörlés
  10. Az az érzésem, nem sokan emlékeznek már rá, az idő "mosodájában" először csak fakulnak, aztán végleg eltűnnek az emlékek....

    VálaszTörlés